Videó

A Hét 7enéje
Butthole Surfers - Pepper

Az 1981-ben alakult vicces nevű amerikai rockbanda 1996-os "Electriclarryland" c. leme- zén található ez a dal, mely egyben mindenkori legsikere- sebb kislemezük is és amely eheti zenénk. - by adeeboy

Még több videó

Zöld cikkei

Hirdetések

Hirdetés

Utolsó kommentek

2011. május 26. csütörtök, 06:00

Szelektálás

Írta:  Hárs

 

Csütörtök reggel. Kóma. Úgy érzem, ma nem bírok fölkelni. Persze ez az érzés nem új keletű, minden reggel ugyanígy érzem. Aztán szép lassan bekúszik a hálóba a frissen főzött kávé illata…kapok egy puszit és a fülembe súgja: Kész a kávé, kelned kell.

Mosolyra húzódik a szám és tényleg, fölkelek.

A konyhában kávét kortyolgatva szétnézek. A helyiség egyharmadát elfoglalja a papír és műanyag szemét…–Drágám! Segítek levinni a szelektív gyűjtőbe munkába menet… Drágám rám néz és az „értem a célzást” tekintettel válaszol: - Hagyd csak, majd leviszem délelőtt… Jah! Igen, akinek a másik szobában van az irodája…, az végül is a maga rabszolgája, úgyhogy van ideje délelőtt. Szóval szelektálunk. Szépen szortírozzuk a háztartásban gyártott szemetet. Nem olyan rendezett a konyha, de ez nem szempont.


A buszra szállva elgondolkodom: mióta is van szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon? Kik gyűjtenek szelektíven? Az átlaglakásokban elég macerás megoldani…, de megoldjuk.

A húszas- harmincas korosztály jó része - bízzunk benne – szelektál. Van egy réteg, aki környezettudatosan próbál élni, és ez jó. Sokszor látom, apukák kicsi gyerekükkel rakják a kijelölt gyűjtőkbe a szépen szétválogatott „csomagokat”. Ilyenkor mindig mosolyra húzódik a szám, lám-lám a kisember már így nő fel és, ha csak egy picit is, de hozzájárul majd a környezetünk megóvásához.

Aztán délelőtt a város egyik külső részén van dolgom. Ülök a trolin, bámulok kifelé az ablakon, élvezem a harsogó zöld fák látványát, és egyszer csak egy kis téren meglátom a gyönyörű fehér hajú bácsit, aki a szelektív hulladékgyűjtőkbe komótosan rakosgatja a szemetet… és a szám, megint mosolyra húzódik. Úgy látszik megint bedőltem egy sztereotípiának, tudniillik, hogy a most felnövekvő generáció már környezettudatos, hiszen erre tanítják az óvodában, az iskolában és jobb esetben otthon is ezt látják…, de nem. Az választja a „szelektálást”, akinek igénye van rá, és aki átlátja, mennyi segítség ez a jövő nemzedékének és talán még a miénknek is.

Magyarországon 2003-ben került kihelyezésre az első szelektív sziget, Csepelen. Hát nem kapkodtuk el…, de, ugye, jobb későn, mint soha.

Úgyhogy ébredezzünk, és mosolyogva nézzük el, ha a konyhában néha nem férünk a külön gyűjtött szeméttől! Vagy vigyük le sűrűbben?

 

A kategória további elemei: « Föld napja Feszt körkép - 2011 »

hozzászólás  

 
0 #13 Andris 2011-05-30 13:38
Hajrá Juliska! és hajrá mindenki! Én úgy tudom, hogy amennyiben mondjuk egy egész társasházi közösség szelektíven gyűjt, kedvezményesen szállítják el a hulladékot és nyilván ez éves szinten a társasház költségein meglátszik. Lehet, hogy nincs így, de.. akkor legyen!
Idézet
 
 
0 #12 O. 2011-05-27 07:23
Szerintem sem kellően megoldott a szelektív hulladékgyűjtés , a 13-ban pl. nincsenek a környékemen ilyen kukák, szóval, hiába is gyűjtöm én a lakásban, ha utána lent a szeméttárolóban meg összeöntjük, ahonnan meg megy a szintén nem szelektív kukásautóba, onnan meg a szintén nem szelektív szeméttelepre...Ennyit a városi legendákról, sajna ez még mindig a valóság :S
Idézet
 
 
0 #11 G 2011-05-27 06:41
Veszpremben is volt, vagy lehet meg van ilyen legenda :)
Es bocsanatot kerek, egy kisse felhuztam magam. Szoktam kommenteket olvasni, es tegnap egy kicsit sok volt a mas portalok lehuzos hozzaszolasaibo l.
Egyebkent varostol fuggetlen a laposra taposas problemaja. Sokan gyujtenek szelektiven, de kevese nertik meg, hogy masok is szeretnenek, es a helyigenyes palackokat erdemes legalabb felere osszenyomni. Meg taposni sem kellene.
(Osszeontest ugy tudom elkepzelni, hogy a magas futoerteku frakciot osszeontik, es viszik egetni.)
Idézet
 
 
0 #10 Hobey 2011-05-26 21:31
Kár volna vitatkoznom... Mivel látom,h mindenben otthon vagy, ami az összefüggések meglátásához és megláttatásához szükséges.
A vidék az ahol élek, mert nem pesti vagyok. 100 ezres nagyváros. Az "1-2 éve" pedig biztos a mi urban legend-ünk volt.
Idézet
 
 
0 #9 G 2011-05-26 21:08
A lehetőséget meg szerintem az igény teremti meg. Ha van rá igény, akkor lesz is szelektív gyűjtés. Csak valakinek észre kell vennie, hogy van-e igény vagy nincs.

A kormánynak meg csak annyi lenne a dolga, hogy a szubszidiaritás elve szerint hagy mindent a lehető legalacsonyabb szinten eldőlni, és nem magához rántani mindent. Sokkal könnyebb lenne az élet, mint várni, hogy a "nagyok" kitalálják, hogy mit akarnak a "kicsik", vagyis mi. pont
Idézet
 
 
+1 #8 G 2011-05-26 21:07
Egyébként definiálhatnád a vidék szót, neked mit jelent? Egy eldugott borsodi falut, vagy egy 80-150ezres nagyvárost? Vagy mindent ami nem Bp?
Idézet
 
 
0 #7 G 2011-05-26 21:06
Pont 1-2 éve is ugyan ez az összeöntögetős téma ment, és 1-2 éve is szintén el lehetett adni a válogatott hulladékot pénzért :). És pont 1-2 éve volt, amikor egy vidéki hulladékudvar vezetője panaszkodott, hogy szárnyra kapott már pár éve a legenda, ami szerint egyesek látták, hogy összeöntik a szelektív hulladékot. Az lehet, hogy pl az üveget meg a PET palackokat egy autóval viszik el, de fajsúlyuk miatt azt pofon egyszerű aztán szétválogatni. Aztán meg ha megvan az infrastruktúra, azaz ki van építve a szelektív gyűjtés, és van hulladékudvar, akkor mifenének öntenék újra össze? Akkor már több értelme lenne a drágább ömlesztett szeméttel együtt elvinni, és úgy többet is lehetne vele kaszálni a lakosságtól, mint az ingyenes szelektív gyűjtéssel.
Ja és bő 2-4 éve menő a társasházaknál, hogy lezárják a saját kukájukat, és áttérnek heti 1x szállításra úgy, hogy mindent szelektálnak, mait tudnak.
Idézet
 
 
0 #6 Hobey 2011-05-26 19:59
Igazatok legyen! De 1-2 éve még sajnos 100, hogy volt ilyen eset.
Az önkormányzatok fenntartása meg azért nagyban függ a "nagyoktól".
A lényeg, hogy a hajlandóság valóban bennünk van (vagy nincs) de a lehetőséget(h legyen hova dobni) nem az átlag ember teremti meg.
Idézet
 
 
0 #5 G 2011-05-26 19:33
A hulladékgazdálk odás megoldása nem önkormányzati feladat?
Idézet
 
 
+1 #4 G 2011-05-26 19:30
Idézet - Hobey:
Hát még akkor is mindig túl kevesen. Mert ha vidékre kitekintünk...
Némelyeknek még az is új, mikor látja,h a tejes dobozt vagy a pet palackot taposom, és laposom, helytakarékosan dobom ki.
A másik gond,h sok helyen ugyan van szelektív konténer együttes, de nem megoldott az utána történő szelektálás. (ismerősöm a szakmában van)Vagyis mi szétválogatjuk, aztán meg csak ömlesztve köt ki valahol. Erre nincs pénze a kormánynak.
No de ne adjuk fel! Hajrá Magyarország!


Khmm. Vidéken is vannak "szelektív szigetek". A szelektíven gyűjtött hulladékot meg nem szokták újra összekeverni, mivel azt a gyűjtő el tudja adni PÉNZÉRT. Ez egy városi legenda a pesszimistáknak , ill. akik nem akarnak szelektálni.
A szelektálásra való hajlandóság pedig személyfüggő (is).
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Programajánló

Ajánló

 • Nő kezébe ha szerszám kerül - avagy Ladybird biciklit szerel

  Akik kicsit ismernek, tudják, hogy időnként vannak olyan napok az életemben, amikor a határozottan legjobb megoldás az, ha ki sem kelek az ágyból. Mert minél kevesebb aktívkodással töltöm a napot, annál nagyobb az esély a túlélésre. De most komolyan. Én…

 • Kiskarácsony, Nagykarácsony

  Karácsonyi teendők: - ajándékok vásárlása / készítése - fenyőfa vásárlása, díszítése - menü összeállítása, sütés-főzés - képeslapok vásárlása, megírása, postára adása. Valljuk be, az utolsó tennivaló valahogy nem képezi (már) szerves részét az életünknek. Lehet, hogy gyerekkorunkban a nyári táborozásból…

 • Zenés Állatkerti Esték

  Zenés Állatkerti Esték Az első alkalommal, amikor elmentem a Budapesti Állatkertbe koncertezni egy pingponglabda nagyságú, fekete szemű és hétmérföldes szempillájú láma bébi elkunyizta az utolsó falatot a pogácsámból. A második alkalommal egy kis kecske vélte a kezemen lógó narancssárga kendőmben felfedezni ősi ellenségét,…

 • Január 22. - A Magyar Kultúra Napja

    Január 22. a Magyar Kultúra Napja, hiszen Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Tárlatmegnyitók, hangversenyek, színpadi bemutatók és gálaestek szerepelnek a magyar kultúra napja alkalmából szervezett Pest megyei és budapesti programok között. Nézzük,…

 • Tél! Gyere már!

  Tél! Gyere már! Erősen téli hangulatom van, és mindez annak köszönhető, hogy a héten már három olyan filmet láttam, amiben havat lapátoltak, hóembert építettek, vagy a meleg szobából figyelték a hóesést. Eddig tartottam magam, persze az időjárás is sokat segített a téli gondolatokat…