Friday, 17 December 2010 06:00

    Karácsonyi társasjáték – az ötlet ingyen vihető

    Written by

    Karácsony felé rohanva mintha nem akarna rövidülni az a fránya ajándéklista. Lassan se ötletünk, se pénzünk nincs az ajándékok beszerzésére, kétségbeesésünk pedig egyre nagyobb lesz, holott ennek az időszaknak nem erről kellene szólnia.

    Íme, egy ajándék ötlet, amit te magad készíthetsz el, és gyakorlatilag csak fillérekbe kerül.



    Jogi blabla: A lenti játék a fityisz.com szellemi tulajdona, de hogy lássátok, kivel van dolgotok, Nektek adjuk ajándékba. Nektek, kedves Fityisz olvasóknak, akik már lájkolták a fityisz.com Facebook profilját. Ti nyugodtan másolhatjátok, felhasználhatjátok és tovább is küldhetitek. Azonban, akik még nem lájkolták a fityisz.com Facebook oldalát, de a fenti játékot lenyúlják, azokat a Fityisz Kommandó megkeresi és velük a fityisz.com oldalon eddig megjelent összes cikket elolvastatja. Ezért a saját érdeketekben, fogadjátok el a felhasználási feltételeket!

    A játék elkészítése:

    1. A játék szabályzatát lentebb olvashatod. Ezt egyszerűen másold át egy Word doksiba és nyomtasd ki. Nyomtatás előtt a szabályzatot dekorálhatod, illetve meg is változtathatod. Válassz hozzá egy neked tetsző betűtípust és pár karácsonyi motívumot.

    2. A játékhoz kell egy dobókocka, amit – ha nincs otthon – a legnagyobb valószínűséggel játékboltban vagy papírboltban tudsz megvenni, bár én találtam már benzinkúton is. Megpróbálhatsz készíteni dobókockát például radírból, kartonpapírból, kis dobozból, szivacsból, vagy bármiből, aminek kicsit is kocka formája van, vagy könnyen azzá alakíthatod.

    3. A játékhoz kellenek bábuk. A játékot bármennyien játszhatjátok, ezért jó, ha legalább 5-6 bábut bekészítesz a játék mellé. A bábut megveheted (játékbolt), de sok tárgyat találhatsz a lakásban is, ami helyettesítheti. A különböző színű gombok, a papírgalacsinok, parafa dugók tökéletesen megfelelnek erre a célra. Például a pezsgősdugók kifejezetten emberke alakúak.

    4. A játéktábla alapja sima papírlap, vagy kartonlap, hogy legyen egy kis tartása. Csinálhatod nagyméretű színes kartonból is, hogy látványos legyen, de a későbbi tárolására gondolva fontold meg, hogy leendő gazdája mennyire örülne egy A2-es méretű táblának. A papírlapokat viszont celluxszal könnyen össze tudod ragasztani, és a ragasztás mentén később összehajtani.

    Szerintem az a legaranyosabb ajándék, ha a játéktáblát te magad rajzolod meg, de ha nincs elég időd, vagy nem érzel elég affinitást hozzá, akkor a mezőket és a dekorációs képeket is letöltheted a netről, nyomtatás után pedig a kivágott formákat csak rá kell ragasztanod a játéktáblára.

    A lenti játékszabályban láthatod, hogy összesen 10 játékmező van (olyan mező, amihez tartozik leírás), de ezen kívül teljesen mindegy, hogy hány mezőn kell keresztüllépkedni, hogy elérjünk a rajtból a célig. Rád van bízva.

    A mezők formái lehetnek a megszokott négyzettől kezdve bármilyen grafikai formán át a muffin vagy karácsonyfaformáig, a lényeg, hogy a 10 játékmezőt számmal és valamilyen más formával jelöld meg.

    Olvasd el a játékszabályt és annak megfelelően dekoráld a mezők közti üres helyet kézzel rajzolt vagy a netről letöltött képekkel.

    5. A kész játékot egy becsomagolt cipős dobozba, üres bonbonos dobozba vagy ajándékdobozba is belerakhatod.


    További ötletek:

    - A játék könnyen „szivatóssá” alakítható, ha olyan dobókockát csinálsz hozzá, aminek mindegyik oldalán csak egy vagy két pötty van.

    - A játékot bármilyen más ünnepre és alkalomra is el lehet készíteni.

    - A játékszabály megváltoztatható. Például a dobásból kimarad helyett lehet itatni vagy etetni is a társaságot.

    - Vicces lehet kiegészíteni a játékot egy a netről letöltött használati utasítással, amit a kisgyerekek játékához (vigyázzon, hogy a 3 évnél kisebb gyermek az apró darabokat le ne nyelje) vagy az elektromos termékekhez adnak (vigyázzon, hogy csak száraz kézzel nyúljon a termékhez).


    Játékszabály:

    RAJT:

    December 24-én korán reggel csörög az óra. Kelni kell, indulni a piacra, hogy a karácsonyi halászléhez friss pontyot tudjál venni. Az óra csörög. Még mindig csörög. Még mindig csörög. Még mindig csörög… Végre kinyitod a szemed! Ugorj ki az ágyból, mielőtt újra elszundítasz, és dobj gyorsan egyet.

    1. mező: A piacon hatalmas a sor a halas standnál, mivel mások is – hozzád hasonlóan – az utolsó percre hagyták a bevásárlást. Remélem, kényelmes csizmában és vastag kabátban vagy, ugyanis egy dobásból kimaradsz.

    2. mező: Miután megszerezted a hőn áhított pontyos és már éppen indulnál haza, megszólal a telefonod. Drága párod arról értesít, hogy a karácsonyfa izzó elromlott, ezért mielőtt hazamész, feltétlenül ugorj be egy szaküzletbe, és vegyél egy új izzót. Az üzlet viszont csak egy óra múlva nyit, addig felesleges hazamenned. Beugrasz inkább a piac melletti büfébe és eszel egy forró fokhagymás-tejfölös lángost, finom mézes teával. Eszegetés közben odalép hozzád egy rég nem látott barátod, akivel elkezdesz beszélgetni. Egy dobásból kimaradsz.

    3. mező: a piac után irány az üzlet, hogy karácsonyfa izzót vásárolhass. A boltba belépve meg sem nézed a választékot, csak lekapod az első izzósort az első polcról, és már szaladsz is a kasszához. Gyorsan végeztél, ezért újra dobhatsz.

    4. mező: Miközben sietsz vissza a kocsidhoz a nagy karácsonyi forgatagban, gyönyörű énekszóra figyelsz fel. Az utcán – a szakadó hóesés ellenére – egy gyermekkórus énekel, és jeleníti meg a betlehemi családot. Játékuk annyira magával ragad, hogy megállsz nézni őket. Egy dobásból kimaradsz.

    5. mező: A telefonod újra megszólal: naná, hogy a család keres. Kiderül, hogy a szomszéd Gizi néninek nem lesz idén karácsonyfája, mivel nincs pénze venni. Teljesen egyértelmű, hogy te ezt nem hagyhatod, ezért elszaladsz venni Gizi néninek egy kisebb fát, hogy nála is legyen karácsony. A vásárlást befejezted, irány haza. Mivel késésben vagy, dobhatsz még egyet.

    6. mező: Végre itthon! Határtalan örömöd sajnos csak egy pillanatig tart. A lakás úszik a masnikban, az ajándékok nincsenek még becsomagolva, a konyha a feje tetején áll, ráadásul eszedbe jut, hogy a pontyot a kocsiban hagytad. Két mezőt visszalépsz.

    7. mező: Az idei az első karácsony, amikor a családod megunva a fafaragás miatti örökös nyafogásod belement, hogy ne igazi, hanem műfenyőtök legyen. Igen ám! De senki nem számolt Gizi nénivel. Hol is van a karácsonyfatalp? És a szerszámok? Amíg megkeresed, egy dobásból kimaradsz.

    8. mező: Valamit kezdened kellene azzal a hatalmas kupival a lakásban! Amíg a töltött káposzta és a halászlé rotyog, a vezényleteddel a család felállítja a fenyőfát, feldíszíti és elkezdi az ajándékok becsomagolását is. Közben karácsonyi zene szól és megkóstoljátok a már kész diós bejglit is. Állj meg egy pillanatra, mosolyogj a körülötted lévő emberekre, és dobj még egyet.

    9. mező: Fogd meg a porszívót és kapcsold be! Estére mindennek rendben kell lennie. Takaríts ki alaposan! Hogy legyen időd, egy dobásból kimaradsz.

    10. mező: Eljött az este. A karácsonyfa feldíszítve, az ajándékok becsomagolva, a lakás ragyogóan tiszta, a vacsora kész. Terítsd meg az asztalt, és öltözz fel szépen, mert a vendégek mindjárt megérkeznek. Lépj előre 5 mezőt.

    CÉL:

    A vendégek megérkeztek, a vacsora tálalva. A ma este a meghitt beszélgetések és a vidámság estéje. Vacsora után gyújtsatok gyertyát, bontsátok ki az ajándékokat, és nevessetek. Mindenki boldog, még Gizi néni is! Dobj még egyet, és kezdd újra a játékot!

    Jó szórakozást!

     

     

    Kiemelt cikkek

    • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
        Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
    • Tópartra... De hova?
      Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
    • Élet a weben
      A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
    • …idővándor, a csodák ideje?
      Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
    • A pozitív gondolkodás tanulható
      Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
    Fityisz.com - blabla

    Please publish modules in offcanvas position.