Videó

A Hét 7enéje
BT - The Fast and the Furious theme

A "Halálos Iramban" filmsorozat első részének legszebb betétdalával szeretnék emléket állítani Paul Walkernek, aki Brian O'Connert, az illegális utcai autóversenyzővé vedlett nyomozót alakította. Tegnap, november 30-án 40 évesen elhunyt egy végzetes autóbalesetben, és a sors iróniája, hogy bár nem ő vezetett, egy utcai verseny- autónak minősülő Porschéban lelte halálát. - by adeeboy

Még több videó

Zöld cikkei

Utolsó kommentek

Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 64
2011. június 29. szerda 08:00

Utazz a kutyáddal!

Írta: 

 

Most már tényleg mindennek vége. A bölcsődétől az egyetemig mindenki letudta az összes vizsgáját és elballagott (vagy fordítva). Úgyhogy most már ideje fejest ugrani a nyárba. Ha az év minden napját megosztod egy kutyussal, akkor a nyaralás ideje alatt sem kell lemondanotok egymás társaságáról. Lehet, hogy évtizedekkel ezelőtt, amikor még nem volt ennyi szabály, akkor egyszerűbb volt az élet. Szüleink, nagyszüleink csak felnyalábolták a kutyát, és mehettek a szélrózsa minden irányába. Most már vannak szabályok, amiknek célja, hogy csökkentsék a problémás helyzetek számát. Na, de mik is ezek az írott és íratlan szabályok?

Kerékpár, motor
Ha biciklis vagy motoros túrára indulunk, akkor előzetesen teszteljük, hogy szívesen utazik-e a kutya ezeken a közlekedési eszközökön. Ha már egy-két méter magasságban is tériszonya van, vagy szemmel láthatóan rosszul van az állandó instabil állapottól, akkor ne erőltessük. Ha viszont ő a kétkerekű járművek ördöge, akkor szállítsuk bátran. Ma már rengeteg szállító eszköz kapható, akár a biciklire vagy a motorra is szerelhetjük, de akár magunk után húzhatjuk. (Mármint természetesen a szállító eszközt...) Fontos, hogy bármelyik megoldást választjuk is, semmilyen körülmények között ne tudjon kiugrani, mert ha egy váratlan szituációban megijed, és az aszfaltra veti magát, akkor könnyen eltörhet a végtagja, vagy a száguldó autók közé szaladva is baj érheti. A tűző naptól, a heves esőzéstől vagy az erős széltől mindig óvjuk őt is, ne csak magunkat.
Autó
Bizonyosodjunk meg arról, hogy a kutya már hozzászokott az autózáshoz. Nem szabad első utazásként magunkkal vinni a kutyát nyaralni. Hosszú távon szállító boxban vagy biztonsági övhöz kapcsolható hámmal szállítsuk. Az utazás előtti hat órában már ne adjunk neki enni, mert felfordulhat a gyomra. Főleg gyakran fékezős vagy szerpentines úton. Ha érzékeny gyomrú a kutyus, és útviszonyoktól függetlenül is hajlamos rosszul lenni, akkor írassunk fel az állatorvossal ez ellen valamit.
Nekünk is, a kutyának is jót tesz, ha másfél-két óránként megállunk. Soha ne hagyjuk napon a kocsiban, mindig az árnyékban parkoljunk! De még árnyékban se hagyjuk a kutyát a kocsiban 5-10 percnél tovább. Hagyjuk nyitva az ablakot annyira, hogy levegőt kapjon, de ne bújhasson ki rajta. Minden megállónál adjunk neki friss vizet. Ha hosszabb időre állunk meg, és ő is kiszáll velünk a kocsiból, akkor is válasszunk lehetőleg árnyékos helyet, olyan területet, ahol a kutya biztonságosan rohangászhat egy kicsit. Ha benzinkúton állunk meg, ne engedjük el a pórázról a forgalom miatt. Ne felejtsük el, hogy nyáron az aszfalt iszonyú meleg lehet, és a kocsiból kiugró kutya talpának ez nem feltétlenül esik jól, úgyhogy igyekezzünk inkább füves terület mellett megállni. De néha le is spriccelhetjük a talpát, és kicsit az egész testét is (de ne áztassuk el!), ezzel  védve a felmelegedés ellen. Ilyenkor vigyázzunk arra, hogy a kocsiba visszaülve nehogy huzatos helyen megfázzon.
Vonat
A MÁV Személyszállítási Üzletszabályzata így fogalmaz: "A kísérő kutya és a szolgálatban lévő rendőrségi kutya kivételével nem vihető be élő állat: a) az 1. osztályú kocsiba, b) az étkezőkocsiba, c) a pót- és helyjegyköteles, valamint a helyjegyköteles vonatba és kocsiba. Kutya csak a 2. kocsiosztályú személykocsiba vihető be. Egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával. A 2. kocsiosztályú fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. A fülkés kocsi egy fülkéjébe legfeljebb két utas vihet be kutyát. 20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutya csak a személykocsi peronján szállítható. A háló- és fekvőhelyes kocsiba kutya csak akkor vihető be, ha a kutyával utazók az egész fülkét igénybe veszik. A kutyát pórázzal és szájkosárral kell ellátni. A kutya tulajdonosa köteles az állat egy évnél nem régebbi keletű, veszettség elleni oltási bizonyítványát magával vinni, és azt kérésre felmutatni. A három hónapnál fiatalabb kölyök kutya esetében nem kell igazolást felmutatni. Ha az utas a szükséges igazolást nem tudja felmutatni, a vasúti társaság az utast és kutyáját kizárja az utazásból." A "Díjszabás" pedig a továbbiakkal egészíti ki: "A kutya részére élőállat jegyet kell váltani függetlenül attól, hogy az utas a kutyát pórázon, szájkosárral ellátva tartja vagy kosárban, ketrecben, ládában vagy más tartályban viszi be a személykocsiba."
Távolsági busz
Érdekes módon a VOLÁN társaságok az alapján tesznek különbséget a kutyusok között, hogy méretükből adódóan kézipoggyásznak vagy útipoggyásznak minősülnek-e. Ha kézipoggyásznak, akkor díjmentesen szállíthatóak, ha útipoggyásznak, akkor jegyet kell nekik venni. Erről a az "Utazási feltételek" VIII. pontjában illetve a "Díjszabási tájékoztató" IV. pontjában tájékozódhatunk. A konkrét összeg természetesen függ a megtenni kívánt távolságtól. Erről a "Csomag és útipoggyász szállítási díj" táblázatban informálódhatunk. Az oltási könyv, a szájkosár és a póráz mindenképpen legyen nálunk. (Itt is úgyis a sofőrök szubjektív döntésétől függ, hogy melyikre lesz szükség.) Valamint érzékeny gyomrú kutyusok esetén zacskót is vigyünk. Ha megakadályozni nem is tudjuk a balesetet, legalább a busz takarításával ne kelljen bajlódnunk.
Helyi tömegközlekedés
Természetesen mindegyik városnak megvannak a maga utazási feltételei. Már csak azért is, mert van olyan kisváros, ahol csak busz közlekedik; de van, ahol már troli és villamos is; és persze a fővárosban számolnunk kell a HÉV-vel, a metróval és a siklóval is. Összességében elmondható, hogy a megkülönböztető jelzést viselő kísérő kutyák és a kézipoggyászként (ölben vagy szállító eszközben) szállított kutyusok ingyenes szállíthatók, a többi kutyának annyiba kerül a jegy, mint nekünk. Részletes információkért ajánlom a városok saját közlekedési vállalatainak honlapját. Például: Budapesti KVDebreceni KVGyőri KVMiskolci KVSzegedi KVPécsi KV.
Hajó
A Balatonon közlekedő hajókon szájkosárral és pórázzal utaztathatjuk a kutyust, és 50 %-os mérséklésű jegyet válthatunk neki. Kompon nem kell jegyet váltanunk a kutyus részére. A link alatt található táblázatban szereplő tétel ("Nagyméretű állat") ne tévesszen meg senkit, ugyanis az állomásfőnökkel folytatott levelezésemből az derült ki, hogy ez alatt a mezőgazdasági (ló, szamár, kecske, birka, stb.) állatokat értik. A kutyus szállítására (póráz, szájkosár) ugyanazok a szabályok vonatkoznak, amelyek a közterületeken is érvényesek.
A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. által üzemeltetett hajókon élő állatok higiéniai okokból nem szállíthatók. Ez alól kivételt képez a pórázon vezetett, szájkosarat viselő vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő kutya vagy szolgálatban levő rendőrkutya. Ha tehát a Dunán támadna kedvünk sétahajózni vagy kirándulni, akkor a kedvencünket sajnos nem vihetjük magunkkal.
Repülő
Végül, de nem utolsó sorban a repülés. Kedvencünket fizikailag is, lelkileg is ez terheli meg legjobban. Egyes országokba csak akkor vihetjük magunkkal kedvencünket, ha a kiutazás előtt és a megérkezés után heteket vagy akár hónapokat karanténban töltött. De maga a repülőút sem egyszerű mutatvány. Ha mindenképpen magunkkal szeretnénk vinni, akkor előzetesen tájékozódjunk, ugyanis egy gép fedélzetén egyszerre csak maximum kettő, ugyanabba a fajba tartozó állat utazhat. Tehát két kutya utazhat együtt, de egy kutya és egy cica már nem. Így, ha egy cicatulajdonos hamarabb jelezte utazási szándékát a légitársaság felé, akkor a mi kutyás igényünket arra a járatra el fogják utasítani. A kutyus utazhat az utastérben és a poggyásztérben is, mindkét térben csak ketrecben vagy boxban szállíthatjuk a kutyust, és mindkét esetben vennünk kell neki jegyet. Az utastérbe csak kisméretű kutya vihető. Mivel az egész repülés a termináltól kezdve a fedélzeten át a landolásig nagyon stresszes a kutyák számára, csak akkor vigyük magunkkal, ha több hónapra utazunk el. A pontos utazási feltételek légitársaságonként eltérőek, ezért utazás előtt mindenképpen tájékozódjunk.
Bárhogy is utaztok, figyeljetek nagyon a kutyusra, és élvezzétek minden percét a közös útnak!

 

 

Programajánló

Ajánló

 • Étel - élet?
  Reggelikészítés közben észreveszed, hogy a múltkor vásárolt három kifliből csak kettő fogyott el, a harmadik mára megpenészedett. Ezért egy mozdulattal a kukába dobod. A hűtő ajtót kinyitva meglátod, hogy a tej szavatossági ideje tegnapelőtt lejárt, pedig még ki sem bontottad...…
 • Hány j-vel írják, hogy Siófok
  Siófokot sok mindenért lehet utálni, és sok mindenért lehet szeretni. Én például azért nem szeretem; mert a pestiek magamutogatni jönnek ide, a többiek meg őket bámulni; mert a németek hepajkodni jönnek ide, a magyarok meg beléjük kötni; mert a menő…
 • Az Élet nevű menü
  Akik ismernek engem, gyakran mondják, hogy nem vagyok egy egyszerű eset, és hogy velem mindig történik valami. Nem vitatom, hogy néha kissé bonyolultabb vagyok a kelleténél és az is igaz, hogy szeretem, ha zajlik az élet. Csak éppen az a…
 • 6 jó ok, hogy örülj annak, hogy albérletben élsz!
  A magyar mentalitásnak köszönhetően a szüleink generációja még úgy gondolkodott, hogy ismerkedés, házasság, építkezés/házvásárlás, gyerek. Az elemek szinte mindenkinél ugyanazok, a sorrend itt-ott cserélődött. Lényeg, hogy illett saját ingatlanra szert tenni előbb-utóbb. A mi generációnk is hajlik arra, hogy függetlenedjen,…
 • Értekezlet fogkefével – önkéntes-napirend
  Fél tizenegykor kezdődik az elmaradhatatlan és szent teaszünet. Senki nem kávézik ilyenkor, úgyhogy elhűlve néznek rám, ha nem kérek a teából, hanem csinálok egy gabonakávét magamnak. Amúgy az a vicces, hogy hihetetlen módon rákaptam a teára, szerintem egy év alatt…