Videó

A Hét 7enéje
BT - The Fast and the Furious theme

A "Halálos Iramban" filmsorozat első részének legszebb betétdalával szeretnék emléket állítani Paul Walkernek, aki Brian O'Connert, az illegális utcai autóversenyzővé vedlett nyomozót alakította. Tegnap, november 30-án 40 évesen elhunyt egy végzetes autóbalesetben, és a sors iróniája, hogy bár nem ő vezetett, egy utcai verseny- autónak minősülő Porschéban lelte halálát. - by adeeboy

Még több videó

Zöld cikkei

Utolsó kommentek

Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 64
2012. január 18. szerda 08:00

Pannon borrégió - Pécsi (Mecsekalja) borvidék

Írta: 

Mecsekalját „az Isten is bortermő vidéknek teremtette”, s ezt az emberek időben észre is vették, hiszen 2000 éve termesztenek itt szőlőt. A szőlő jól érzi magát a neki teremtett talajon és klímában, s bőségesen meghálálja a belefektetett munkát. E borvidék kereskedelmi központja már az ókorban is - a forgalmas utak kereszteződésében épült - Pécs (Sopianae) volt. A pécsi-mecseki borvidék a Baranyai-dombság, a Mecsek és a Mórágyi-rög déli lejtőin terül el. Ez a terület még a Villány–Siklósi borvidéknél is forróbb, szárazabb, sok a napsütés, hosszú a tenyészidő. Az éghajlati viszonyok miatt a vidék borai gyakran magas cukor és alkohol tartalmúak. A félédes-félszáraz borok rajongóinak különösen ajánljuk a terület borait. 

Kettős szőlőkultúra nyomait lehet felfedezni. Az egyik a - görögöktől eltanult - kelta, a másik pedig a - rómaiaktól fennmaradt - itáliai technológia. A honfoglaló törzsek - ahogyan máshol is - már tisztában voltak a szőlő értékével. Az Árpádházi királyok uralkodása alatt a külföldi szerzetesek nagy kiterjedésű erdőségek irtásához kezdtek, hogy a területet földművelésre alkalmassá tegyék. A pécsi bor becsületét mutatja, hogy Sulyok György pécsi püspök végrendeletében János királyra hagyományozza 100 akó borát "mint egyetlen értékes tulajdonát".  1694-ben Baranya megye önálló címert kapott, amiben szőlő is látható. Ez valószínűleg a heveng hatása lehetett. A heveng úgy készült, hogy ősszel erős kökényágakra érett fürtöket aggattak, hogy betöppedjen és eltartható legyen. Valószínűleg erre az időre esik a Káptalannak az a törekvése, hogy Mecsekalján a tokajihoz hasonló aszút készítsenek. Tokaji vesszőt, sőt még tokaji földet is hozattak nem tudva, hogy a klíma nem alkalmas az aszúképződésre. 

Valószínűleg ekkor került e borvidékre a Furmint fajta. 1780-ban Mária Terézia Pécset szabad királyi város rangjára emelte, így az összes kocsma is a város tulajdonába került. Akkoriban minden 25-30 lakosra jutott egy kocsma. Általában 3 éves bérletbe adták őket nyílt árverésen. 1830-35-ös évek forradalmi változást hoztak: megjelentek az ültetvényekben a karók, az addigi gyalogművelés helyett. 

A baranyai bor egyre több piacot hódított meg, s a város iparát a borkereskedelméből származó jövedelem alapozta meg. A növekvő termelés, a külföldi és az egyre igényesebbé váló belföldi piac egyre nagyobb és magasabb szintű termelést követelt meg. A filoxéra a szőlő 80%-át kipusztította. A talpra állás fájdalmasan és lassan történt, de ez a katasztrófa természetesen ezen a területen sem jelentette a szőlészet-borászat végét. A huszadik században új erőre kapott a szőlőtermesztés. A nagy hagyományokkal rendelkező pécsi pezsgőgyártás alapborait a mai napig ez a vidék termeli. 

A vidék jellegzetes szőlője, bora a Cirfandli. Virágillatú, fűszeres, magas alkoholtartalmú, kedvező évjáratokban ki nem erjedt cukrot tartalmaz, vagyis aszúsodik. A 19. század első felében Ausztriából hozatta be a pécsi káptalan saját használatára az azóta pécsi specialitássá vált fajtát. Kerekded levele változatosan tagolt, a széle a fonák felé hajló, bronzos árnyalatú. Fürtje vállas, tömött, bogyói világospirosak. Sok tekintetben igényes:  jó tápanyag- és vízgazdálkodású talajt és viszonylag magas páratartalmat igényel.

A borvidékhez három körzet tartozik, de ennek ellenére Magyarország egyik legkisebb borvidéke. A Pécsi és Versendi körzet klímája, időjárása szélsőségektől mentes, szubmediterrán jellegű, míg a Zselicségben fekvő Szigetvári körzetben már inkább az atlanti klímahatás érvényesül.
A Mecsekalja talajképző kőzetei és talajai rendkívül változatosak, vulkáni eredetű alapkőzeteken található löszre illetve pannon homokra rakódott barnaföldek, barna erdőtalajok. A Tokaj-hegyaljai borvidék mellett ezen a tájon hatolt fel a szőlőkultúra a legmagasabb területekre. A Mecsek hegység déli, óvó oldalain a szőlőterültek felső határa megközelíti a 400 métert. Fehér és vörösbor szőlőkből is remek minőségűek teremnek errefelé. Az illatban, extraktban, zamatban gazdag testes, lágy borokhoz erősen ajánlott harapnivaló: rozskenyéren juhtúrós körözött zsenge újhagymával.
 
További információk:

Programajánló

Ajánló

 • Budapest újratöltve
  Ebben a szolid 13⁰C-ban az is felfogja, hogy vége van a nyárnak, aki az előző évek szeptembereit a nyári fotók nézegetésével mindig átugrotta. Elkezdődött a suli, és a jó szokásokhoz híven az első tanítási napon nemcsak hőmérsékletileg, hanem közlekedésügyileg is…
 • Zöld munka?
  Manapság nem túl könnyű munkát találni. Bár nem tudom, hogy valaha is könnyű lett volna. Az interneten nagyon sok sztorit lehet olvasni emberekről, akik több hónapon, sőt akár éveken keresztül sem találnak munkát maguknak. Namármost nemrég egy ismerős blogján olvastam…
 • Művészetek Völgye 2011
  Művészetek Völgye 2011 Na, mondom én, hogy itt mindenki milyen kedves – súgta a fiú a barátnője fülébe, amikor tavaly a Taliándörögdöt Kapolccsal összekötő úton felvettük őket, hogy a pár kilométeres szakaszt ne gyalog kelljen megtenniük. Kijelentésén elmosolyodtam, és igazat adtam neki. A…
 • Adventi láz
  Teljesen be vagyok zsongva! Menthetetlenül elkapott az adventi láz! Tegnap karácsonyi vásárban voltam, bezsebeltem pár angyalkát, a világ legfinomabb kürtöskalácsát és az elengedhetetlen mézes teát is megkóstoltam. Találkoztam néhány számomra nagyon kedves emberrel, akik élőben még szerethetőbbek, mint így „messziről”!
 • Budai várnegyed
  Sok kedvenc helyem van Budapesten, de ha össze kellene állítanom a saját TOP 10-es listámat, akkor az abszolút győztes biztos, hogy a Budai várnegyed lenne. Ahogy belépünk a várkapun, rögtön valami titokzatos világba érünk. Zegzugos sikátorok, szűk, macskaköves utcácskák (éljen…