Thursday, 04 August 2011 06:00

    DumaVölgy-HumorVár: Stand-up fesztivál Nagyvázsonyban

    Written by

    DumaVölgy-HumorVár plakátSzeretem a jófajta humort. Sőt, bizonyos ismerőseim szerint én magam is művelem. Ezt persze olyan ismerőseim mondják, akiknek fizetek azért, hogy ilyesmiket állítsanak rólam.
    Bár úgymond két fázisban, de kis hazánkba is bekígyózott a humor előadási módjának egy bizonyos műfaja, amelynek neve változatlanul, külön lefordítás illetve magyarosítás nélkül "stand-up", vagy ha úgy tetszik "stand-up comedy". Az első fázishoz, a nyolcvanas-kilencvenes évekhez nagyjából két nevet tudok illetve érdemes megemlíteni, ezek pedig Hofi Géza és Maksa Zoltán. Remélem egyiküket sem kell külön bemutatnom, és nyugodt szívvel leírhatom azt, hogy ki ne ismerné őket és hogy ki ne emlékezne rájuk.
    Ez a cikk viszont nem róluk szól, hanem a második fázisról.


    Ennek elindulásához országunkban nagyjából 2003 végétől nyíltak meg a lehetőségek, viszont a médiabeli, és ily módon az igazán nagy volumenű térhódítására 2008-ig várnunk kellett. Ugyanis egyrészt ez év áprilisában indult el az egyik kereskedelmi csatornán a Showder Klub című műsor, másrészt szintén ez év októberében indult be a magyar Comedy Central csatorna és rajta annak saját gyártású stand-up műsora.
    Elsősorban a Fábry Sándor Esti Showderéből kinőtt első műsornak köszönhető az, hogy a műfaj pillanatok alatt országos ismertségre, mi több népszerűségre tett szert, a fellépők pedig egy csapásra ismert arcok és többnyire (ízlések és pofonok ugyebár) közkedvelt emberek lettek. Utóbbi olyannyira, hogy az elmúlt három évben közülük tucatnyit láthattunk különböző cégek reklámfilmjeiben poénkodni és óriásplakátjain pózolni.
    Médiabeli szereplésüktől (értem ez alatt, hogy éppen melyik csatornával illetve műsorral állnak szerződésben) függetlenül fővárosi viszonylatban - az amúgy egészet elindító - GODOT Kávéház és Dumaszínház, országos viszonylatban pedig a Dumaszínház intézménye tömöríti illetve fogja össze ezeket a humoristákat.

    És ezzel el is érkeztünk ahhoz a részhez, ahol a fenti bevezető és a cikkem valódi témája összekapcsolódik. Ugyanis a sokak által már legalább hallomásból ismert, Művészetek Völgye nevű, idén sajnos már csak három falut magában foglaló, kapolcsi központú Balaton-felvidéki rendezvénysorozat részét képezi az a nagyvázsonyi Humorvölgy-Dumavár nevű humorfesztivál, amely idén már harmadik alkalommal nyújt - egyedülálló módon - tíz napon át önfeledt szórakozást a stand-up kedvelőinek, felvonultatva gyakorlatilag az egész Dumaszínház színe-javát.
    Nos, nekem már két éve egyes-egyedül csak erre a "fesztivál"-ra sikerül eljutnom, persze nem mintha bánnám. Tavaly két estét tudtam kihozni a kronológiai költségvetésből, idén sajnos csak egyet, mert a másik betervezett alkalom technikai okok miatt meghiúsult.
    Maga a rendezvény egyébként úgy néz ki, hogy a Kinizsi-várnak gyakorlatilag a tövében fel van állítva egy, vagy - mint idén a borús idő miatt - két sátor és abban van a színpad és az egyéb technikai kellékek, a nagyérdemű pedig ideiglenesen telepített padokon foglalhat helyet. A falu egyetlen olyan utcáján pedig, amelyről a rendezvény megközelíthető, egyrészt a Művészetek Völgyébe illő kézműves portékák kínálják magukat, másrészt az elmaradhatatlan lángosos, kürtöskalácsos, pecsenyés és egyéb gasztronómiai kellékárusok sorakoznak, amelyek - valljuk be - időnként azért egész jól jönnek.

    Visszatérve magára a fesztiválprogramra és a fellépőkre, a Dumaszínház (mely magában foglalja a Showder Klub, a Comedy Central Bemutatja és az eddig még nem említett Rádiókabaré szereplőit is) hozzávetőlegesen 37 művészét vonultatja fel, hogy ennek csak a legismertebb felét soroljam (az esetleges elfogultságomat kizárandó lexikális sorrendben):
    Aranyosi Péter, Badár Sándor, Beliczai Balázs, Benk Dénes, Dombóvári István, Fábry Sándor, Felméri Péter, Hadházi László, Hajós András, Janklovics Péter, Kertész Richárd, Kiss Ádám, Kovács András Péter (KAP), Kőhalmi Zoltán, Lórán Barnabás (Trabarna), Mogács Dániel, Szölőssy-Csák Gedeon Gergely, Szupkay Viktor. Valamint végül, de nem utolsósorban mégis csak kissé elfogultan kezelve és a sorból kiemelve személyes kedvencem, Litkai Gergely, aki mellesleg a Rádiókabaré egyik szóvívője illetve konferansziéja, a Godot egyik elindítója és főszerkesztője, a Showder Klub volt szerkesztője annak elindulásakor, továbbá a Comedy Central csatorna főszerkesztője és műsorigazgatója.
    Gyermeki oldalamat némileg megmutatva azt is bevallhatom, hogy tőle tavaly sikerült autogramot kérnem.

    Bár az irományom kezd egyre inkább programajánló, sőt már-már reklám hangvételű lenni, megjelenésének időzítése miatt mégis csak élménybeszámolóként funkcionálhat. Aki annyira kedveli a műfajt, hogy hozzám hasonlóan ellátogatna Nagyvázsonyba néhány estére, az úgyis tudni fogja egy év múlva, hogy hol a helye július harmadik harmadában.
    Amit garantálni tudok (jobban mondva nem én, hanem ők) az esténként kb 3-4 órányi tömény jókedv, az viszont olyan intenzitással, hogy egy idő után az ember szinte már nem is tud nevetni, mondhatni kiég a vicc-reléje.
    Én személy szerint a tavalyi két estén jobban éreztem magamat mint idén, de ez a látszólagos minőségbeli rangsorolás nagyjából annyit tesz, hogy az elvárthoz képest nálam a srácok ezúttal nem 120%-osan teljesítettek, hanem "csak" 100%-osan. Ez pedig valószínűleg csupán az én adott hangulati állapotomat tükrözi, és ettől függetlenül minden érdeklődőnek és stand-up rajongónak bátran ajánlom az egyetlen igazi humorfesztivált, és ha csak megtehetik idővel és pénzzel, akkor látogassanak el Duma Völgybe, ahol Humor Vár...

    {youtube}K8hyLErhxqo{/youtube}

    {youtube}ajyXq3PtsA8{/youtube}

    Kiemelt cikkek

    • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
        Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
    • Tópartra... De hova?
      Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
    • Élet a weben
      A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
    • …idővándor, a csodák ideje?
      Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
    • A pozitív gondolkodás tanulható
      Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
    Fityisz.com - blabla

    Please publish modules in offcanvas position.