Videó

A Hét 7enéje
BT - The Fast and the Furious theme

A "Halálos Iramban" filmsorozat első részének legszebb betétdalával szeretnék emléket állítani Paul Walkernek, aki Brian O'Connert, az illegális utcai autóversenyzővé vedlett nyomozót alakította. Tegnap, november 30-án 40 évesen elhunyt egy végzetes autóbalesetben, és a sors iróniája, hogy bár nem ő vezetett, egy utcai verseny- autónak minősülő Porschéban lelte halálát. - by adeeboy

Még több videó

Zöld cikkei

Utolsó kommentek

2012. november 21. szerda 08:00

A téli madáretetés

Írta: 

Az ősz és a tél - bár talán nem tűnik olyan mozgalmasnak, mint a nyár - szintén rengeteg lehetőséget tartogat számunkra. A szüret, a halloween, a Mikulás, a vásárok, a karácsony, a bálok, a farsang mellett ot vannak a hóban, jégen űzhető mókás elfoglaltságok is. Nem kell tehát a négy fal között gubbasztva töltenünk ezeket a rideg hónapokat sem. De ne feledkezzünk meg azokról a kis élőlényekről sem, akik viszont az egész telet a szabadban kénytelenek átvészelni: a madarakról. Talán az első gondolataink panellakóként nem a madarak körül forognak, de rengeteg látnivalóban lehet részünk, ha rászánunk egy kis időt és energiát a madarak téli etetésére. Ez nemcsak nekünk lehet hasznos és tartalmas, hanem a madaraknak is rengeteg segítséget nyújthatunk. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2002-ben meghirdette a Madárbarát Kert programot. Azóta ez kibővült a Madárbarát óvoda, Madárbarát iskola, Madárbarát panel és Madárbarát munkahely programokkal. Rengeteg jó tanáccsal látják el a programhoz csatlakozókat, annak érdekében, hogy a részvétel valóban eredményes legyen mind a résztvevőknek, mind a madaraknak.
 
Nagyon fontos a következetesség. A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán. 
 
A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni, a legegyszerűbb, ha az állatkereskedésekben, barkácsáruház-láncokban kapható pinty és hullámos papagáj magkeveréket vásárolunk. Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a faggyú, illetve a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel kínálatában szereplő cinkegolyó. Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre, mert ezt is nagyon szeretik a madarak. Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel is etessünk. Adható a madaraknak ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek, ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják. Nagyon fontos, hogy soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják (a vízi madarak: hattyúk, récék, libák számára az alkalmi kenyérfogyasztás nem jelent egészségügyi problémát).
 
A madáretetőt készen is megvehetjük (akár a Madártani Egyesület webshopjában is), de sokkal jobb móka saját magunk által elkészíteni. (Az Egyesület három típus elkészítésében nyújt segítséget: hálós, palackos, alátétes.)
1. Minimális kézügyességgel készíthetünk egy olyan fakeretet (nem kell tökéletesnek lennie, a madarak mindenképpen csípni foják...), amibe hústűre felszúrunk egy almát.
3. Sütemény kiszúróval készíthetünk mindenféle alakzatban pompázó etetőanyagokat. Olajos magvakat keverjünk össze faggyúval, formázzuk, szereljük fel akasztóval, és már mehet is a fára.
3. Ha faggyúbeszerző körútra nincs kedvünk elmenni, akkor PET palackot csak-csak találunk a háztartásban. Rögzítsük bele egy műanyag tálkába vagy cserépalátétbe, szúrjunk rajta keresztül egy ceruzát (ha van, akkor a radíros végét szedjük le) vagy egy pálcát, töltsük meg magokkal, és tegyük ki.
4. Használhatunk egyszerű papírtekercset, amiről lefogyott a papírtörlő vagy a WC-papír. Ezt kenjük be natúr mogyoróvajjal vagy faggyúval, és aztán hempergessük meg magokban. Húzzuk valamelyik fa vastagabb ágára, vagy rögzítsük stabilan az erkélyünkön vagy az ablakunkban.
5. Ha a dísztöknek szeretnénk valami funkciót adni, akkor vágjuk félbe, töltsük meg magokkal és helyezzük egy fa ágai közé, vagy akasszuk fel valahová.
 
Ha úgy látjuk tehát, hogy a kemény fagyok beálltától azok végéig el tudjuk látni madáretetői tevékenységünket, akkor vágjunk bele bátran. A megfigyelés élménye, madarakról készített fotók, az évről-évre visszajáró "ismerősök" miatt megéri időt és energiát áldozni rá.
 
További információk:

Programajánló

Ajánló

 • 6 ok arra, miért jó ha nagyon szükséged van valamire, de sehol nem lehet megvenni.
  Igaz, hogy Szegeden élek, de a gyökereim egészen Debrecen környékéig nyúlnak vissza. Hál’ Istennek édesanyám a mai napig abban a kis faluban él, ahonnan én is származom. Ez csak azért fontos, mert ha azzal a mondattal indítottam volna, hogy kiskecskéink,…
 • Alföld borrégió - Hajós–Bajai borvidék
  A borvidék szőlő- és bortermelésének kezdetei pontosan nem ismertek, az erre vonatkozó feltételezések vita tárgyát képezik. Annyi biztos, hogy 1075-ből való az első írásos emlék, mely említést tesz a folyók árterében kialakult lugasos szőlőművelésről. A további története nagyon hasonló a…
 • Új év, új kezdet!
  Tegnap olvastam egy nagyon érdekes cikket arról, hogy az emberek többsége ünnepek után szakít a partnerével. Elgondolkoztam, hogy vajon miért is lehet ez.
 • Alföldi borrégió - Csongrádi borvidék
  „Ha az ember homoki bort iszik, egészen apró csillagszemcsékkel telik meg, s ezek a szemcsék az ember vérében táncolnak, mint a megelevenedett Tejút.” Hamvas Béla írt így az alföldi borokról, és aki kóstolta már ezeket a borokat, tudja, hogy igaza…
 • RaM kulturális centrum Budapesten
  Új kulturális központ nyílt Budapesten a XIII. kerületben 2011. április 14-én. A Radnóti Miklós Művelődési Központ azonban nem csak a kerületben, illetve a fővárosban élőket csábítja változatos programokkal, a vidéki és külföldi turistáknak is széles kulturális kínálattal kedveskednek.