Videó

A Hét 7enéje
BT - The Fast and the Furious theme

A "Halálos Iramban" filmsorozat első részének legszebb betétdalával szeretnék emléket állítani Paul Walkernek, aki Brian O'Connert, az illegális utcai autóversenyzővé vedlett nyomozót alakította. Tegnap, november 30-án 40 évesen elhunyt egy végzetes autóbalesetben, és a sors iróniája, hogy bár nem ő vezetett, egy utcai verseny- autónak minősülő Porschéban lelte halálát. - by adeeboy

Még több videó

Zöld cikkei

Utolsó kommentek

Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 64
2012. november 28. szerda 08:00

Biciklizés télen

Írta: 

Hétvégén elkezdődik az év utolsó hónapja, december. És ha minden igaz, akkor elkezdődik a zord időjárás is. Sajnos egyre kiszámíthatatlanabb és megjósolhatatlanabb a hőmérséklet alakulása, a csapadék mennyisége és a széljárás, de talán nem árt felkészüni a lehűlésre. Két éve írtunk már arról, hogy miért jó biciklizni. Most arra buzdítunk Titeket, hogy télen se tegyétek le a bringát. Lehet, hogy nem a dán lányokkal kellene példálózni, de úgy gondolom, azért ott sem mindenki vaslady, tehát ha egy veled egyidős lány bírja, akkor Te is fogod. Minden csak a felkészülésen múlik.

A biciklizés mellett rengeteg érv szól, ezek télen is érvényesek. Sőt, ha az egész évet végigbiciklizzük, akkor tavasszal nem halogatjuk majd az újrakezdést; nem kell napokat a bicikli újraélesztésével töltenünk, és nagyon büszkék leszünk magunkra, hogy végig kitartottunk.

Bevallom őszintén, nekem - nagyon önző módon - csak azok a praktikák jutottak eszembe, amikor a télre való felkészülést vettem számba, amelyek a saját testi épségemet hivatottak megóvni. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nagyon jól össze is foglalja a fontosabb szempontokat. De természetesen a biciklire ugyanúgy, vagy még jobban vigyáznunk kell. Hiszen bennünk például az út sózása vagy a talajon összegyűlő csapadék nem tesz kárt. A bicajunk viszont érzékeny az ilyesmire, tehát ha a télvíz elvonulta után is hasznát akarjuk még venni a vasparipánknak, akkor bizony karban kell tartani. Erről részletesen írt a Magyar Narancs 2009-ben, és a Greenpeace 2011-ben. Nézzük a legfontosabb szempontokat.

December elején kenjük át korróziógátló anyaggal az alkatrészeket, és minden nap végén törölgessük le róluk a sós-ónos latyakot.

A fékpofákat és -betéteket a szokásosnál gyakrabban ellenőrizzük.

Gumiköpenyből lehetőség szerint használjuk vastagabb, szélesebb kiadást.

A velúrból vagy bőrből készült nyerget cseréljük szintetikusra, mert a csapadék ezt kevésbé kezdi ki.

Sárvédő kötelező.

Ha nem tudjuk zárt helyen tárolni a bicajt, akkor a zárra tekerjünk textilt, vagy fújjuk be fagyálló spray-vel, máskülönben bajos lesz a hazajutás.

Nedves időben a biztosabb tapadás érdekében csökkenthetjük a nyomást a gumikban. Ha az idő tovább romlik, a nyerget is lejjebb ereszthetjük, az alacsonyabb súlypont nagyobb stabilitást jelent, így könnyebben elkerülhetjük a látványos eséseket.

A láthatóság a rövid nappalok miatt kiemelten fontos. Feltétlenül ellenőrizzük a világítóberendezéseket. Fényvisszaverőcsíkokra pedig ne alkalmazzuk a kevesebb több szabályt. Nyugodtan öltözzünk karácsonyfának esténként a bicajon. Főleg borult, ködös időben.

A kifogások és nyafogások helyett fordítsunk tehát időt a biciklink és a hozzáállásunk karbantartására. Határozottan megéri.

Programajánló

Ajánló

 • Te hol veszed a zöldséget?
  Nem messze lakunk egy szupermarkettől. Munkából hazafelé csak beugrok, bevásárolok, és kész. Mivel éjjel-nappal nyitva tart, ezért buliból hazafelé is beugorhatok, vagy ha egy kánikulai éjszaka közepén jéghideg görögdinnyére éhezve ébredek, akkor is beugorhatok. Ugye mennyire praktikus és kényelmes? Én…
 • Megható emberi történetek
  Tegnap ellátogattam a barátnőmhöz, akinek a nyomdájában most épp nagy, ünnepek előtti hajtás van. Több tízezernyi karácsonyi üdvözlőlapot nyomtattak ki, borítékoltak be, etiketteztek fel. A munkában diákok segítenek most nekik, akik egész héten késő estig szorgosan dolgoznak. Amíg a barátnőmre…
 • Törődj magaddal!
    Nem, ez itt most nem a reklám helye, csupán egy megszívlelendő jó tanácsé. És hogy honnan is jött a gondolat? Egyrészről napi szinten próbálok most már foglalkozni azzal, hogy az életemben minél több területen helyet kapjon a minőség, másrészről…
 • Zöld munka?
  Manapság nem túl könnyű munkát találni. Bár nem tudom, hogy valaha is könnyű lett volna. Az interneten nagyon sok sztorit lehet olvasni emberekről, akik több hónapon, sőt akár éveken keresztül sem találnak munkát maguknak. Namármost nemrég egy ismerős blogján olvastam…
 • Véd- és dacszövetség
  A minap egy érdekes konfliktusba keveredtem, akaratomon kívül. Persze mikor már benne voltam, akkor meg már mindenképpen el akartam mondani, hogy mit gondolok a témáról. Szóval, a kérdés: mit is jelent az, hogy véd- és dacszövetségben vagyunk a másikkal?