Videó

A Hét 7enéje
Butthole Surfers - Pepper

Az 1981-ben alakult vicces nevű amerikai rockbanda 1996-os "Electriclarryland" c. leme- zén található ez a dal, mely egyben mindenkori legsikere- sebb kislemezük is és amely eheti zenénk. - by adeeboy

Még több videó

Hirdetések

Hirdetés

Utolsó kommentek

2010. június 29. kedd, 04:53

Haverok és exek

Írta:  Ladybird

Az a jó abban, ha az embernek sok barátja van, hogy mindig szolgálnak újabbnál újabb témával. A jelenlegi egy igen kényes és sokakat megosztó: ha a kiszemeltünk a haver exe, illetve a másik oldal, ha az exünk haverja.
Rengeteget agyaltam rajta, vajon mi lehet ebben a helyzetben a legjobb megoldás. Nem volt egyszerű, mivel korábban sohasem kerültem ilyen szituációba. Tanácsot és bölcs gondolatokat vártak tőlem, de ez egyáltalán nem könnyű, hiszen mindkét oldalt meg kell ilyenkor vizsgálni.


Kezdjük talán a nyilvánvalóbbal: ha a haverünk exe tetszik meg nekünk. Itt szeretném megjegyezni, hogy a haver szót nem feltétlenül kell csak a pasikra vonatkoztatni, de úgy érzem, ha a barát/barátnő szavakat használnám, az megtévesztően hatna. A haver szóval a viszonyt sem szeretném minősíteni, minden olyan baráti kapcsolatot ide veszek, akiknek adunk a véleményére, és akiket sosem szeretnénk megbántani. Szóval a haver exe. Ha igazán részletesen bele szeretnék menni a témába, akkor itt is lehet két csoportot alkotni: amikor a haver még érez valamit az ex iránt, és amikor már nem. Az utóbbi a szerencsésebb egy ilyen kényes helyzetben, mivel – hacsak nem szúrt ki vele korábban durván az ex – nem okoz problémát a haveri kapcsolatban, nincsenek kínos szituációk. Na de ha még nincs túl a szakításon, az már komoly gondot és rengeteg vívódást, a dolgok alapos megrágását generálja. Érdemes-e egy barátságot a szerelmért feladni?


Nos, ez nálam mindig a barátság mélységétől függ. Ha a legjobb barát/barátnő kategóriába esik, akkor gyakorlatilag kizárt, hogy bármiféle viszonyt kialakítsak az illetővel. A korrektség kedvéért persze ezt tisztáznám az exével is, hogy elkerüljük a későbbi félreértéseket. Neki is meg kell tudni érteni, hogy ilyen szintű barátságnál az exszel való randi kizárt!


Ha az együttlógós, jó haver csoportot erősíti, akkor már elgondolkodnék a dolgon, elképzelném, hogy ő mit csinálna a helyemben, alaposan felmérném az exét is, illetőleg megpróbálnék jövőképet alkotni. Egy rövid távú „múlassuk az időt” kapcsolatért nem rúgnám fel a port, de ha érezném a komoly szándékot, akkor mindenképpen előbb vagy utóbb kezdeményeznék egy beszélgetést a haverral, elmesélném neki a szituációt és az érzéseimet. Valamilyen szinten végül is a beleegyezését kérném. Mivel minden kapcsolathoz két ember kell, és ha a vonzalom kölcsönös, akkor a legjobb megoldásnak az engedély megadása tűnik, mert máskülönben a haver az exet is, és a haverját is elveszítheti. A kapcsolati gátakat így vagy úgy, de mindig megpróbáljuk kikerülni, átlépni, vagy rosszabb esetben átgázolunk rajtuk. Biztos, hogy nem lenne egyszerű a havernak ezt a döntést meghozni, de ha nem önző, akkor megteszi. Azt nem mondom, hogy rögtön fejest ugranék a beszélgetésbe. Biztos, hogy sokat gondolkodnék azon, hogyan kezdeményezzem az egészet, hogyan alakultak ki érzéseim, hiszen meg kell tudnom nyugtatni, hogy ez az egész nem ellene irányul és nekem sem könnyebb, de érzem, hogy megéri ezért kockáztatni. És igen, ha kellően erős az érzelmi kötelék, akkor talán még a barátságot is feláldoznám, ha nagyon ellene van a dolognak. És ha ennyire önző, akkor amúgy is érdemes felülvizsgálni baráti viszonyunkat. Azt nem mondom, hogy nem hozhat fel olyan érveket, amiken elgondolkodnék, de lehet, hogy ezek nem is nekem szólnának, hanem sokkal inkább az exnek. De ezekre csakis akkor derülhet fény, ha beszélünk róla!
A harmadik kategóriás haverok a volt osztálytársak, szomszédok és régi ismerősök, akikkel ha találkozom, jókat beszélgetünk, elnosztalgiázunk, de komolyabban nem keressük egymás társaságát. Itt nagyjából attól függ, eljön-e a nagy beszélgetés, hogy milyen gyakran találkozom vele. Ha könnyen elkerülhető, akkor feleslegesnek tartanám. Vagy legalábbis biztos tennék egy tesztkört. Megpróbálnám alaposabban megismerni azt az exet, adnék egy kis teret a kapcsolat kibontakozásának. Ha nem látnám a fejlődést vagy nem éreznem a „nekem csak ő kell” érzést, akkor valószínűleg úgyis hagynám, azért a pár hétért vagy hónapért pedig nem kavarnám fel a haver gondolatait az exével kapcsolatban. Nagy valószínűséggel úgysem tudná meg, mivel nem ezen a szinten szoktam kitárgyalni szerelmi életemet.
Persze én ezt női szemmel mondom. Nem tudom, hogy a pasiknál milyen kategóriák vannak a haveri csoporton belül. Azt tudom, ha az ex iránt nem éreznek semmit, akkor a havernek is szabad a pálya. És azt is tudom, ha nagyon jóban vannak, akkor tabu. De hogy a köztes állapotok hogyan helyezkednek el, mik a határok (sörözős cimbi, focizós, bandázós haver vagy csak közösségi intézményekből ismert régi ismerős), milyen viselkedési normát indikálnak, az sajnos rejtély még a számomra. Ezzel kapcsolatban szeretném is megkérni kedves férfiúi olvasóinkat, osszák meg velünk, hogyan működik ez náluk, hogy teljesebb képet kapjunk erről a témáról.

Most jöjjön a másik oldal. Az, aki elszenvedi a vívódást. Aki istenigazából nem is tud mit tenni a helyzet javítása érdekében. Mint ex, megpróbálhat beszélgetést kezdeményezni a témában volt társával, de ha a kiszemelt passzívba állítja magát, akkor sajnos csak felesleges köröket fut, és kínos szituációkat alkot. Biztatgathatja is „áldozatát”, de még akkor sem garantált a siker. Merjen-e reménykedni? Legyen kezdeményező? Vagy csak legyen türelmes? Mi ilyenkor a helyes? Ha hajlandó exünk haverja beszélni a problémáról, az elvárásairól, az nagyban megkönnyít a dolgunkat. Ha viszont begubózik, magában, egyedül próbálja feldolgozni a helyzetet, akkor… akkor nem árt, ha szeretjük a kihívásokat és megtaláljuk a furcsa szituáció szebbik oldalát, mert lehet, hogy hosszú időre berendezkedhetünk erre az állapotra. Szükség lesz kitartásra, türelemre és sok-sok leleményességre. Képesnek kell lenni újból és újból felállni a padlóról, mindezt úgy, hogy csak a remény marad. A remény, hogy megéri.
Embere válogatja, hogy ki mit vár el ilyenkor. Valakinek a kezdőlökést kell megadni, valakit féltékennyé kell tenni, és valakinek csak egyszerűen egy kis idő kell. De arra nagyon vigyázzunk, nehogy túl sokat adjunk belőle, mert akkor a kezdeti lelkesedés könnyen alábbhagyhat, és úgy érezheti, még ráér döntést hozni. A férfiaknál ez különösen igaz. Nagyon kerülik a kicsit is kellemetlen szituációkat, és ha nem muszáj, nem kavarják fel az állóvizet. Néha kell azért egy kis nyomás, vagy egy kis csábítás, hogy érezzék, még itt vagyunk, és nem adjuk fel, nem futamodunk meg. De azért ne vigyük túlzásba!

Végezetül két örökérvényűnek és látszólag egymásnak ellentmondó idézetet írnék ide zárásként:
„A szerelem csak ámít, a barátság, mi számít.” -  Frank Gelett Burgess
„A szerelem nem egy, hanem az egyetlen lehetőség, hogy boldogok legyünk.” -Francoise Sagan

És miért írtam, hogy látszólag ellentmondó? Mert egyáltalán nem kizárt, hogy a szerelmünk lesz végül egyben a legjobb barátunk is.

A kategória további elemei: « Az exek árnyékában Az új elem »

hozzászólás  

 
0 #12 Ladybird 2010-07-02 12:45
rakkenrol

Mi lányok inkább megbeszélni szoktuk a dolgokat. De ezt a fiúk már sokkal kevésbé tolerálják, ezért gondolom ti csak kész tényeket közöltök.
A megbeszélésben az a jó, hogy olyankor még lehet hezitálni, és a másik fél tudtára lehet adni, hogy az egész nem ellene irányul és nekünk sem jobb. Árnyaltabbá teszi a dolgokat és megadja a lehetőséget a másik félnek, hogy érezze, neki is van beleszólása. Ténylegesen nem biztos, de néha csak maga az érzés is elég. :-)
Ahhoz, hogy valakit kész tények elé állítsak, sokkal nagyobb bátorságra van szükségem, mint egy beszélgetés kezdeményezéséh ez. Én sem szeretem, ha kihagynak egy döntésből. Legalább az illúziót adják meg. :-)
Idézet
 
 
0 #11 rakkenrol 2010-07-02 06:40
wikiii

Megbeszélni vagy elmondani? Én ez utóbbit gondolom helyesnek. Ha hamar összejönne a volt csajom és a barátom, akkor az komolytalanná tenné az ex- és az új kapcsolatot is. Mert az ilyen dolgok nem jönnek hirtelen. R
Idézet
 
 
0 #10 wikiii 2010-07-01 14:03
szia rakkenrol

értelek. én azt hittem, maga a mérlegelés a kulcs :-) bár azt mondod, hogyha szerelmes lennél akkor nem kérdés, ha a barátod exe, ha nem, akkor is összejönnél vele. De azért akkor is meg kéne beszélni a baráttal nem? Nekem úgy tűnik fair-nek. Az igaz, hogy mivel szakítottak, már nincs közük egymáshoz, de azért akkor is :-) De lehet, hogy csak mi, nők bonyolítjuk a dolgokat. Persze, mindenki más, és ez hál istennek így jó.

Hát nagyon nem mindegy,hogy mikor jövünk össze azzal a bizonyos exszel. Ha már évek teltek el, akkor nem gáz. De azért rögtön, vagy 1-2 hónapon belül azért már nem szép dolog.

De itt a csavar megint a történetben.
Mi van akkor, ha baromi szerelmes vagy? akkor most mi van? sutba az elvekkel, hogy épp most szakítottak?

Dejó, hogy nem voltam ilyen helyzetben. Rossz lehet mérlegre tenni ezeket a dolgokat.Mert igazából nem is lehet... Az egyik alma, a másik körte. Ezeket sose hozod ki közös nevezőre.
Idézet
 
 
0 #9 rakkenrol 2010-06-30 20:55
Én egyszer kőkeményen hibáztam azzal, hogy egy másik lány miatt bénáztam, hogy szakítsak vagy ne. Ebből is tanulva azt gondolom, hogy egy másik lehetséges felbukkanása jelzi, hogy a meglévő kapcsolatommal baj van. Ezt mérlegelve ha nem működik szakítok, majd ha a másik lánnyal működik összejövök. De szerintem a szakítás-összejövés nem lehet egymás feltétele.
Az idővel kapcsolatban nem tudok általános érvényűt mondani. Ha fel tud bukkani egy harmadik, akkor már a másik nem veszi észre vmit. Ha nagyon kapcsolatban akar lenni, de nem érzi az igazságot, úgy valszeg sokáig ragaszkodni fog az illúzióhoz amit a kapcsolat jelent számára. S nem az igazság elfogadásával foglalkozni.
Idézet
 
 
0 #8 Ladybird 2010-06-30 18:33
Szerintetek mennyi az az idő, aminek el kell telni ahhoz, hogy a haver exével kezdjetek, feltételezve, hogy az ex szakított a haverral?
És mi van akkor, ha az ex -részben vagy egészben - miattatok szakított?
Ebben a témában szerintem ez a két legkényesebb pont és véleményem szerint ez többeket érdekelhet.
Szeretettel várom ezzel kapcsolatos gondolataitokat (is). :-)
Idézet
 
 
0 #7 rakkenrol 2010-06-30 14:52
Szia wikiii,

igen, félreérthető voltam.
az a) pontban a mérlegelés (a cikk íróé) arról szól, hogy döntenem kell-e baratság vagy szerelem között. A c-ben pedig, hogy elmondjam-e ezt az ex-nek. Magamból indultam ki: ha szerelmes lennék akkor az a) kérdés nem kérdés. És a c) szerint elmondanám az ex-nek, azaz a barátomnak.
Valóban sokat használtam a mérlegelés szót, túl nagy tempóban írtam. Összekevertem két dolgot. Az epres hasonlat a szexes dolgokhoz való. Mindkettőnek az őszinteség a vége. És lehet, hogy egy szex miatt nem kockáztatnék egy igaz baratságot, de egy szerelemért igen. Én így tenném. És valaki másképp. Erre szerintem sincs abszolút megoldás.

Még egy szempont, még egy ismeretlen az egyenletben: mikor jövök össze a barátom ex-ével a szakításhoz képest. Mert nehezen tudom feltételezni, hogy (normális esetben) kevés idő teljen el.

Ha még jobban belekevertem, folytassuk mailben ha lehet...
Idézet
 
 
0 #6 wikiii 2010-06-30 14:18
sziasztok

rakkenroll: te szerintem ugyanazt írtad le a c pontba, mint ami az a-ban van. hiszen a mérlegelés az egyenlő avval hogy érdemes-e egy barátságot feladni. ez az epres hasonlat is egy mérlegelés. hogy megéri-e.
szerintem is kibírna egy igaz barátság egy ilyet, de én nem tenném ennek ki. főleg hha sűrűn találkozunk. ez így senkinek se jó. meg erről még akkor beszélgetni se lehet. pedig a bnők szeretnek pasiügyeket beszélni. mert most én adjak neki tanácsot? :D az olyan hülyén jön ki. szóval ez a helyzet sehogy se jó.
Idézet
 
 
0 #5 rakkenrol 2010-06-30 14:02
Gege:
Igen, igazad van. Szerintem én sem írtam mást. Ez nem egy win-win helyzet amit kihozhatsz úgy, hogy valakinek ne lenne rossz. Azt gondolom, hogy egy igazi barátság elbírja azt a "terhet", amit egy igaz szerelem az ex-el jelent. Azt gondolom a kezdeti időszak nehézséget okozhat, az idő múlásával pedig normalizálódhat . Odaállnék a barátom elé, elmondanám, hogy mi történt, tőlem tudja meg először. A kérdés nem az, hogy fáj-e a dolog, hanem az, hogy ettől törvényszerűen tönkre megy-e a barátság.
Nagyon fáj, de ha őszintén csinálod nem megy tönkre. Így gondolom én.
Idézet
 
 
0 #4 Gege 2010-06-30 12:51
rakenrol:
És mi avan akkor, ha a haverodat hagyták ott, és ő még nem szakadt el az illetőtől? Azért szerintem nem ilyen egyszerű ez. Nem mindig úgy működik, hogy szakítasz valakivel és azzal érzelmileg is vége. Sajnos.
Idézet
 
 
0 #3 rakkenrol 2010-06-30 12:41
Nekem is tetszik a téma, tapasztalatokon alapuló véleményem is van a cikkedről.
Nézzük sorban:
a) "Érdemes-e egy barátságot a szerelmért feladni?" Ez definíciószerűe n ellentmondásos kérdés. Ha szerelmes vagyok, akkor nem gondolkodok ilyen kérdésen. Vagy fordítva: ha gondolkodnom kell nem vagyok szerelmes.

b) Engedélykérés: Ha egyszer megtörtént a szakítás akkor annak a két embernek már semmi elszámolnivalój a nincs a másik irányában, így az engedélykérésse l sem tudok azonosulni.

c) Szerintem a helyes megoldás felvázolásához egy ismerősöm hasonlatát hadd használjam. Ha szereted az epret, de tudod, ha eszel fájni fog a hasad tőla, akkor mérlegelsz, hogy az okozott öröm arányban áll-e az azt követő fájdalommal. Szóval ha szexelek vagy összejövök a "haverom" ex-ével, akkor mérlegelem, hogy ez a (szerelem vagy szex) megméretteti a haverommal való kapcsolatomat. És innentől nincs is mit mérlegelem. Én nem követek el semmi etikátlant, persze ettől még a haverom érezheti szarul magát. Mindenkinek megvan a saját döntési lehetősége, senki sem önző ebben a helyzetben.
Összegezve úgy gondolom, hogy vannak olyan helyezetek, amelyek során konfliktussal/katarzissal kell szembenéznünk. Dönthetünk, hogy felvállaljuk vagy ügyesen kombinálva megpróbáljuk kikerülni.
Köszönöm a cikket, tetszett! :-)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Programajánló

Ajánló

 • Bizalom

    Amikor nagy szavakról és mély tartalmú fogalmakról kell írnom, mindig próbálom valahogy könnyebben megfoghatóvá tenni a dolgot. Így aztán, amikor azon elmélkedtem magamban a villamoson reggel, hogy mi is ez a bizonyos ’bizalom’, arra jutottam, hogy nem más, mint…

 • Sikerrel vettük az akadályt!

  Gondolom mindannyiunknak ismerős az az élethelyzet, amikor valamilyen komoly vizsga, vagy felvételi vár ránk. Tegnap egy számomra nagyon kedves ember állt egy igen jelentős megmérettetés előtt. Izgultunk. Ő is, én is. Hol Ő jobban, hol én J. Nem is igazán…

 • Az új elem

  Elgondolkoztam ezen az eseten, hiszen mindenki volt már olyan helyzetben, hogy be kellett mutatkoznia a kedves mamának és papának. Mivel gyerekem nincs, így fogalmam sincs, hogy milyen érzés lehet, ha megszeretjük mondjuk a gyermekünk párját, akivel aztán szakítanak. Vajon illik…

 • Nálatok milyen színű lesz a karácsony?

    Nagyanyáink korában nem voltak trendek, évről-évre változó divathullámok, lakberendezők, és sztájlisztok. Volt a fenyőfa, alma, dió és a gyertyák. Vagy néha még ennyi sem. Napjainkban azonban november végétől - bármennyire igyekszünk is elkerülni - mindenhol a szemünk elé tárul…

 • Budapesti Szilveszter 2011/2012

  Budapesti Szilveszter 2011/2012     Minden évben fejtörést okoz a megfelelő szilveszteri program kiválasztása, ami tökéletesen illeszkedik az éppen aktuális hangulatunkhoz, társaságunkhoz, időjáráshoz és a pénztárcánkhoz. Jól meg kell fontolni, hogyan búcsúztatjuk az óévet és ugrunk át az újesztendőbe. Íme, néhány programjavaslat az…