×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

Print this page
Wednesday, 07 July 2010 05:00

Strandolj zölden

Written by

Reméljük, természetanyánk nem cáfol rá aranytollú szerkesztőnk szavaira, és most már tényleg beindul a kánikula. Ennek nyilván vannak hátrányai, de erre illik fittyet hányni. A nyári programokról esett már szó, úgyhogy most inkább egy helyszínt ajánlok figyelmetekbe, ami nemcsak azért praktikus, mert vízpartról van szó, hanem azért is, mert a kezdő környezetvédők sokat tanulhatnak, a haladó környezetvédők pedig felhőtlenül jól érezhetik magukat.

 

A helyszín ugyanis nem más, mint Gárdony. Egyrészt azért környezetbarát, mert Székesfehérvártól és Budapesttől pont olyan távolságra van, hogy tömegközlekedéssel kényelmesen megközelíthető legyen, de a "nagyvárosok" zaja, szmogja már ne jusson el ide. Másrészt azért környezetbarát, mert itt működik Magyarország első ökoszemléletű strandja. Azt, hogy miért ökoszemléletűek, természetesen ők maguk nagyon jól bemutatják a honlapon. Többek között például arról van szó, hogy szelektíven lehet szemetelni, működik szél- és napkollektor, a büfében pedig bioételeket, -italokat kaphatsz. Valamint a strand nagy része füvesített, illetve rengeteg fa álldogál a parton, amik nemcsak természetes árnyékot adnak, de kamatoztatják összes környezetvédő tulajdonságukat is. De ami nekem a legjobban a tetszett, az a mellékelt ábrán is látható felirat, ami a mosdóban elhelyezett kézsszárítón olvasható. És van még ott matrica, ahonnan ez jött, többféle témában is. Én nagyon jól elszórakoztattam magam, amíg mindet megtaláltam.


A strand minden nyáron több programnak is helyszínt biztosít. Én június első hétvégéjén látogattam ide a 3. Országos Ökoexpo és Biofesztivál eseményre. Annak is a középső napjára, a vályogházas konferenciára. Egyrészt azért érdeklődöm a téma iránt, mert ilyenben nőttem fel, másrészt azért, mert ilyet tervezünk építeni. Aki ott volt, tudja, hogy mit nyert vele; aki lemaradt, annak vigasztalásul mondom, hogy jövőre is lesz ilyen konferencia. De addig is látogassátok a strandot, és egyébként is; bárhová is fúj titeket a szél: csak természetesen!

Latest from

Related items