Videó

A Hét 7enéje
Butthole Surfers - Pepper

Az 1981-ben alakult vicces nevű amerikai rockbanda 1996-os "Electriclarryland" c. leme- zén található ez a dal, mely egyben mindenkori legsikere- sebb kislemezük is és amely eheti zenénk. - by adeeboy

Még több videó

Hirdetések

Hirdetés

Utolsó kommentek

2010. január 21. csütörtök, 05:00

Előtérben az egészségünk

Írta:  O.


Na, hát ez valami nagyon érdekes cikk lesz az én tollamból. Aki ismer engem már úgy legalább 10 éve, az tudja, hogy egyáltalán nem sikerült eddig egészségesen élnem. Konkréten fehér liszten és cukron nőttem fel, imádom a bolti péksütiket, betegesen tésztafüggő vagyok (egy tányér paradicsomos tésztáért például becserélnék egy Gundel 4 fogásos vacsorát is szerintem). Imádok késő este vacsorázni, megfejthetetlen romantikus kapcsolatom van mindennel, amiben a napi szükséges szénhidrát mennyiség legalább tízszerese található. Nem szeretem a zöldségeket és kerülöm a gyümölcsöket (Éljen a skorbut!-jelszóval), néha leküzdhetetlen vágyat érzek, hogy berontsak egy gyorskajáldába és magamévá tegyek két kilónyi műanyag kaját és utálok mozogni. Középiskolában pedig a tornaórai felmentésem azután kaptam meg, miután kijelentettem, hogy ’Szedem a Plussszt, szinte már sportolok!’ :)
Nos, mindezek ellenére még élek azért, és bár örök harcban vagyok a kilóimmal, ez azért csak nekem ilyen látványos csata, kívülálló ezt a kemény küzdelmet nem látja, neki én csak egy átlagos testalkatú, aprócska lány vagyok.
Ám most történt valami! Nem akarok reklámozni senkit, de gondolom tudjátok, hogy kiről beszélek, ha azt mondom, hogy ex-rendőr, ex-ducifiú, jelenlegi ’fitneszgurunő’ férje és a szénhidrátok elleni harc atyaúristene kis hazánkban. Szóval ezzel a jófiúval olyan 5 éve találkoztam össze (mármint az elméleteivel és életmódjával, nem vele), és akkor sitty-sutty olyan alakom lett, hogy magamtól is dobtam egy hátast. Azóta aztán elkezdtem gondolkodni azon, hogy tényleg baromi össze-vissza eszem, kicsit talán rendszert kéne vinnem a dolgokba.
És tavaly megtörtént az áttörés. Elkezdtem ugye ’májaskiflizni’ (akik lemaradtak volna: ír szteppelek, csak én már így hívom :D), aminek köszönhetően, magam sem értem, de mostanában egyre jobban igénylem a mozgást (ÉN???!?!?!), és már odáig fajultam, hogy most privátban szervezek táncórákat ismerősöknek, amolyan ’Gyertek, Csajok ugráljunk a magunk örömére!’- alapon. Aztán elraktam otthon a konyhában a fehérlisztet és a fehér cukrot. Helyette előkerült a nádcukor, a juharszirup és a méz. Döbbenet. Nem iszom üdítőket, csak vizet és valami bődületes mennyiségben. Három éve még napi 4-6 deci volt a maximum, a szám ma ugyanennyi, csak éppen literben (azért a 6 liter csak nyáron, szabadtéren, 40 fokban volt, de volt!). Téli napokon olyan 3-3,5 litert iszom meg ásványvízből és zöld teából.
Az egyik barátnőmnek köszönhetően csökkentettem a húsmennyiségem és egyre több zöldséget eszem. Elkezdtem magamnak otthon kreálgatni nagyon egészséges zöldséges ételeket, de ha nincs is időm, találtam egy olyan ételrendelős honlapot, ahol mindig friss zöldségekből főzik az ételeket. Újabban biotermékek honlapjait böngészem (mintha tudnám, hogy igazából mi is az :P:)), már nem veszek péksütiket (Ez fáj legjobban a tésztán túl. A csokit évekig tudnám nélkülözni, de a kakaós csigát, fánkot, kiflit nagyon nehezemre esik akárcsak egy hétig is hanyagolnom.), és a saját szabályom szerint csak heti egyszer ehetek tésztát! Ezen túl egyre kevésbé vacsorázom (legtöbbször nem is), és ha eszem is, akkor általában halat, párolt zöldségeket, vagy valami nagyon lájtos vacsorát.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe, amit eddig léptem a testem érdekében, de van itt még egy lényeges dolog. A lelkem egészsége. Talán ez még fontosabb, mint a testünké! Nálam e téren is szemléletváltás történt. Sokkal jobban figyelek már a magam igényeire. Most egy kicsit háttérbe szorítom a ’nekem kell megmenteni a világot’-énem, és azt helyeztem előtérbe, hogy NEKEM mire van szükségem. Amire eddig jutottam: még több olvasásra, töménytelen mennyiségű zenére (legyen az komolyzene, népzene, aktuális vagy régebbi sláger, vagy csak a villámsebességű szteppelő lábak kopogása :)), minden este gyertyagyújtásra, naplóírásra, beszélgetésre önmagammal (és itt most nem a BKV- sztrájk idején előadott, félőrült monológjaimra gondolok persze), a barátaimra, egy új kuporgós fotelra, a macskámra, és arra, hogy végre tényleg megéljem az álmaimat.
Bár kicsit hosszúra sikeredtem, de mivel ennek a honlapnak pont az a célja, hogy megmutassuk, miként lehet szemléletet váltanunk, áttörnünk az általános pesszimizmust, kibékülnünk magunkkal és a világgal, így talán értitek, hogy miért is tartom fontosnak a fent leírtakat.
Mindenkit csak bátorítani tudok arra, hogy foglalkozzon a külső és belső egészségével és meg fogja látni, hogy itt és most élni sokkal, de sokkal nagyszerűbb dolog, mint ahogy mi azt elsőre gondolnánk! :)

A kategória további elemei: « Rohanó napok Blogolunk »

hozzászólás  

 
0 #1 wikiiii 2010-01-21 08:58
Én még nem ismerlek 10 éve, de mindenképpen tiszteletre méltó hogy változtatsz az egészségtelen életmódodon. Már az is nagyon jó hogy felismerted és akarsz ellene tenni. És képes is vagy továbbmenni az elméleti síkon. Ez az, ami a legtöbb embernek nem szokott menni. mert elméletben már nagyon jók vagyunk :D
Kívánok az életmódváltásho z nagyon sok sikert és kitartást, eleinte nem lesz egyszerű, de hát úgyis tudod :-) A lelki egészség szinte még fontosabb hogy meglegyen és erős legyen, mert ha lélekben rendben vagy, akkor sokkal könnyebb lesz átállni és tartani az új életmódot. Klassz lenne ha a cikked hatására a hasonlóan táplálkozó olvasók "magukba szállnának" és ők is felismernék hogy egy egészségesebb táplálkozással és mozgással az élet meghosszabbítha tó. :-) (az én lelkemre is hatottál a mondandóddal)
Sok sikert :-)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Programajánló

Ajánló

 • A Villanykörte Összeesküvés

  Ez a hetünk valahogy a fura lány köré szerveződött, bár semmi tudatosság nem volt benne, tegnap mégis visszatértünk egy másik gondolatához. Ez pedig arról szólt, hogy mennyi minden fölösleges dolgot halmozunk fel. Észre sem vesszük, hogy állandóan vásárolunk, valamit mindig…

 • RaM kulturális centrum Budapesten

  Új kulturális központ nyílt Budapesten a XIII. kerületben 2011. április 14-én. A Radnóti Miklós Művelődési Központ azonban nem csak a kerületben, illetve a fővárosban élőket csábítja változatos programokkal, a vidéki és külföldi turistáknak is széles kulturális kínálattal kedveskednek.

 • Utazás kívül, belül

    Az emberekben él a vágy, hogy bejárják a földet. Mászunk, járunk, aztán futunk, mindezt azért, hogy egyre messzebb kerüljünk attól a helytől, ahonnan jöttünk: otthonról.

 • Hétvége, avagy túlélni a péntek estét

  Általában úgy hétfő reggeltől már (de súlyosabb esetben akár vasárnap délutántól) azzal telik a hetem, hogy várom a hétvégét. Konkrétan a pénteket. Péntekkel jóban vagyunk, a barátságom vele már majdnem olyan bizalmi, mint ama bizonyos hajótörött barátunknak. Szóval Péntek, az…

 • Egy tökéletes szombati nap - túra Visegrád környékén

  Mikor a múlt hét közepén megtudtam, hogy a hétvégére is maradni fog a jó idő, már elkezdtem tervezgetni a szombati túrát. Nézegettem a túraútvonalakat a neten és eszembe is jutott egy korábban látott blog, amit biztosan nem találtam volna meg…