Videó

A Hét 7enéje
BT - The Fast and the Furious theme

A "Halálos Iramban" filmsorozat első részének legszebb betétdalával szeretnék emléket állítani Paul Walkernek, aki Brian O'Connert, az illegális utcai autóversenyzővé vedlett nyomozót alakította. Tegnap, november 30-án 40 évesen elhunyt egy végzetes autóbalesetben, és a sors iróniája, hogy bár nem ő vezetett, egy utcai verseny- autónak minősülő Porschéban lelte halálát. - by adeeboy

Még több videó

Zöld cikkei

Utolsó kommentek

2012. november 21. szerda 08:00

A téli madáretetés

Írta: 

Az ősz és a tél - bár talán nem tűnik olyan mozgalmasnak, mint a nyár - szintén rengeteg lehetőséget tartogat számunkra. A szüret, a halloween, a Mikulás, a vásárok, a karácsony, a bálok, a farsang mellett ot vannak a hóban, jégen űzhető mókás elfoglaltságok is. Nem kell tehát a négy fal között gubbasztva töltenünk ezeket a rideg hónapokat sem. De ne feledkezzünk meg azokról a kis élőlényekről sem, akik viszont az egész telet a szabadban kénytelenek átvészelni: a madarakról. Talán az első gondolataink panellakóként nem a madarak körül forognak, de rengeteg látnivalóban lehet részünk, ha rászánunk egy kis időt és energiát a madarak téli etetésére. Ez nemcsak nekünk lehet hasznos és tartalmas, hanem a madaraknak is rengeteg segítséget nyújthatunk. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2002-ben meghirdette a Madárbarát Kert programot. Azóta ez kibővült a Madárbarát óvoda, Madárbarát iskola, Madárbarát panel és Madárbarát munkahely programokkal. Rengeteg jó tanáccsal látják el a programhoz csatlakozókat, annak érdekében, hogy a részvétel valóban eredményes legyen mind a résztvevőknek, mind a madaraknak.
 
Nagyon fontos a következetesség. A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán. 
 
A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni, a legegyszerűbb, ha az állatkereskedésekben, barkácsáruház-láncokban kapható pinty és hullámos papagáj magkeveréket vásárolunk. Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a faggyú, illetve a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel kínálatában szereplő cinkegolyó. Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre, mert ezt is nagyon szeretik a madarak. Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel is etessünk. Adható a madaraknak ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek, ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják. Nagyon fontos, hogy soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják (a vízi madarak: hattyúk, récék, libák számára az alkalmi kenyérfogyasztás nem jelent egészségügyi problémát).
 
A madáretetőt készen is megvehetjük (akár a Madártani Egyesület webshopjában is), de sokkal jobb móka saját magunk által elkészíteni. (Az Egyesület három típus elkészítésében nyújt segítséget: hálós, palackos, alátétes.)
1. Minimális kézügyességgel készíthetünk egy olyan fakeretet (nem kell tökéletesnek lennie, a madarak mindenképpen csípni foják...), amibe hústűre felszúrunk egy almát.
3. Sütemény kiszúróval készíthetünk mindenféle alakzatban pompázó etetőanyagokat. Olajos magvakat keverjünk össze faggyúval, formázzuk, szereljük fel akasztóval, és már mehet is a fára.
3. Ha faggyúbeszerző körútra nincs kedvünk elmenni, akkor PET palackot csak-csak találunk a háztartásban. Rögzítsük bele egy műanyag tálkába vagy cserépalátétbe, szúrjunk rajta keresztül egy ceruzát (ha van, akkor a radíros végét szedjük le) vagy egy pálcát, töltsük meg magokkal, és tegyük ki.
4. Használhatunk egyszerű papírtekercset, amiről lefogyott a papírtörlő vagy a WC-papír. Ezt kenjük be natúr mogyoróvajjal vagy faggyúval, és aztán hempergessük meg magokban. Húzzuk valamelyik fa vastagabb ágára, vagy rögzítsük stabilan az erkélyünkön vagy az ablakunkban.
5. Ha a dísztöknek szeretnénk valami funkciót adni, akkor vágjuk félbe, töltsük meg magokkal és helyezzük egy fa ágai közé, vagy akasszuk fel valahová.
 
Ha úgy látjuk tehát, hogy a kemény fagyok beálltától azok végéig el tudjuk látni madáretetői tevékenységünket, akkor vágjunk bele bátran. A megfigyelés élménye, madarakról készített fotók, az évről-évre visszajáró "ismerősök" miatt megéri időt és energiát áldozni rá.
 
További információk:

Programajánló

Ajánló

 • Egyszerűen bonyolult
  Egyszerűen bonyolult Mióta újra a szingli lányok táborát gyarapítom, elég sok időm volt azon gondolkodni, vajon cselekedeteim mennyire befolyásolták párkapcsolataim alakulását. Vannak eleve elrendelt dolgok? Akkor is minden így alakult volna előbb vagy utóbb, ha nem bonyolítok mindent túl? Nálam…
 • Önfejlesztés, egy életen át
    Van az a pillanat, amikor befejezel valamit és megfogadod, hogy soha, de soha, de soha többé. Ilyen pillanat, amikor befejezel egy sulit. Ott a kezedbe a diploma, és azt mondod: ennyi volt, én többet egy szót nem vagyok hajlandó…
 • Egy másik út
  Az emberiség történetének kezdetéig nyúlik vissza az orvoslás tudománya is, mely mára óriási iparággá nőtte ki magát, és a hadiipar, olajipar után a legjövedelmezőbb üzlet a bolygónkon. Olyan országokon, nemzeteken átnyúló érdekekkel, szövetségekkel, paktumokkal teleszőtt világ ez, hogy egy egyszerű…
 • Barátság
  A barátság nálam a legszentebb érzések közé tartozik, az érzelmi ranglétrán számomra az anya-gyermek viszony után rögtön a második helyen található. Bár olyan sok mindenről írtam már, azt hiszem, hogy ez az a két kapcsolat, amiről nem tudok anélkül nyilatkozni,…
 • Hat ok arra, hogy örülj annak, hogy biciklivel közlekedhetsz
  Nyaranta sokan pattannak nyeregbe, szívesen bicikliznek a napsütötte lombok alatt vidáman, végig mosolyogva a bicikli úton. Ősszel aztán a idő zordulásával egyenes arányban csökken a kerékpárosok száma. Pedig most is megéri kitartóan kerekezni. Az alábbi érvek biztosan neked is eszekbe…