Videó

A Hét 7enéje
BT - The Fast and the Furious theme

A "Halálos Iramban" filmsorozat első részének legszebb betétdalával szeretnék emléket állítani Paul Walkernek, aki Brian O'Connert, az illegális utcai autóversenyzővé vedlett nyomozót alakította. Tegnap, november 30-án 40 évesen elhunyt egy végzetes autóbalesetben, és a sors iróniája, hogy bár nem ő vezetett, egy utcai verseny- autónak minősülő Porschéban lelte halálát. - by adeeboy

Még több videó

Utolsó kommentek

Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64
2012. december 06. csütörtök 07:22

A betlehem és a pásztorjáték

Írta: 

Decemberben rengeteg programot csinálhatunk magunknak. Elmehetünk shoppingolni, megnézhetjük a legújabb lenyűgöző karácsonyi film(ek)et a moziban, vagy elutazhatunk egy felkapott síparadicsomba. De aki inkább a hagyományokat ápolná; aki kicsit a múltba nézne, annak ajánlom a betlehemezést. Extrovertáltabbak betanulhatnak egy forgatókönyvet, amivel aztán a szokásoknak megfelelően házról-házra járhatnak. Introvertáltabbak meginvitálhatják a betlehemes előadást az otthonukba. De aki inkább csendben nézelődni és elmélyedi szeretne, annak is tudunk programot ajánlani.

A betlehem és a pásztorjáték több szereplős, dramatikus játék; a legnépszerűbb karácsonyi paraszti misztériumjáték, pásztorjáték - írja a Magyar néprajzi lexikon. Hazánkban a középkorból magyar betlehemezés nem maradt fenn; az első magyar szövegek a 17. századból származnak, s iskolai előadás céljára készültek. A 19–20. századi paraszti betlehemezés középpontjában hazánkban a kifordított bundát viselő betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes-táncos játéka áll. A betlehemezők házilag készített, jászol vagy templom alakú betlehemet hordoznak magukkal. Két fő formáját ismerjük, az élő szereplőkkel és a bábokkal előadott (bábtáncoltató betlehemezést). Több táji típusa alakult ki. Főbb jelenetei a következők lehetnek: a betlehemezés kezdődhet a szálláskereséssel: József és Mária szállást keresnek, de a király, gazdag ember stb. nem ad szállást s az istállóba utasítja őket. A játék bemutathatja a keményszívűség büntetését is. A következő jelenetben az angyal költögeti a mezőn alvó betlehemi pásztorokat s az újszülött Jézushoz küldi őket. A pásztorok elmennek az újszülötthöz s ajándékokat adnak át neki. A játék részét képezheti a Heródes-játék is, ezt azonban néha külön, vízkeresztkor adják elő. A betlehemezés főszereplője a süket öreg pásztor, akinek tréfás félreértései a humor bő forrását képezik. A pásztorok félreértik az angyal latin szavát; tudatlanok de jószívűek és csekély javaikból szívesen adakoznak. Táncolnak, furulyáznak, énekelnek is. A betlehemezést adománykérő formulák zárják be, ezután a háziak megvendégelik őket.

A betlehemzés Betlehem városáról kapta a nevét. A bibliai hagyomány szerint itt született Jézus. A Palesztinában, Ciszjordániában, Jeruzsálemtől kb. 10 kilométernyire délkeletre található városban áll a a világ egyik legrégebben és folyamatosan működő temploma, a Születés Temploma, melyről az UNESCO Világörökség Bizottsága idén június végén döntött úgy, hogy a hozzávezető zarándokúttal együtt a kulturális világörökség része legyen.
 
A Születés Temploma ugyan nem Magyarországon található, de mi büszkélkedehtünk Európa legnagyobb kiállított betlehemével. Vörs településen 1948-ban épült először betlehem - ekkor még csak kis méretben. Az 50-es években egy kezdeményezés hatására a vörsi templom Jézus Szíve oltárt lebontották és annak a helyére egy nagyobb méretű Betlehemet építettek. Mivel a bibliai életkép mérete pár éve már nem növelhető tovább a templom adottságai miatt, ezért az építői a részletek komolyabb kimunkálására fordítanak nagyobb figyelmet. Tavaly a szentcsaládot befogadó istálló mérete növekedett, és látványosabbá vált a valódi vízként folyó patak, amelyre egy híd is épült.

Ha pedig nemcsak egy betlehemet néznénk meg, hanem többet is, akkor látogassunk el a XIX. Betlehemi jászol kiállításra, a Magyarság Házába, Budapesten, a Szentháromság téren. Csuhéfonók, gyöngyfűzők, selyemfestők, foltvarrók, fafaragók és fazekasok szebbnél szebb alkotásai tekinthetők meg  december közepétől január közepéig.

Mindenkinek kellemes adventi időszakot!

További információk:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Betlehem

http://www.bethlehem-city.org/en/index.php

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-711.html

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-712.html

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-713.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Betlehemez%C3%A9s

http://www.origo.hu/tudomany/20120709-jeruzsalem-szuletes-temploma-tenyleg-itt-jott-vilagra-jezus.html

Programajánló