×

    Warning

    JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

    Friday, 26 November 2010 06:00

    Wiener Weihnachtsmarkt helyett Budapesti Karácsonyi Vásár

    Written by

     

    A Bécsi Karácsonyi Vásárról azok is hallottak, akiknek fogalmuk sincs, hol van Bécs. Igazi turistacsalogató meseszerű álomvilág. No, de nem irigykedünk! Örülünk! Ugyanis nekünk is van egy legalább olyan karácsonyi vásárunk, sőt a miénk talán még olyanabb.


    A Vörösmarty téren megrendezésre kerülő Budapesti Karácsonyi Vásárt Európa legrangosabb karácsonyi eseményei között tartják számon. Egyre több turisztikai portál és útikönyv ajánlja az utazóknak a Budapesti Karácsonyi Vásárt, mint kihagyhatatlan látnivalót.


    A mi vásárunk Kanadában is sok rajongót szerzett, miután az ottani legnagyobb népművészeti fesztiválnak a díszvendége volt. A fesztivál igazgatója személyesen járta végig Európa legnagyobb karácsonyi vásárait és szakmai szempontok alapján a Budapesti Karácsonyi Vásárt ítélte a legszínvonalasabbnak!


    De mi is az a karácsonyi vásár? Az elmúlt években a „Karácsony, a szeretet ünnepe” kijelentés szürke közhellyé kopott. Rohanunk, kapkodunk, majdnem lekéssük magát az ünnepet is. Kötelező ajándékvásárlás, majd csomagolás, takarítás, vendégvárás. Ja, nem is. Először sütés-főzés, majd vendégvárás és újra takarítás. Csodaszép az ünnep, ugye?


    Komoly erőfeszítést igényel kiugrani a mókuskerékből, de megéri. Ebben tud segíteni a karácsonyi vásár, mivel az szerintem nem a vásárlásra való felhívás. (Tudom, ilyen is van). A vásár nekem fahéj-, narancs- és szegfűszeg illat, csillogó fények, hangosan mókázó embertömeg, tűlevélszúrás, gőzölgő forraltboros bögre által átmelegített kesztyű, csilingelés és hagyományőrzés.


    Nem is sejtettem korábban, mennyire tudok örülni a kézműves tárgyak formavilágának, mennyire le tud kötni egy néptánccsoport bemutatója, és mekkora büszkeséggel tölt el a külföldiek arcán megjelenő csodálat látványa. Igen, ezt mi csináltuk!


    A Vörösmarty téri vásár 140 pavilonjában megjelenő kézműves áruk színvonaláért a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a felelős. A standokért minden évben újra pályáznia kell azoknak, akik a helyszínen árusítani szeretnének (bemutatkozás, fotók, referenciák, terméklista, hiteles cégkivonat stb.), és megfizetni a bérleti díjakat.


    A Karácsonyi Vásár azonban nemcsak népművészeti vásár. Ha az egyedi, magyar kézzel készített ajándékok vásárlása után megéhezünk, megkóstolhatjuk a magyar gasztronómiára jellemző ételeket (kenyérlángos, rétes, kürtöskalács, mézeskalács, pecsenye, magyar pálinkák), részt vehetünk kézműves foglalkozásokon (gyerekprogram), szórakozhatunk a színpadi bábelőadásokon, komoly- és popzenei koncerteken, sőt, személyesen találkozhatunk a Télapóval (december 4-5-6., a tér közepén álló Mikulás-házban).


    Nyitva: 2010. november 19. - december 29. 10.00 órától 20.00 óráig 
    Zárva: 2010. december 24. – december 26.
    Adventi ablaknyitás harangjátékkal (10 perces): 2010. december 1. – december 23. 17.00 órakor (Gerbeaud-ház)


    Ott találkozunk!

    {youtube}IfuYtbpVfXs{/youtube}

     

    A Budapesti Karácsonyi Vásár teljes programja a budapestinfo.hu weblapján található.

     

     

    Kiemelt cikkek

    • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
        Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
    • Tópartra... De hova?
      Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
    • Élet a weben
      A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
    • …idővándor, a csodák ideje?
      Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
    • A pozitív gondolkodás tanulható
      Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
    Fityisz.com - blabla

    Please publish modules in offcanvas position.