2011. október 13. csütörtök, 06:00

…idővándor, a csodák ideje?

Írta:  Andi

Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek” hangulattal, de persze itt ilyenek, ugye, nincsenek –, elgondolkodtató-emlékeztető  képeket ajánlok, melyek egy elvarázsolt, összetett szimbolikájú világot tárnak fel.

Elfogultan állítom: Kalocsai Zoli olaj és vegyes technikájú alkotásai lélek(sz)építőek!

Csodálhatjuk „csak” a beépített féldrágaköveket, vagy épp az ódon arany ragyogását némelyik képen – mint azon, amelyik a nappalim falát díszíti, mint egy kis ékkő –, de ennél jóval többet is felfedezhetünk. A kíváncsi, e képi világba bekukkantó érző-értő ember utazásra indulhat.

Összetett varázsvilága: időntúli vagy épp -kívüli, bár, meglehet, konkrét történelmi-művészeti korok, személyek élednek vásznain, magyar rovásírás és hieroglifák, misztikum és kézzelfogható valóság. Összetett egyetemes szimbólumok, mégis könnyen érthetőek sőt, ami fő, érezhetőek. Folytathatnám szinte a végtelenségig. Ellentmondások? Vagy épp egység és harmónia. Én természetesen az utóbbira szavazok, de tessék, döntse el mindenki maga: nézd, lásd, ámulj és érezd!

 Választék van bőven, ki-ki megtalálja itt a szívéhez-lelkéhez szólót, Zoli a legszebb érzéseket-érzelmeket pendíti meg…

Hiszen egy csokorba gyűjtve kapunk minden szépet és jót az emberi művészet különböző korainak és korszakainak történetéből, s mint művtöris, ugye, kicsit sem vagyok elfogult ezért! Zoli átformálva, felidézve elénk tárja mind, hogy vegyük végre észre, ez a sok érték és szépség mind „csak” a miénk!

És minden itt van, velünk, körülöttünk és előttünk! Élő-létező művek, művészet, szépségek és csodák! Csak merjük és győzzük befogadni.

Ez a hol ódon, arany, időtlen világ; hol szerelmes levelek sorozatának Shakespeare szonettjei; vagy épp németalföldi festészetet idéző képei; vagy épp a magyarság gyökereit vagy az ókori kultúrákat idéző művei; mind-mind varázslatosak. Vigyázat, könnyedén magukkal ragadnak és mesélve tanítanak, csodákat teremtenek. Csodákat: tiszta-szép érzéseket!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

vissza a tetejére