Videó

A Hét 7enéje
BT - The Fast and the Furious theme

A "Halálos Iramban" filmsorozat első részének legszebb betétdalával szeretnék emléket állítani Paul Walkernek, aki Brian O'Connert, az illegális utcai autóversenyzővé vedlett nyomozót alakította. Tegnap, november 30-án 40 évesen elhunyt egy végzetes autóbalesetben, és a sors iróniája, hogy bár nem ő vezetett, egy utcai verseny- autónak minősülő Porschéban lelte halálát. - by adeeboy

Még több videó

Utolsó kommentek

Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64
2011. május 25. szerda 08:00

Vackor - a piszén pisze kölyökmackó és az ő kalandjai

Írta: 

"Hol volt, hol nem, messze, messze, volt egy boglyos, lompos, loncsos és bozontos, Vackor nevű kicsi medve, nem is medve, csak egy apró, lompos, loncsos és bozontos, piszén pisze kölyökmackó."
Ez a mondat mindenkiben kellemes emlékeket ébreszt, még akkor is, ha Vackor élete gyakran a közoktatás áldásos tevékenységei és eseményei körül forog. Hiszen Vackor óvodába megy, aztán az első bébe, és ismerkedik, barátkozik, tanul, élmény beszámolót tart.

Vackor személyiségét Kormos Istvánnak köszönhetjük. Ő írta meg a kis bocs első történeteit 1956-ban "Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról" címmel. A folytatás 1961-ben érkezett "Vackor világot lát" címen. Természetesen rengeteg kiadást megért. Megjelent diafilmen (12), és DVD-n is. Sőt! A bélyeg-szépségversenyen Vackorral nyertünk 2010-ben. Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete (Post Europ) minden évben lehetőséget kínál arra, hogy tagjai EUROPA-témában bélyeget bocsássanak ki. A tagországok minden évben egy-egy témakört választanak. Az Europa-bélyegek szépségversenyének történetében példa nélküli, hogy egy ország egymás után három alkalommal nyerje el a megtisztelő szakmai címet. (Az elmúlt években a Csillagászat és a Levélírás témakörök voltak terítéken, ezekben ért el sikert Magyar Posta. Idén a téma az Erdő lesz, mert az ENSZ a 2011-es évet a Fák Nemzetközi Évének nyilvánította.) A "Vackor-dizájn" Reich Károly alkotása. Ezt vette alapul a bélyegsorozat is.

A televíziós és DVD-s megjelenés körül kialakult egy kisebb félreértés, ezt a comment.blog tisztázta. Létezett egy ős-Vackor mesefilm. Fekete-fehér, kezdetleges, kevés mozgásos rajzfilm volt ez az őskorból, vagy hőskorból, kinek hogy tetszik. Márkus László olvasta föl Kormos István verses meséjét, miközben kis razfilmfigurák izegtek-mozogtak lustán. Ez valamikor a hatvanas években lehetett. Valószínűleg ezt a változatot rendezte Deák József, aki egyébként a Mazsola néhány epizódján is dolgozott. A '86-os, Cseh András-féle változat egy az egyben átvette az ős-Vackor hanganyagát, vagyis Márkus László mesélését, de természetesen egy teljesen új rajzfilm készült, Reich Károly rajzai alapján, papírkivágásos technikával, szép színesben, egy szériában, tizenegy epizóddal. Kedvcsinálónak ajánlom figyelmetekbe Vackor első lépéseit az óvodában.

 

Programajánló