×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

Print this page
Tuesday, 16 August 2011 17:56

Energiát, de nem mindegy honnan...

Written by

Amennyit profitálunk nyaranta a napsütésből, a hosszú nappalokból, a friss levegőből, az élményekből annyit fel is áldozunk az éjszakázással, az utazással, a folytonos pörgéssel, a másnapossággal az energiaraktárunkból. Ezt igyekszünk újra és újra feltölteni magunkat. Mindenkinek megvannak a jól bevált módszerei és a titkos receptjei. Egyrészt mindenkin az segít, amiben hisz, mert hiába teszi elénk kedvenc kávézónk kedvenc pultos lánya a legtutibb zöld teát, ha mi koffeintartalom nélkül mindent csak löttynek gondolunk; másrészt a megszokás gyakran sokkal nagyobb hatással van ránk, mint a valódi hatóanyag; harmadrészt az erőteljes brandépítésnek hála előfordulhat, hogy csak azért érzünk hatásosnak valamit, mert ezt halljuk, látjuk mindenhol.

Nézzük végig a serkentőket, amik a köztudatban elég népszerű helyet foglalnak el, és vizsgáljuk meg, hogy mennyi az annyi, azaz tényleg annyira élénkítenek-e, amennyire azt évek, évtizedek óta gondoljunk; minden szempontból jó hatással vannak-e a szervezetünkre; és mennyire illeszkednek a fenntartható és környezettudatos fogyasztási szokásokba.
A kávé

A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A csersav stimulálólag hat az érrendszerre, kitágítja az érfalat. Valójában nem tart „ébren”: a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan állapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel és így még órákat képes éber állapotban tölteni, amivel megterheli a szervezetet. Egy csésze kávé elfogyasztása után öt perc múlva a test szinte minden szövetében kimutatható a koffein. Koncentrációja körülbelül fél óra alatt eléri a maximumot, majd lassan lecsökken. 3-6 óra múlva a koncentráció mintegy a fele a maximumnak. Nagy koffeinadag (kb. 300 mg fölött) kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okoz.

 

A kávéfüggők gyakran vallják azt magukról, hogy a reggeli első kávé elfogyasztásáig használhatatlanok. De a valóság gyakran az, hogy nem a kávé indítja be a napot, hanem annak szertartásos elfogyasztása. Kiülni a teraszra egy cigivel és nézni az ébredő várost; leülni a reggeli hírek elolvasásához a kedvenc péksütivel; bemenni a kedvenc kávézóba flörtölni a kedvenc pultossal.

A kávé termesztése és betakarítása során az ültetvénytulajdonosok a minél nagyobb haszon érdekében kizsákmányoló körülmények között dolgoztatják a munkásaikat, akik nem ritkán gyerekek. Ennek visszaszorítása érdekében indult el a Fair Trade - Méltányos Kereskedelem mozgalom, melynek tagjai vállalják, hogy magasabb árat fizetnek a kávéért annak érdekében, hogy a termelők és a dolgozók méltó összeget kapjanak a munkájukért.

A kávé a kávécserje nevű örökzöld növény termésének, a kávébabnak a feldolgozott magja. Ez természetesen nem terem meg mindenhol, így sok ezer kilométernyi szállításra, sok ezer tonna csomagolóanyagra, sok ezer tonna kieregetett káros anyagra van szükség ahhoz, hogy a kávéültetvényről eljusson hozzánk.

Nézzünk magunkba, és gondoljuk végig, hogy amikor megisszuk a kávénkat, akkor teljesen felelősségteljesen viselkedünk-e, vagy csak megszokásunk rabjaként terheljük a szervezetünket és a környezetünket.

A tea

A teának, mint italnak többféle alapanyaga lehet. Alapvetően a teacserje levele, emellett gyógynövények és a gyümölcsök. Az alapanyag természetesen befolyásolja, hogy hogyan hat ránk a tea. A gyümölcsből készült tea az alapanyagul szolgáló gyümölcs összetevőit tartalmazza, de inkább az íze miatt fogyasztjuk. A gyógynövényteát kúraként vagy egy konkrét problémára szoktuk inni, a gyümölcsteákkal ellentétben az íze kevésbé hat motiválóan. A teacserje az, amit már hagyományosan serkentőként fogyasztunk.

A fekete tea hatóanyagai a thein, a csersavak, az illóolajok és a vitaminok. A thein élénkítő hatása a központi idegrendszeren keresztül serkenti a vérkeringést és a légzést. Az agy több oxigénhez jut, mely által növekszik a szellemi teljesítőképesség. A csersavak nyugtató-stabilizáló hatást fejtenek ki a testi-lelki folyamatokra. Az illóolajak pedig anyagcsere-élénkítő hatásukon túl a tea aromájának alapját is képezik.
Ezenkívül a fekete tea sok - az antioxidánsok csoportjába tartozó - polifenolt tartalmaz. Ezek az anyagok megkötik, hatástalanítják a
sejtkárosító hatású szabad gyököket. Szabad gyökök a szervezetünkben természetesen is képződnek, de a környezeti ártalmak és a helytelen életmód is felszaporodhatnak. A polifenol egyik fajtája akadályozza az olyan enzimek működését is, amik negatív folyamatokat indíthatnak el az emberi szervezetben. A teában levő antioxidánsok neutralizálják a szabad gyököket, amely anyagok egyébként a test sejtjeit károsítják és betegséghez vezetnek.

A zöld tea rendelkezik a fekete tea összes jó tulajdonságával, de emellett még zsírégető hatása is van, így az elhízás, a kóros kövérség egyik legjobb ellenszere. Sőt flouridtartalma miatt a fogainkat is védi, ha cukor nélkül fogyasztjuk.

Mindkét típusra igaz, hogy csersavtartalom miatt a benne lévő koffein lassabban szívódik fel, mint a kávé koffeinje, ezért azoknak nagyon ajánlott, akik nem bírják a kávét, mert heves szívdobogást kapnak tőle, mégis szükségük van valamilyen élénkítőre.

Ázsia, Afrika és Ausztrália a tea termőhelye, így szintén hosszú szállítást igényel. De sokkal környezettudatosabb választás az ellenőrzött termelőhelyről származó tea fogyasztása, mint a tealevelet sosem látott, ellenben agyonreklámozot termékek választása.

Energiaital

Bevezetőként idézem az index összehasonlító tesztjének egyik bekezdését. "A modern kor egyik nagy sikertörténete az energiaitaloké: önköltségük amatőr becslésünk szerint dobozonként a tíz forintot hajazza, áruk viszont 250 és 500 forint körül szóródik. A gyanútlan szemlélő talán nem is érti, mire fel ez a nagy népszerűség. Mondjuk ki kertelés nélkül: a siker mondjuk úgy harmadrészt a könnyűdrogfogyasztó szubkultúrának köszönhető, rajtuk kívül vederszámra isszák a redbullt a munkába igyekvő humánerőforrás-menedzserek, nem beszélve a kicsiny, ám annál keményebb alkoholista magról, amely viszkivel, pezsgővel, sőt sörrel mixeli a gumimaci folyékony halmazállapotú unokatestvéreit."

Így hát az előző kettő kategóriához képest látható, hogy modernebb anyagról van szó. Pedig az energiaitalok alapanyag a taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú aminszulfonsav, amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurin van. Legfőbb forrásai a tenger gyümölcsei (kagyló, rák) és a hal. Az emberi szervezetben, az idegrendszerben és az izmok működésében is sokrétű, részben még nem teljesen tisztázott szerepe van. A taurin mellett azonban annyi mesterséges anyagot tartalmaz, hogy az egészséges étrendben nem igazán illeszthető be. Az energiaitalgyártó cégek környezettudatosságáról nincs ugyan információm, de az energiaitalok összetevőin végigtekintve feltételezhető, hogy nem ez a legfőbb profiljuk.

Pszichotróp anyagok

Az idegrendszer működését befolyásoló, arra károsan ható természetes eredetű, de leginkább szintetikusan, vegyi úton előállított gyógyszerek és az azokhoz nagyon hasonló tulajdonságú azon kémiai vegyületek, amelyek a szervezetben elsősorban a tudatra, a lelki egyensúlyra és a közérzetre hatnak. Ez a hatás eleinte pozitív: oldódnak a gátlások, fokozódik az érzékszervi érzékenység, csökken a fájdalomérzés, általános "minden rendben van" érzés uralkodik el a felhasználón. A szer hatásának elmúltával azonban lehangoltság, depressziós tünetek jelentkeznek. Tartós használat során a fogyasztók arról számolnak be, hogy a szer hatása csökken, kiüresedik az élmény.

Már a 20. század első éveiben felbukkantak, és a harmincas évekre be is kerültek a széles körben használt stimulánsok közé. Használták őket narkolepszia kezelésére, később éjszakai műszakban dolgozók, egyetemisták is. Napjainkban ezek az anyagok egyértelműen party drogként vannak nyilvántartva, legismertebb fajtájuk a speed, az extasy, illetve ezek kombinációja a candyflipping. Azt hiszem, ennél a kategóriánál jelenthetjük ki legegyértelműbben, hogy az egészséges életmód, a környezettudatosság, a fenntarthatóság szempontjából nem élveznek előnyt.

Power Balance

A legújabb őrület. Egy kaliforniai testvérpár, Troy és Josh Rodarmel kitalált egy bűvös karkötőt, amelynek divatja futótűzként terjed. A testvérek, akik szenvedélyes szörfözők, eredetileg a sporttársak részére készítették el a Power Balance névre keresztelt karkötőt. A Rodarmelek szerint az óra javítja viselőjének egyensúlyérzékét, erejét, hajlékonyságát. Hogy mi által? A feltalálók, akik a keleti alternatív gyógymódok bűvöletében élnek, csak annyit mondanak, hogy ők a gyakorlatban valósították meg, amit a keleti orvoslás a bioritmusok számára jótékony hatással rendelkező nemesfémekről vall. A termék még elég új, ezért tudományos kutatások még nem támasztják alá hatékonyságát, de természetesen a közönséget máris megosztja. Van, aki szerint egy újabb pénzszerzési fogásról van szó; van, aki a karkötőt viselő sportsztárokkal példálózik; és van, aki egész egyszerűen megvette és teszteli. A fityisz - mint nyitott, pozitív oldal - egyik írójaként kíváncsian tekintek az új ketyerére, és várom a fejleményeket. Amíg ezek megérkeznek, addig is iszok egy zöld teát. Ti is válasszatok egy egészséges frissítőt, és tomboljatok a nyár hátralévő részében.

Latest from