×

    Warning

    JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

    Wednesday, 30 November 2011 06:00

    Amikor duplán jó ajándékozni

    Written by

    A karácsony. Egyszerre stressz és pihenés; örömteli, családi újratalálkozás és régi sérelmek felelevenítése; anyagi csőd és ajándékdömping. Pedig ha az ünnep eredetét kutatjuk, sehol nem találkozunk a pláza, shoppingolás, haszontalan és áruhitel szavakkal. A karácsony alapvetően – bármelyik kultúrkörből nézzük is – valami réginek a lezárása és valami újnak a kezdete, ami ünneplésre ad okot. Erre telepedtek rá a gonosz, kizsákmányoló, globalista pénzemberek, és terjesztették el szerte a világon, hogy karácsonykor is bevásárolni kell, tülekedni kell, költekezni kell, mert ha nem így teszel, akkor nem tiszteled az ünnepet, sőt nem szereted a szeretteidet.

    Csakhogy nem kell ám mindent elhinni, nem kell beállni a sorba, lehet nyugodtan szemben haladni a tömeggel. De tény, hogy a sok évtizedes rutin miatt az emberiség nagy része kisebb tőkét halmoz fel a karácsonyi ajándékvásárlásra készülve. Nézzük hát meg alaposan, hogy hová hagyjuk vándorolni ezt a tőkét.
    Előfordulhat, hogy ilyen-olyan okoknál fogva ragaszkodsz a nagy, nemzetközi márkákhoz. Nincs ezzel semmi gond, de ebben az esetben keresd azokat a termékeket, amelyeknek az árából X összeget valamilyen jótékony célra fordítanak. 
    Ha azonban a fenntarthatóság híve vagy, ha a kisvállalkozóknál, családi manifaktúráknál tudnád jó helyen a pénzed, akkor látogass el azokra a karácsonyi vásárokra, ahol az ő termékeiket veheted meg.
     
    Ha még vásárba menni sincs időd (bár karácsony előtt ez főbenjáró bűn), akkor rendelj a neten ilyen kézműves temékeket: http://www.meska.hu/http://www.kezmuvesportal.huhttp://www.enkisboltom.hu/http://termelotol.hu/http://naturhalo.hu/.
     
    Ha híve vagy a hagyományos, kézzel megírt képeslapoknak, akkor szerezd be őket a Szájjal és Lábbal festő Művészek Egyesületétől. Ha nem vagy híve a hagyományos, kézzel megírt képeslapoknak, akkor a karácsonyi ajándékként általuk festett csendéletet, portrét, tájképet ajándékozhatsz. 
     
    Ha van az általad megajándékozni kívantak között olyasvalaki, aki él-hal a gasztronómiáért, akkor mindenképpen fel kell ajánlod a támogatásod a Sok Kicsi honlapján. A szakácskönyvek, főzőtanfolyamok, fűszercsomagok, ebédek, vacsorák, és egyéb izgalmas termékek és szolgáltatások értékesítéséből befolyt összeggel a Menedékház Alapítványt támogatják.
    Állatmániás az unokahúgod, de a szülei hallani sem akarnak róla, hogy akár csak egy csiga is megjelenjen a hatvan négyzetméteres panelban? Akkor ajándékozz neki macit, zsiráfot vagy oroszlánt. Nem játszásiból, hanem állatkertből vagy vadasparkból. A karácsonyfa alá berakhatod az örökbefogadást igazoló oklevelet, és a gyerkőc hatalmas büszkeséggel megy majd januárban suliba, hiszen egy igazi vadállat, vagy egy tündi-bündi kis szőrmók tulajdonosává vált. (Fővárosi Állat- és Növénykert, Győri Xantus János Állatkert, Veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark, Szegedi Vadaspark, Nyíregyházi Állatpark)
    És ez a felsorolt néhány lehetőség csak a jéghegy csúcsa. Keresd az alapítványokat, egyesületeket, szervezeteket. Járj utána, hogy hogyan tehetsz jót. Nemcsak a megajándékozottnak, hanem annak is, akinek kicsit nagyobb szüksége van rá. 
     

    Kiemelt cikkek

    • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
        Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
    • Tópartra... De hova?
      Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
    • Élet a weben
      A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
    • …idővándor, a csodák ideje?
      Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
    • A pozitív gondolkodás tanulható
      Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
    Fityisz.com - blabla

    Please publish modules in offcanvas position.