Videó

A Hét 7enéje
BT - The Fast and the Furious theme

A "Halálos Iramban" filmsorozat első részének legszebb betétdalával szeretnék emléket állítani Paul Walkernek, aki Brian O'Connert, az illegális utcai autóversenyzővé vedlett nyomozót alakította. Tegnap, november 30-án 40 évesen elhunyt egy végzetes autóbalesetben, és a sors iróniája, hogy bár nem ő vezetett, egy utcai verseny- autónak minősülő Porschéban lelte halálát. - by adeeboy

Még több videó

Utolsó kommentek

2012. január 27. péntek 08:00

Kortárs zenei fesztivál a Müpában

Írta: 

Kortárs zenei bemutatók is szerepelnek a pénteken este induló Mini-Fesztivál programjában a Művészetek Palotájában (Müpa): a Magyar Zeneművészeti Társaság idén már huszonnegyedik alkalommal rendezi meg a seregszemlét. A nyitókoncert – a fesztivál hangzó névjegyeként – több korosztály műhelyébe enged betekintést.

A Fesztivál Színházban pénteken este Szokolay Sándor régen hallott II. vonósnégyese, Madarász Iván, Hollós Máté, az elhunyt Vántus István, a Parabola szerzője egy-egy műve képviseli a magyar kortárs zene derékhadát - mondta Körmendi Klára zongoraművész, a Magyar Zeneművészeti Társaság elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Az esten megjelenik a fiatal és a legfiatalabb nemzedék is, köztük Horváth Barnabás, Tóth Péter, Bánkövi Gyula, valamint a Fischer Annie-ösztöndíjas Virágh András Gábor.
Hollós Máté zeneszerző szerint a különböző generációk jelenléte teszi kiemelten érdekessé és színessé a Mini-Fesztivált, amely a Korunk Zenéje és korábban a Budapesti Őszi Fesztivál mellett a magyar kortárs zene legjelentősebb fóruma a fővárosban.
A fesztivál szerkezete hagyományos, kamarazenei koncertekkel kezdődik, énekkari művekkel folytatódik és szimfonikus esttel zárul. Ezeken a fővároson kívüli zenekaroknak, vasárnap este a Kovács László által vezetett Miskolci Szimfonikusoknak adnak fellépési lehetőséget.

Szombaton délután a Trióhangverseny programjában a fiatal előadók, Szabó Ferenc János (zongora), Tornyai Péter (hegedű), Rohmann Ditta (gordonka) köré épül a műsor. A fiatalok sorában a Virág voltam című darabjával jelentkezik Zombola Péter, aki a 2009-es Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyén III. díjat kapott.
A hangverseny után Hollós Máté vezetésével kerekasztal-beszélgetést rendeznek. A zeneszerző a régi korokat és a jelent hasonlítja össze vitaindítóként. Hajdan a muzsika "egykorú", jelen idejű volt korával, nem nagyon törődtek a 30 vagy 300 évvel korábban keletkezett művekkel. Ma a visszatekintés igénye jellemzi a közönséget, az emberek nem olyan naprakészek, mint a romantikus vagy a klasszikus kor hallgatói - mondta Hollós Máté.

Este, a THReNSeMBle koncertjén egy budapesti bemutató - Kőszeghy Péter Keenje - és két magyarországi bemutató hangzik el: Yannis Kyriakidestől a "paramyth" és Georg Friedrich Haastól
a Sextet.

 Vasárnap a nagyzenekari hangversenyen a társaság és a fesztivál egyik alapítója, Durkó Zsolt emlékét idézi az Epizódok a B-A-C-H témára című koncert. A darabot első rádiófelvételére komponálta a szerző még 1964-ben. A friss diplomás komponista néhány hónappal korábban érkezett haza a római Santa Cecilia Akadémiáról, ahol Petrassi mesterosztályában e darabjával szerzett kitüntetéses diplomát.
Dubrovay László III. zongoraversenye friss mű, a 2011-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon volt az ősbemutatója, a Liszt-emlékév alkalmából írta a szerző, szólistája Holics László. Gyöngyösi Levente II. szimfóniája ugyancsak budapesti bemutató.
 

forrás: MTI

Programajánló