Videó

A Hét 7enéje
BT - The Fast and the Furious theme

A "Halálos Iramban" filmsorozat első részének legszebb betétdalával szeretnék emléket állítani Paul Walkernek, aki Brian O'Connert, az illegális utcai autóversenyzővé vedlett nyomozót alakította. Tegnap, november 30-án 40 évesen elhunyt egy végzetes autóbalesetben, és a sors iróniája, hogy bár nem ő vezetett, egy utcai verseny- autónak minősülő Porschéban lelte halálát. - by adeeboy

Még több videó

Zöld cikkei

Utolsó kommentek

2013. december 03. kedd 08:00

Szarvasok mindenből és mindenhol

Írta: 
A Mikulás contra Télapó dilemma az amerikai filmek begyűrűzésének hatására alakult ki Magyarországon. Hiszen "a Mikulás szó cseh származású, maga az ajándékozás szokása pedig osztrák hatásra terjedt el a magyar családoknál. A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány azonban a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve országonként más-más alak, aki a mi jóságos Mikulásunk megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle." - olvashatjuk a wikipédián. Ráadásul Európában a Mikulás december ötödikén este vagy ötödikérő hatodikára virradó éjszaka gyalogosan közlekedve tevénykedik, addig Télapó karácsonykor szánon érkezik, és illik neki a fa alá kekszet és tejet odakészíteni. Szóval nincsenek egyszerű helyzetben a mai magyar szülők, amikor a gyerekek az ellentmondások miatt kérdésekkel bombázzák őket. Nekem még van néhány évem a frappáns válaszok kigondolásáig, és számomra semmilyen zavart nem okoz bezsebelni a Mikulás csomagokat december elején, majd megnézni az összes télapós filmet december közepén, végén. Úgyhogy a szarvasokkal is nagyon megbarátkoztam, szerintem az egyik legaranyosabb díszítőmotívumai a karácsonynak. 
 
Ők nem keresztény szimbólumok. Robert May egy szegény chicagoi szövegkönyvíró volt. Felesége, Evelin daganatos betegségben szenvedett, mely már két éve ágyhoz kötötte az asszonyt. A kezelések a család minden pénzét elvitték. Egy decemberi estén a négyéves kislányuk, Barbara megkérdezte édesapját, hogy az ő édesanyja miért nem olyan mint a többi anya. Ezek a szavak üvegszilánkokként fúródtak az apa szívébe. Robert, aki már gyerekkorában is különbözött a többiektől vékony, érzékeny alkatával, és felnőtt korára is csak egy egyszerű író volt súlyosan eladósodva, telve kétségekkel a jövője iránt, kitalált egy történetet, hogy felvidítsa a gyermekét.
 
Egyszer egy karácsony este, mikor Télapó a szokásos éjszakai útjára készült a legszebb és leggyorsabb rénszarvasokkal, az összes szarvas köréjük gyűlt, hogy biztasssa őket. Azonban olyan sűrű köd ülte meg a tájat, hogy szinte lehetetlennek tűnt tájékozódni. Télapó azon törte a fejét, hogy hogyan fogja a rengeteg ajándékot eljuttatni a várakozó gyerekekhez, mikor pillantása egy világító orrocskára esett. A piros orr Rudolf szarvasé volt, és Télapó rögtön tudta, hogy ő lesz a megoldás a problémára. Megkérte hát Rudolfot, hogy vezesse a szánját, és el is jutottak minden kéményhez a sűrű köd ellenére. Ez a merész cselekedet Rudolfot a legnépszerűbb és legbátrabb rénszarvasssá tette.
 
A Robert által kitalált történet annyira elbűvölte Barbarát, hogy az író elhatározta, megírja karácsonyi ajándékként a lányának. A vers címe Night before Chritmas lett. Még a versen dolgozott, amikor Evelin meghalt, de Robert összeszedte minden erejét és bátorságát a lánya kedvéért. A könyvecske, melyben a lányának készített egyszerű rajzok voltak az illusztrációk, 1947-ig hatmillió példányban kelt el, és gazdag emberré tette Robertet. Azóta Rudolfnak állandó helye van a karácsonyi történetekben. És egyre állandóbb helye van a karácsonyi dekorációban is. Amennyire bonyolultnak gondoltam egy szarvast ábrázoló dekoráció elkészítését, annyira egyszerű ötleteket találtam.
 
Készíthetjük gombokból.
 
Megvarrhatjuk filcből.
 
 
Újrahasznosíthatunk egy régi izzót.
 
Díszíthetjük az ajándékkísérő kártya vagy a képeslap borítékját.
 
Becsomagolhatjuk velük a táblás vagy szeletes csokikat.
 
Szarvaséletre kelthetjük a cserepeket.
 
 
Használhatunk pálcikákat.
 
És természetesen az idei nagy slágerét, a papírgurigát is használhatjuk alapanyagnak.
 
Ha esetleg nem akarunk semmit a véletlenre bízni, akkor vehetünk profi sütikiszúrókat is.
 
Szóval szokás szerint rengeteg megoldás áll rendelkezésünkre. Használjátok a fantáziátokat, a kreativitásotokat, és hagyjátok, hogy a szarvasok beköltözzenek az otthonotokba. Hangulatfokozásként pedig hallgassátok Dean Martin klasszikusát. Kellemes készülődést és dekorálást!
 
 
Források és továbi információk:
Tovább a kategóriában: « Adventi koszorú

Programajánló

Ajánló

 • Multikulti
    Az elmúlt hétvégét Szerbiában töltöttem egy csaknem igazi multikulti lakodalomban Szabadkán. Egy magyar-szerb vegyes családból származó lány egy kanadai sráchoz ment hozzá, tehát a közösség nem volt éppen szokványosnak mondható.
 • Hat ok arra, hogy örülj annak, hogy együtt élsz a szülőkkel
  Az "Agymenők" című sorozatban több szülő-gyermek kapcsolat modellje is bemutatásra kerül. Minket ezek közül most a Howard Wolowitz és édesanyja közötti kapcsolat érdekel. Howard annak ellenére együtt él az édesanyjával, hogy megengedhetné magának anyagilag, hogy külön éljen, hogy már elmúlt…
 • Ladybird újabb merénylete az édesség-böjtöm ellen, avagy a meggyes-narancsos zabpelyhes süti
    Bár én most már hatodik napja csinálom Blanka kolléganőm kegyetlen édesség-böjtjét, ami egészen húsvétig tart, Nektek azonban nem kell ennyire önsanyargatónak lennetek (kivéve, ha Blankát Ti is ismeritek, és Ti is voltatok olyan kis eszementek, hogy belementetek ebbe a…
 • RaM kulturális centrum Budapesten
  Új kulturális központ nyílt Budapesten a XIII. kerületben 2011. április 14-én. A Radnóti Miklós Művelődési Központ azonban nem csak a kerületben, illetve a fővárosban élőket csábítja változatos programokkal, a vidéki és külföldi turistáknak is széles kulturális kínálattal kedveskednek.
 • Vinum Academiae at Universitatis
  Eddig - nem teljesen szándékosan, de - talán azt a látszatot keltettem, hogy a bor a léhaság, a könnyelműség, a mámor itala. Írók, költők, zenészek jelentek meg az eddigi boros cikkekben itt a fityiszen, na de most...