Videó

A Hét 7enéje
BT - The Fast and the Furious theme

A "Halálos Iramban" filmsorozat első részének legszebb betétdalával szeretnék emléket állítani Paul Walkernek, aki Brian O'Connert, az illegális utcai autóversenyzővé vedlett nyomozót alakította. Tegnap, november 30-án 40 évesen elhunyt egy végzetes autóbalesetben, és a sors iróniája, hogy bár nem ő vezetett, egy utcai verseny- autónak minősülő Porschéban lelte halálát. - by adeeboy

Még több videó

Zöld cikkei

Utolsó kommentek

Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 64
2011. június 29. szerda 08:00

Utazz a kutyáddal!

Írta: 

 

Most már tényleg mindennek vége. A bölcsődétől az egyetemig mindenki letudta az összes vizsgáját és elballagott (vagy fordítva). Úgyhogy most már ideje fejest ugrani a nyárba. Ha az év minden napját megosztod egy kutyussal, akkor a nyaralás ideje alatt sem kell lemondanotok egymás társaságáról. Lehet, hogy évtizedekkel ezelőtt, amikor még nem volt ennyi szabály, akkor egyszerűbb volt az élet. Szüleink, nagyszüleink csak felnyalábolták a kutyát, és mehettek a szélrózsa minden irányába. Most már vannak szabályok, amiknek célja, hogy csökkentsék a problémás helyzetek számát. Na, de mik is ezek az írott és íratlan szabályok?

Kerékpár, motor
Ha biciklis vagy motoros túrára indulunk, akkor előzetesen teszteljük, hogy szívesen utazik-e a kutya ezeken a közlekedési eszközökön. Ha már egy-két méter magasságban is tériszonya van, vagy szemmel láthatóan rosszul van az állandó instabil állapottól, akkor ne erőltessük. Ha viszont ő a kétkerekű járművek ördöge, akkor szállítsuk bátran. Ma már rengeteg szállító eszköz kapható, akár a biciklire vagy a motorra is szerelhetjük, de akár magunk után húzhatjuk. (Mármint természetesen a szállító eszközt...) Fontos, hogy bármelyik megoldást választjuk is, semmilyen körülmények között ne tudjon kiugrani, mert ha egy váratlan szituációban megijed, és az aszfaltra veti magát, akkor könnyen eltörhet a végtagja, vagy a száguldó autók közé szaladva is baj érheti. A tűző naptól, a heves esőzéstől vagy az erős széltől mindig óvjuk őt is, ne csak magunkat.
Autó
Bizonyosodjunk meg arról, hogy a kutya már hozzászokott az autózáshoz. Nem szabad első utazásként magunkkal vinni a kutyát nyaralni. Hosszú távon szállító boxban vagy biztonsági övhöz kapcsolható hámmal szállítsuk. Az utazás előtti hat órában már ne adjunk neki enni, mert felfordulhat a gyomra. Főleg gyakran fékezős vagy szerpentines úton. Ha érzékeny gyomrú a kutyus, és útviszonyoktól függetlenül is hajlamos rosszul lenni, akkor írassunk fel az állatorvossal ez ellen valamit.
Nekünk is, a kutyának is jót tesz, ha másfél-két óránként megállunk. Soha ne hagyjuk napon a kocsiban, mindig az árnyékban parkoljunk! De még árnyékban se hagyjuk a kutyát a kocsiban 5-10 percnél tovább. Hagyjuk nyitva az ablakot annyira, hogy levegőt kapjon, de ne bújhasson ki rajta. Minden megállónál adjunk neki friss vizet. Ha hosszabb időre állunk meg, és ő is kiszáll velünk a kocsiból, akkor is válasszunk lehetőleg árnyékos helyet, olyan területet, ahol a kutya biztonságosan rohangászhat egy kicsit. Ha benzinkúton állunk meg, ne engedjük el a pórázról a forgalom miatt. Ne felejtsük el, hogy nyáron az aszfalt iszonyú meleg lehet, és a kocsiból kiugró kutya talpának ez nem feltétlenül esik jól, úgyhogy igyekezzünk inkább füves terület mellett megállni. De néha le is spriccelhetjük a talpát, és kicsit az egész testét is (de ne áztassuk el!), ezzel  védve a felmelegedés ellen. Ilyenkor vigyázzunk arra, hogy a kocsiba visszaülve nehogy huzatos helyen megfázzon.
Vonat
A MÁV Személyszállítási Üzletszabályzata így fogalmaz: "A kísérő kutya és a szolgálatban lévő rendőrségi kutya kivételével nem vihető be élő állat: a) az 1. osztályú kocsiba, b) az étkezőkocsiba, c) a pót- és helyjegyköteles, valamint a helyjegyköteles vonatba és kocsiba. Kutya csak a 2. kocsiosztályú személykocsiba vihető be. Egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával. A 2. kocsiosztályú fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. A fülkés kocsi egy fülkéjébe legfeljebb két utas vihet be kutyát. 20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutya csak a személykocsi peronján szállítható. A háló- és fekvőhelyes kocsiba kutya csak akkor vihető be, ha a kutyával utazók az egész fülkét igénybe veszik. A kutyát pórázzal és szájkosárral kell ellátni. A kutya tulajdonosa köteles az állat egy évnél nem régebbi keletű, veszettség elleni oltási bizonyítványát magával vinni, és azt kérésre felmutatni. A három hónapnál fiatalabb kölyök kutya esetében nem kell igazolást felmutatni. Ha az utas a szükséges igazolást nem tudja felmutatni, a vasúti társaság az utast és kutyáját kizárja az utazásból." A "Díjszabás" pedig a továbbiakkal egészíti ki: "A kutya részére élőállat jegyet kell váltani függetlenül attól, hogy az utas a kutyát pórázon, szájkosárral ellátva tartja vagy kosárban, ketrecben, ládában vagy más tartályban viszi be a személykocsiba."
Távolsági busz
Érdekes módon a VOLÁN társaságok az alapján tesznek különbséget a kutyusok között, hogy méretükből adódóan kézipoggyásznak vagy útipoggyásznak minősülnek-e. Ha kézipoggyásznak, akkor díjmentesen szállíthatóak, ha útipoggyásznak, akkor jegyet kell nekik venni. Erről a az "Utazási feltételek" VIII. pontjában illetve a "Díjszabási tájékoztató" IV. pontjában tájékozódhatunk. A konkrét összeg természetesen függ a megtenni kívánt távolságtól. Erről a "Csomag és útipoggyász szállítási díj" táblázatban informálódhatunk. Az oltási könyv, a szájkosár és a póráz mindenképpen legyen nálunk. (Itt is úgyis a sofőrök szubjektív döntésétől függ, hogy melyikre lesz szükség.) Valamint érzékeny gyomrú kutyusok esetén zacskót is vigyünk. Ha megakadályozni nem is tudjuk a balesetet, legalább a busz takarításával ne kelljen bajlódnunk.
Helyi tömegközlekedés
Természetesen mindegyik városnak megvannak a maga utazási feltételei. Már csak azért is, mert van olyan kisváros, ahol csak busz közlekedik; de van, ahol már troli és villamos is; és persze a fővárosban számolnunk kell a HÉV-vel, a metróval és a siklóval is. Összességében elmondható, hogy a megkülönböztető jelzést viselő kísérő kutyák és a kézipoggyászként (ölben vagy szállító eszközben) szállított kutyusok ingyenes szállíthatók, a többi kutyának annyiba kerül a jegy, mint nekünk. Részletes információkért ajánlom a városok saját közlekedési vállalatainak honlapját. Például: Budapesti KVDebreceni KVGyőri KVMiskolci KVSzegedi KVPécsi KV.
Hajó
A Balatonon közlekedő hajókon szájkosárral és pórázzal utaztathatjuk a kutyust, és 50 %-os mérséklésű jegyet válthatunk neki. Kompon nem kell jegyet váltanunk a kutyus részére. A link alatt található táblázatban szereplő tétel ("Nagyméretű állat") ne tévesszen meg senkit, ugyanis az állomásfőnökkel folytatott levelezésemből az derült ki, hogy ez alatt a mezőgazdasági (ló, szamár, kecske, birka, stb.) állatokat értik. A kutyus szállítására (póráz, szájkosár) ugyanazok a szabályok vonatkoznak, amelyek a közterületeken is érvényesek.
A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. által üzemeltetett hajókon élő állatok higiéniai okokból nem szállíthatók. Ez alól kivételt képez a pórázon vezetett, szájkosarat viselő vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő kutya vagy szolgálatban levő rendőrkutya. Ha tehát a Dunán támadna kedvünk sétahajózni vagy kirándulni, akkor a kedvencünket sajnos nem vihetjük magunkkal.
Repülő
Végül, de nem utolsó sorban a repülés. Kedvencünket fizikailag is, lelkileg is ez terheli meg legjobban. Egyes országokba csak akkor vihetjük magunkkal kedvencünket, ha a kiutazás előtt és a megérkezés után heteket vagy akár hónapokat karanténban töltött. De maga a repülőút sem egyszerű mutatvány. Ha mindenképpen magunkkal szeretnénk vinni, akkor előzetesen tájékozódjunk, ugyanis egy gép fedélzetén egyszerre csak maximum kettő, ugyanabba a fajba tartozó állat utazhat. Tehát két kutya utazhat együtt, de egy kutya és egy cica már nem. Így, ha egy cicatulajdonos hamarabb jelezte utazási szándékát a légitársaság felé, akkor a mi kutyás igényünket arra a járatra el fogják utasítani. A kutyus utazhat az utastérben és a poggyásztérben is, mindkét térben csak ketrecben vagy boxban szállíthatjuk a kutyust, és mindkét esetben vennünk kell neki jegyet. Az utastérbe csak kisméretű kutya vihető. Mivel az egész repülés a termináltól kezdve a fedélzeten át a landolásig nagyon stresszes a kutyák számára, csak akkor vigyük magunkkal, ha több hónapra utazunk el. A pontos utazási feltételek légitársaságonként eltérőek, ezért utazás előtt mindenképpen tájékozódjunk.
Bárhogy is utaztok, figyeljetek nagyon a kutyusra, és élvezzétek minden percét a közös útnak!

 

 

Programajánló

Ajánló

 • Bűn és bűnhődés
  Korábban is sokat gondolkoztam azon, hogy milyen érzés lehet az, ha egy szerettünk bűnt követ el. Tegyük fel, hogy átlépi azt a bizonyos határt és a felelősségre vonás előtt áll. Mit érzünk és teszünk ilyenkor? Hogyan nézünk szembe azzal, amit…
 • Mert minden csak nézőpont kérdése
    Néha magam is megdöbbenek azon, hogy mennyire érdekes az emberek hozzáállása bizonyos dolgokhoz. Magyarországon meg aztán különösen. Időnként azt veszem észre, hogy mi igazából imádunk panaszkodni, és mikor mindenki sír-rí, hogy minden rossz, akkor meg azért nyígunk, hogy mindenki…
 • Alföldi borrégió - Csongrádi borvidék
  „Ha az ember homoki bort iszik, egészen apró csillagszemcsékkel telik meg, s ezek a szemcsék az ember vérében táncolnak, mint a megelevenedett Tejút.” Hamvas Béla írt így az alföldi borokról, és aki kóstolta már ezeket a borokat, tudja, hogy igaza…
 • Alföld borrégió - Kunsági borvidék
  Több, mint 27000 hektáros területével a Duna-Tisza-közének nagy részét, valamint Jász-Nagykun-Szolnok-megye tiszazugi és jászsági területeit magába foglaló Kunsági borvidék messze a legnagyobb szőlőtermő régiónk.
 • Palánták, sorakozó!
  A zöld növények „munkája” nélkül elképzelhetetlen az élet a Földön. Oxigént biztosítanak, szűrik a „hagyományos” és az elektroszomogot, a látványuk pozitívan hat a pszichére és az elmére. Minél nagyobb alapterületen élünk, annál nagyobb virágágyásra, vagy annál több cserepes virágra van…