Videó

A Hét 7enéje
BT - The Fast and the Furious theme

A "Halálos Iramban" filmsorozat első részének legszebb betétdalával szeretnék emléket állítani Paul Walkernek, aki Brian O'Connert, az illegális utcai autóversenyzővé vedlett nyomozót alakította. Tegnap, november 30-án 40 évesen elhunyt egy végzetes autóbalesetben, és a sors iróniája, hogy bár nem ő vezetett, egy utcai verseny- autónak minősülő Porschéban lelte halálát. - by adeeboy

Még több videó

Zöld cikkei

Utolsó kommentek

Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 64
2012. január 18. szerda 08:00

Pannon borrégió - Pécsi (Mecsekalja) borvidék

Írta: 

Mecsekalját „az Isten is bortermő vidéknek teremtette”, s ezt az emberek időben észre is vették, hiszen 2000 éve termesztenek itt szőlőt. A szőlő jól érzi magát a neki teremtett talajon és klímában, s bőségesen meghálálja a belefektetett munkát. E borvidék kereskedelmi központja már az ókorban is - a forgalmas utak kereszteződésében épült - Pécs (Sopianae) volt. A pécsi-mecseki borvidék a Baranyai-dombság, a Mecsek és a Mórágyi-rög déli lejtőin terül el. Ez a terület még a Villány–Siklósi borvidéknél is forróbb, szárazabb, sok a napsütés, hosszú a tenyészidő. Az éghajlati viszonyok miatt a vidék borai gyakran magas cukor és alkohol tartalmúak. A félédes-félszáraz borok rajongóinak különösen ajánljuk a terület borait. 

Kettős szőlőkultúra nyomait lehet felfedezni. Az egyik a - görögöktől eltanult - kelta, a másik pedig a - rómaiaktól fennmaradt - itáliai technológia. A honfoglaló törzsek - ahogyan máshol is - már tisztában voltak a szőlő értékével. Az Árpádházi királyok uralkodása alatt a külföldi szerzetesek nagy kiterjedésű erdőségek irtásához kezdtek, hogy a területet földművelésre alkalmassá tegyék. A pécsi bor becsületét mutatja, hogy Sulyok György pécsi püspök végrendeletében János királyra hagyományozza 100 akó borát "mint egyetlen értékes tulajdonát".  1694-ben Baranya megye önálló címert kapott, amiben szőlő is látható. Ez valószínűleg a heveng hatása lehetett. A heveng úgy készült, hogy ősszel erős kökényágakra érett fürtöket aggattak, hogy betöppedjen és eltartható legyen. Valószínűleg erre az időre esik a Káptalannak az a törekvése, hogy Mecsekalján a tokajihoz hasonló aszút készítsenek. Tokaji vesszőt, sőt még tokaji földet is hozattak nem tudva, hogy a klíma nem alkalmas az aszúképződésre. 

Valószínűleg ekkor került e borvidékre a Furmint fajta. 1780-ban Mária Terézia Pécset szabad királyi város rangjára emelte, így az összes kocsma is a város tulajdonába került. Akkoriban minden 25-30 lakosra jutott egy kocsma. Általában 3 éves bérletbe adták őket nyílt árverésen. 1830-35-ös évek forradalmi változást hoztak: megjelentek az ültetvényekben a karók, az addigi gyalogművelés helyett. 

A baranyai bor egyre több piacot hódított meg, s a város iparát a borkereskedelméből származó jövedelem alapozta meg. A növekvő termelés, a külföldi és az egyre igényesebbé váló belföldi piac egyre nagyobb és magasabb szintű termelést követelt meg. A filoxéra a szőlő 80%-át kipusztította. A talpra állás fájdalmasan és lassan történt, de ez a katasztrófa természetesen ezen a területen sem jelentette a szőlészet-borászat végét. A huszadik században új erőre kapott a szőlőtermesztés. A nagy hagyományokkal rendelkező pécsi pezsgőgyártás alapborait a mai napig ez a vidék termeli. 

A vidék jellegzetes szőlője, bora a Cirfandli. Virágillatú, fűszeres, magas alkoholtartalmú, kedvező évjáratokban ki nem erjedt cukrot tartalmaz, vagyis aszúsodik. A 19. század első felében Ausztriából hozatta be a pécsi káptalan saját használatára az azóta pécsi specialitássá vált fajtát. Kerekded levele változatosan tagolt, a széle a fonák felé hajló, bronzos árnyalatú. Fürtje vállas, tömött, bogyói világospirosak. Sok tekintetben igényes:  jó tápanyag- és vízgazdálkodású talajt és viszonylag magas páratartalmat igényel.

A borvidékhez három körzet tartozik, de ennek ellenére Magyarország egyik legkisebb borvidéke. A Pécsi és Versendi körzet klímája, időjárása szélsőségektől mentes, szubmediterrán jellegű, míg a Zselicségben fekvő Szigetvári körzetben már inkább az atlanti klímahatás érvényesül.
A Mecsekalja talajképző kőzetei és talajai rendkívül változatosak, vulkáni eredetű alapkőzeteken található löszre illetve pannon homokra rakódott barnaföldek, barna erdőtalajok. A Tokaj-hegyaljai borvidék mellett ezen a tájon hatolt fel a szőlőkultúra a legmagasabb területekre. A Mecsek hegység déli, óvó oldalain a szőlőterültek felső határa megközelíti a 400 métert. Fehér és vörösbor szőlőkből is remek minőségűek teremnek errefelé. Az illatban, extraktban, zamatban gazdag testes, lágy borokhoz erősen ajánlott harapnivaló: rozskenyéren juhtúrós körözött zsenge újhagymával.
 
További információk:

Programajánló

Ajánló

 • Magyarország borrégiói - Levezető
  Én is meglepődtem a dátumon, de az első boros cikket 2010. október hetedikén jelentettük meg itt, a fityiszen. Végigjártuk a hét borrégiót és a huszonkét borvidéket, de természetesen nem ez tartott másfél évig. Tartottunk kitekintést a költészet, a filozófia, a…
 • 6 ok arra, hogy örülj egy üres A/4-es papírlapnak
  Lopni szerintem nem túl etikus, meg sok stresszel is jár, úgyhogy én csak ritkán csinálom. Például most. 6 ok arra, hogy örüljünk annak, ha van egy egyszerű, üres, A/4-es papírlapunk.
 • Karácsonyfadísz termésekből fakezűeknek
  Karácsonyfadísz termésekből fakezűeknek       Az ünnepi készülődés során elrettentő lehet a felkészületlen földi halandók számára a profi díszkészítők karácsonyi összeállítása. Idő és pénz hiányával küszködőknek egyértelműen elmegy a kedve az ünnepi fityegők gyártása előtt akkor, amikor meglátják a beszerzendő hozzávalók listáját,…
 • Alföldi borrégió - Csongrádi borvidék
  „Ha az ember homoki bort iszik, egészen apró csillagszemcsékkel telik meg, s ezek a szemcsék az ember vérében táncolnak, mint a megelevenedett Tejút.” Hamvas Béla írt így az alföldi borokról, és aki kóstolta már ezeket a borokat, tudja, hogy igaza…
 • Tehetség és siker
  Tehetség és siker Hiszen pont ez a tehetség és a hobbi lényege! Ha tehetséged van, akkor anélkül is remekelsz, hogy bárki is trenírozta volna a tudásod, ha pedig valami a hobbid, azt szívből csinálod, lényegtelen, hogy mennyire értesz hozzá. Persze, aki igazán lelkiismeretes,…