Videó

A Hét 7enéje
BT - The Fast and the Furious theme

A "Halálos Iramban" filmsorozat első részének legszebb betétdalával szeretnék emléket állítani Paul Walkernek, aki Brian O'Connert, az illegális utcai autóversenyzővé vedlett nyomozót alakította. Tegnap, november 30-án 40 évesen elhunyt egy végzetes autóbalesetben, és a sors iróniája, hogy bár nem ő vezetett, egy utcai verseny- autónak minősülő Porschéban lelte halálát. - by adeeboy

Még több videó

Zöld cikkei

Utolsó kommentek

2012. július 19. csütörtök 08:00

Tópartra... De hova?

Írta:  Detti, O., Balázs

Büdös tó (Vadkerti tó)

A Büdös tó, vagy ahogy nevezni szokás a "Büdi" nevével ellentétben egyáltalánem szaglik, bár szikes tavak legszebb hagyományait ápolva a múltban előfordult, hogy kiszáradt, hogy majdnem kiszáradt, hogy átvette a hínár az uralmat, amik bizony okozhattak kellemetlen szagokat, jelenleg ez egyáltalán nem jellemző. Sőt, egy gondozott, szép környezetben lévő, fürdésre kiválóan alkalmas tavacskát találunk az ország déli részén, Budapesttől mintegy 130, Soltvadkertől néhány kilométerre. A PR szempontból nem túl szerencsés név helyett hivatalosan igyekeznek minél inkább a Vadkerti tó elnevezést használni több-kevesebb sikerrel. Na, de hagyjuk a nevezéktant, nézzük, mire is számíthatunk, ha ellátogatunk a Büdire.
A tó hűsítő vizébe az egyetlen hivatalosan üzemelő strand kapuin keresztül vezet az út. A belépő nem vészes, felnőtteknek 600 Ft, gyerekeknek 300 Ft. Belépőt elvben este 7-ig kell venni, de a későn jövők 5 után kedvezményt kapnak. 
A strand, mint már említettük szép, gondozott, parkosított. Lehet árnyékos, és napos helyeket is találni. A tó lassan mélyül. Na jó, nem annyira lassan, mint a Balaton déli partja, de mégis ideális a kis gyerekekkel érkezők számára. Arról nem is beszélve, hogy amikor kissé kevesebb víz van benne, akkor a part mentén apukával hatalmas iszapkastélyokat lehet építeni.
Az egész napos fürdés és napozás során megéhezik az ember. Ha úgy döntenénk, hogy nem hűtőtáskával felpakolva érkezünk, akkor természetesen a strandon is beszerezhetjük a táplálékot a jó néhány büfé valamelyikében. Ehetünk hamburgert 450 Ft-tól, hot-dogot 350-től, eredeti büdöstavi hekket 350-ért, lángost 250-500-ért. Inni pedig lehet sört 350-től, üdítőt 80/dl-től.
És ha a nap végén úgy gondolnánk, jó lenne még pár napot itt tölteni, akkor próbálkozhatunk a helyi kempingben, illetve a tó mellett kiépült üdülőfalu kiadó házainál.
 
Szálkai-tó és strand
 
Szálka Szekszárdtól fekszik kb. 10-15 kilométerre és szerintem az ország egyik legszebb és legkedvesebb helye. A két mesterségesen kialakított tavat a Gemenci erdő öleli körül, a táj dimbes-dombos, a falu egy igazi kis gyöngyszem. Régi parasztházak és újonnan épített házak váltogatják egymást, a falut ugyanis néhány évtizede felfedezte néhány német vadász (igazi vadászparadicsom ugyanis), akik aztán házakat vettek itt, jöttek a barátaik, a családtagjaik, így lett hát az álmos kisfaluból virágzó életű turistacélpont. 
Szerencsére az, hogy mára egyre többen tudnak róla, nem jelenti azt, hogy elveszítette volna egykori báját. Itt még mindenki köszön a másiknak, mindenki tudja, hogy a szomszéd mekkora halat fogott, és bármikor kaphatunk egy kis segítséget a vérbeli pecásoktól. Az első tó ugyanis hemzseg a hatalmas, pompás húsú halaktól, a part pedig a lelkes horgászoktól. 
Azoknak azonban, akik egy kis hűsítő csobbanásra vágynak, örömmel jelentem, hogy nagyon szépen kiépített, de nem betonnal leöntött strandján minden a fürdőzők kényelmét szolgálja: meseszép táj, vízibiciklik, jégkrém és jéghideg sör. 
Árak: sajnos erről nem találtam infót a honlapon, azonban az étel és italválasztékról, valamint a programokról is bővebben találtok infót itt.
 
Bánki-tó
 
A Bánki-tó nálunk nagy kedvenc lett idén. Nem csupán fantasztikus fekvése miatt (Duna-kanyar, Börzsöny, óriási napraforgó mezők), hanem családias hangulata miatt is. A tó egyik oldalán található a kiépített strand, míg a másikon kalandpark és színpad várja az ide látogatókat. 
Hamarosan egyébként kezdődik a Bánkitó fesztivál is, erről részletesen itt olvashattok.
Az egyik nagy előnye, hogy még relatív kevesen ismerik, Pestről alig egy óra alatt el lehet érni, isteni a víz hőmérséklete nyáron. Bár a kánikulában most nyilván dugig volt a kiépített strand része, ha egy kicsit is bentebb úszunk a tóban, máris miénk a háborítatlan természet, a mellettünk fickándozó halak és a nyugalom. A tó egyébként háromnegyed óra alatt könnyűszerrel körbeúszható, igazán kellemes kis mozgás.
És, amint arról már múlt héten beszámoltam, mi emiatt térünk ide vissza. Ma is teszteltük, ma sem okozott csalódást.
Ár: felnőtt belépő 650, családi belépő 1900. 
Étel-ital: lángos 250-450, kapható itt hekk, hot-dog, sültkrumpli, vattacukor, sajnos lövésem sincs, hogy mennyiért, mi a lángosnál elakadtunk.
Van kulturált mosdója, öltözője és tusolója, szóval szerintem abszolút ideális egy kis hétvégi strandoláshoz.
 
Deseda - Kaposvár
 
A Deseda hazánk leghosszabb mesterséges tava, melyet a Deseda-patak felduzzasztásával alakítottak ki 1975-ben. Hossza mintegy nyolc kilométer, szélessége 300-500 méter. 1994-ben Kaposvár közgyűlése Deseda és környéke néven védett területté nyilvánította az 1112 hektáros területet, mivel a tó és környéke számos védett állatnak, vonuló vízimadárnak kedvelt élőhelye, pihenőhelye.
Több Kaposvár környéki települést, településrészt is érintő tó partján horgászparadicsom, strand, hétvégi hobbikertek találhatóak. A tó körül kerékpárúton lehet körbekerekezni. A Toponárhoz közeli részt főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Kaposfüredet, Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelye. 
A strand a Kaposvár - Szántód közötti országútről egy kis bekötő úton érhető el. A városból a 8-as és 18-as busszal lehet kijönni. A tó mellett camping és büfé is üzemel, melynek kínálata és árai a helyszínen felmérhetőek.
Nemcsak a helyiek, hanem a messziről érkezők is nagyon szeretik, hiszen vízminősége kiváló. A Kaposvári Sporthorgász Egyesület honlapján több galéria segítségével megbizonyosodhatunk róla, hogy érdemes ide ellátogatnunk.
 
 
A Szelidi-tó, Dunapataj
 
A Szelidi-tó 5 km hosszú, 150-200 m széles, 3-4 m mély, vize nyáron akár 28°C-ra is felmelegedhet. Vízfelülete megközelítőleg 80 hektár, ezzel hazánk ötödik legnagyobb tava. Bács-Kiskun megye egyik legjelentősebb turisztikai célpontja, Dunapataj nagyközség közelében. A tavat 360 hektáros természetvédelmi terület övezi.
A strandokon röplabdapálya, focipálya és játszóterek találhatók, a vízisportok szerelmesei számára kajak, kenu, csónak, ladik, surf, vízibicikli bérlésére nyílik lehetőség.
Nekem 2002-ben volt szerencsém a tóhoz, amikor is a tótól nem messze találtak helyszínt az EFOTT-nak. Az esti koncertezések, iszogatások után nagyon jól esett másnap(osan) megmártózni a tó vizében. Mivel Szelid egész területe a vendégek ellátására rendezkedett be, ezért EFOTT nélkül is szervezhetünk olyan nyaralást, ahol esténként bulizunk, napközben strandolunk. Végig haladva a főutcán mindenütt változatos éttermeket, büféket, kávézókat, fagylaltozókat találunk. További információk: http://szelidi-to.hu/
 
Tisza-tó
 
1973-ban építették fel a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása végett. Feltöltése az 1990-es években fejeződött be, területe így 127 km² lett. Hossza 27 km, átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontján 17 méter. 43 km²-nyi sziget található benne. A tó feltöltése után magyar turisták kezdték látogatni a tavat, mert sokkal olcsóbb volt a Balatonnál. A tó környékén megkezdődött a falusi turizmus, a tó körül kempingek, szállodák, strandok épültek.
Számomra a Tisza-tó legismertebb települése Abádszalók volt. Kiskoromban mindig figyeltem a nagyok elejtett félmondatait, miszerint "Hétvégén elugrunk Abádszalókra!" Aztán én is nagy lettem, és én is megtapasztalhattam, milyenek a Tisza-tavi hétvégék... Mindenkinek csak ajánlani tudom. Rengeteget lehetőséget kínálnak, de nemcsak a gőz kieresztésére vágyó fiatalok számára, hanem a családoknak is. Vendégházakkal, campinggelvízi vidámparkkal, és rengeteg aktivitásra csábító lehetőséggel várják a nyaralni vágyókat.
További információk: http://www.tiszato.hu/ és http://tisza-to.com/

 

Programajánló

Ajánló

 • Bandák, zenék, borok
  "Áztatnám ajkamat borús, bíbor borokkal,   És dúdolnék a tánchoz, téveteg, bús torokkal,   S hallgatnám, félig alva: kezem ütemre tapsol,..."   Ha ebben a hatalmas havazásban te is valahogy így érzed magad, mint anno Tóth Árpád a Tánc című…
 • Alföldi borrégió - Csongrádi borvidék
  „Ha az ember homoki bort iszik, egészen apró csillagszemcsékkel telik meg, s ezek a szemcsék az ember vérében táncolnak, mint a megelevenedett Tejút.” Hamvas Béla írt így az alföldi borokról, és aki kóstolta már ezeket a borokat, tudja, hogy igaza…
 • Balaton borrégió - Balatonfelvidéki borvidék
  Bevezető Soproni borvidék Somlói borvidék Balatonmelléke / Zalai borvidék Ha ellátogatunk a borvidékre, akkor egyet fogunk érteni a www.bor.info.hu-val abban, hogy a Balatonfelvidéki borvidéket nem egyedül a megkülönböztetésre érdemes, ellenőrzött eredetű borainak sajátosságai, hanem a bennük is megtestesülő természeti környezetének,…
 • Miskolci Főzdefeszt és Kerekes Band a hétvégén
    Eljött végre a várva várt, első hosszú hétvégénk! Nézzünk néhány programajánlót szombat-vasárnapra, hogy ha már túl vagyunk a hivatalos ünneplésen, akkor is még legyen mivel bővíteni az élménytárunkat!
 • Örök barátságok
  Vannak azok a barátságok, amik nem ismernek határokat, sem térben, sem időben. Mindig is arra törekedtem, hogy ilyen barátságokat alakítsak ki és tartsak életben, bár tudom, hogy ez rettenetesen nehéz. Néha túl fáradtak vagyunk ahhoz, hogy szeretni tudjuk a másikat,…