Thursday, 22 July 2010 05:00

    Utcazene fesztivál - 2010

    Written by

    Az idei fesztiválszezon elérte csúcspontját. Alighogy véget ért a Volt, majd a Balatonsound, megkezdődött az EFOTT, a Hegyalja, és köztük megbúvva egy kisebb zeneünnep, a Veszprémi Utcazene Fesztivál.
    Szerintem a fesztiválra járó emberek két csoportra oszthatók. Az egyik csoportba tartoznak azok, akiket valamilyen fellépő érdekel, és csak és kizárólag az adott koncert miatt néznek ki a fesztiválra. A másik csoportba tartoznak azok, akiknek igaziból mindegy a zene, mert ők a hangulat miatt mennek ki, és mintegy járulékosan nézik meg a koncerteket. Én inkább az utóbbi csoportba tartozom. Jó, azért azt nem mondom, hogy a zene tök mindegy, de ahol sok vidám ember van, ott a helynek van egy nagyon jó kis atmoszférája. Ilyen hely az Utcazene fesztivál is Veszprémben.


    Ez a fesztivál kicsit más, mint a többi. Egyrészt többnyire ingyenes. Egyedül a várban felállított nagyszínpadokon lévő műsorokért kell fizetni, és ez az összeg sem volt túl nagy, a négy napra 2000 Ft, vagy naponta 6-700 Ft, szóval mindenképpen megfizethető. Másrészt ez nem egy egyszerű fesztivál, hanem verseny is egyben, ugyanis napközben 20 amatör együttes, fellépő verseng a különböző kisebb színpadokon a fesztivál és a közönség fődíjáért. És még azért is más, mert nem a várostól valamilyen módon elszeparált helyen található, hanem konkrétan a belvárosban, Veszprém központjában.

    Szóval délután versenyprogram, este pedig ismert és kevésbé ismert magyar és külföldi együttesek. Vágjunk is bele az értékelésbe:

    1. Emberek: Ez a fesztivál annyiban is másabb, mint a többi, hogy nem sátorozós, kempingezős, hideg vízben tusolós. Mindez azt jelenti, hogy a szállást bezony másképp kell megoldani, vagy a buli vége után felülni az uccsó buszra, vonatra és hazamenni. Ettől függetlenül sokan vannak, jó arcok vannak, bár ez szerintem minden fesztiválon sztenderd.

    Osztályzat: 10/10

    2. Helyszín: Veszprém, belváros. Háttérben a Bakony, a vár. A kis-szinpadok jól elkülönűltek, mondjuk ami igaz az igaz: túl sok ember nem fér el körülöttük, és rajtuk sem, de talán ez adja a különleges hangulatot. A kis színpadokat nem veszi körül kordon, gyakorlatilag közvetlenül ott lehetsz a zenészek előtt, sőt, mivel van, hogy ők sem férnek fel, ezért együtt lehet bulizni. Buli után pedig még spannolni is lehet velük, mert ugye eltűnni esélyük sincs, meg egyébként is, ez egy olyan közvetlen fesztivál.

     

    Azért kíváncsi vagyok, a lakosok ezt meddig fogják tűrni, és mikor jelennek meg az első lázongók, akik szerint ez túl hangos, és különben is neki joga van a nyugalomhoz. Reméljük soha, és még legalább 10 évig lesz utcazene fesztivál, ugyanis ezt más helyen megrendezni se lehetne.

     

    Sajnos a helyszín negatívuma, hogy szállást szerezni nem a legolcsóbb. Bár a Balaton partján lehet kempingezni, vagy a veszprémi koleszokba megszállni, de ez valszeg drágább lesz, mint máshol.
    Osztályzat: 8/10

    3. Fellépők: Ugyan ahogy már említettem, ezt két részre kell bontsuk: vannak ugye egyszer a versenyprogramban részt vevő fellépők. övéké a délután kb. este 8-ig. Gyakorlatilag minden fellépő minden nap fellép más-más színpadon, más időpontban, így lehetősége van mindenkinek többször is megmutatnia magát, illetve a nézőknek sem kell lemaradniuk senkiről.

    Aztán vannak a kis színpadon fellépő - hát lehet, csak számomra - de kevésbé ismert együttesek. Na ők sem csak egyszer lépnek fel a négy nap alatt. A fellépési idejük pedig fél 9-től kb. éjfél plusz ráadásig tart. Baromi jó hangulatot tudnak csinálni a színpadok körüli kis tereken. Amiket én láttam együtteseket, azok főként világzenét játszottak. Jó, mert ezen a kis téren lehet érezni, ahogy átjön a zene. Legalábbis a számomra teljesen ismeretlen spanyol andalúz csapat, a Los Aslandticos hihetetlen hangulatot csinált (az ő zenéjük lett a hét zenéje). Egyszerűen jó volt hallgatni a zenéjüket, ennél fogva le is maradtam a Vad Fruttikról, amivel rá is térnék a harmadik csoportra.

     

    {youtube}DRgx7R2H4hc{/youtube}

     

    A harmadik csoport nem más, mint a nagy színpadokon fellépők. Akik főként húzónevek, többféle stílusban. Volt jazz, világzene, pop-rock, meg mindenféle.

    És volt még egy csoport, amit nem igazán tudok hova tenni. Ez az elektronikus zene. Ennek is volt egy külön színpada. Dehogy minek? Nincs semmi baj az elektronikus zenével, de hogy én még sosem láttam DJ-t utcazenélni, az biztos. Ráadásul az egész annyira el is ütött a fesztivál hangulatától, hogy az összképet mindenképpen rontotta.

    Mindezek alapján az osztályzat: 8/10

    4. Árak: Mint már mondottam, a rendezvény alapvetően ingyenes, úgyhogy a belépő maximálisan pénztárcabarát. Mivel a fesztivál területére otthonról bármit bevihetsz, így a kaját-piát is meg lehet úszni elég olcsón. És mi van akkor, ha mégse vittél volna magaddal? Akkor ihatsz korsó sört 400-ért, ehetsz giroszt, vagy kenyérlángost 700-ért, vagy bemehetsz a Posta mellett lévő Sparba sörért, a nem messze lévő Mekibe sajtburgerért, amihez éppen kedved van. A költség mindenképpen 10/10.

    5. A hangulat: Hmmm… A hangulatot érezni kell. Ahogy mész a sétálóutcán és szinte mindenhol a fesztiválprogramtól függetlenül, persze egymást nem zavarva, hol valaki egy szál gitárral, hol egy kisebb zenekar zenél együtt. A teljes belváros az utcazenének van alárendelve. Egy szó mint száz, a hangulat... na az jó. (Mondjuk ez az, ami minden fesztiválon sztenderd kell legyen, a jó hangulat.) 10/10

    6. egyebek: Én nem láttam, csak mesélték... Szóval ugye említettem, hogy a fesztiválnak volt fizetős része is. Na ide valahogy kevés lett a jegy. Ami jópár embernek bosszúságot okozott. De remélhetőleg jövőre ezt is siekerül kiküszöbölni.

    Összefoglalásképpen annyit, hogy az utcazene fesztivál egy különleges sziget a fesztiválok tengerében (húúúúú, de szépen mondtam). Nem arról szól, hogy minél nagyobb nevű együttesekkel minél több emberen minél több hasznot hajtsunk ki, hanem talán tényleg a zenéről. Szóval jövőre mindenkinek ajánlom, ha csak egy napra is, de látogasson Veszprémbe az utcazene fesztiválra, mert nem fogja megbánni.

    Fesztivál összesen: 8,5/10

    Kiemelt cikkek

    • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
        Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
    • Tópartra... De hova?
      Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
    • Élet a weben
      A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
    • …idővándor, a csodák ideje?
      Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
    • A pozitív gondolkodás tanulható
      Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
    Fityisz.com - blabla

    Please publish modules in offcanvas position.