×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

Print this page
Thursday, 02 December 2010 06:00

Levél a Mikulásnak

Written by

Kedves Mikulás!

Tudom, hogy rengeteg dolgod van, és már nagyban készülsz a jövő heti hatalmas melóra, de ha még nem pakoltál be abba a puttonyba, amit Magyarországra hozol, légyszi, előbb olvasd el a levelemet. Én már felkészültem az óriási édességmennyiségre, amit decemberben el kell fogyasztanom. Egyrészt nagyon várom már, mert imádom a csokit, másrészt aggódom egy kicsit. Tavaly kaptam olyan csokit, ami kiköpött úgy nézett ki, mint te, de amikor kicsomagoltam és beleharaptam, rájöttem, hogy itt valami nem stimmel. Nem volt finom! Aztán elolvastam a címkéjét, és kiderült, hogy nem is igazi csoki van benne, hanem kakaós massza. Ez nem tudom, pontosan mit jelent, de gondolom, hogy ha csoki lenne, akkor az lenne ráírva, hogy csokoládé. Szerintem ilyet idén ne tegyél a puttonyodba! Ne érts félre, nagyon örülök én minden ajándéknak, de ha kérhetem, akkor idén ebből a masszásból nem kérek, jó? Tudom, hogy az igazi csoki drágább, de akkor elég nekem fele annyi, meg különben is idén nagyon jó gyerek voltam. Ha ez problémát jelent, hozhatsz gyümölcsöt is (Ezt anyu akarta, hogy ide írjam…), de annak nem fogok annyira örülni. Tudom, a gyümölcsökben sok a vitamin, de azért a csokoládéban is található egy csomó egészséges anyag: például van benne antioxidáns, bár az étcsokiban sokkal több van belőle, mint a tejcsokiban. Ezt az antioxidánst szokták emlegetni a vörösborral kapcsolatban is (Te is szoktál inni vörösbort? Az apu szerint biztosan, mert ettől lehet olyan pirospozsgás az arcod), de képzeld el, egy jó minőségű étcsokiban hétszer annyi van belőle, mint a borban. De nehogy azt hidd, hogy ha étcsoki, akkor az máris egészséges! Ez az antioxidáns (amit egyébként flavonoidnak hívnak) okozza az étcsoki kesernyés ízét, és mivel ezt nem mindenki szereti, ezért a gyártók valahogy eltüntetik belőle. Így elvész a keserű íz, és vele együtt a jótékony hatás is.

 

Képzeld el, azt is hallottam, hogy a kakaóbab termesztése veszélyben van. Úgy magyarázták a felnőttek, hogy a szegény országok foglalkoznak a kakaóbab nevelgetésével, fáradtságos munkával gondozzák őket, a gazdag országok meg csak nagyon keveset hajlandóak ezért fizetni. Így pedig nem éri meg foglalkozni vele, és más munka után kell nézzenek. Nem tudnál beszélni a gazdag országok főnökeivel, hogy adjanak rendes árat ezért a finomságért? És akkor menne minden úgy, ahogyan eddig. Nekem nagyon hiányozna a csokoládé, és ha így viselkednek a fejesek, akkor ennek az lesz a következménye, hogy csak a gazdag emberek gyerekei fogják megkapni a csokit, nem pedig azok, akik jók voltak egész évben.

 

Hogy segítsem a munkádat, összegyűjtöttem neked, hogy mire kell odafigyelj, amikor csokit vásárolsz a gyerekeknek:

  • Minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb! ( Hivatalosan csokoládénak számít az a termék, ami legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.)
  • Minél kevesebb összetevője van, annál jobb!
  • Kerülni kell a masszákat, tejmasszákat, bevonómasszákat!
  • Ne legyen benne egyéb hozzáadott zsiradék (pl. kókuszzsír vagy pálmazsír), mert ezeket a kakaóvaj helyett teszik bele, ugyanis olcsóbbak.
  • Ha fair trade a csoki, akkor nagy valószínűséggel jó minőségű, és még a hátrányos helyzetű termelőkön is segítesz.

Egyébként nem akarok így kéretlenül tanácsokat osztogatni, de az Umpalumpák állítólag nagyon jó csokikat készítenek, szerintem vedd fel velük a kapcsolatot!

 

Kedves Télapó, arra szeretnélek kérni, hogy ezt a levelet továbbítsd a Jézuskának is, mert van olyan ország, mint például a miénk, ahová a karácsonyi ajándékot ő hozza. Nagyon jó, hogy így meg tudtatok egyezni, mert így neked is kevesebb energiádba kerül kivinni a magyar gyerekeknek ezt a rengeteg ajándékot és édességet.

 

Jó munkát kívánok neked, és ne hajtsd túl Rudolfot!

Szabó Zsombi 3. b. osztályos tanuló

Latest from kitta

Related items