×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

Print this page
Wednesday, 14 December 2011 06:00

Készítsünk csillagot!

Written by

Tavaly a hópelyhet jártuk körbe, mint lehetséges karácsonyi díszítőelemet. Idén a csillagot vesszük szemügyre. 

A csillag, mint szimbólum a Bibliában is megjelenik. Az Újszövetség első könyvében, Máté evangéliumában a szerző úgy ír róla, mint Jézus születését szimbolizáló, megmutató égi jel. Ezt követték a napkeleti bölcsek annak érdekében, hogy megérkezzenek az újszülötthöz.
A magyar népszokások fontos részét képezi a betlehemezés, mely egy házról-házra járó előadás, és azt mutatja meg, hogyan értesítette az angyal a pásztorokat a kis Jézus születéséről, és hogyan keltek ők útra, hogy meglátogassák az újszülöttet.
A csillag aztán konkretizálódva, fizikai testet öltve az egyik legkedveltebb díszítőelemmé vált a karácsonyi időszakban. Formája jóval egyszerűbb, mint a hópehelyé, de nagyon sokféleképpen variálható. Megtehetjük, hogy összevásároljuk az üzletekben fellelhető csillogó-villogóra fújt, fröccsentett műanyag tárgyakat, de sokkal jobb, ha saját kezűleg készítjük el. sokféle formában.
 
Egyik legegyszerűbb elkészítése módja itt található. Egy egyszerű négyzet alakú lapot hajtogatunk, és egyetlen vágással alakítunk a megfelelő módon, majd az elkészült műbe fűzhetünk szalagot, és akaszthatjuk ablakba, ajtóra, karácsonyfára.
 
 
A következő két mód már valamivel bonyolultabbnak tűnik, de az eredmény ennek megfelelően cizeláltabb is. Ahogyan az a videók hosszából is kitűnik, gyorsan haladhatunk vele. A videókon nagyon színes, díszes papírokat válogattak, de ahogyan az el is hangzik, egy jól megválasztott újságpapír is tökéletes erre a célra. Kisebb csillag, nagyobb csillag.
 
A következő verzióban szalagokkal kell ügyeskednünk. Elsőre talán kicsit szöszmötölősebbnek tűnik, mint az előzőek, de megéri dolgozni vele.
 
Aztán természetesen elkészíthető gyöngyből is. És ugyan ezen a felvételen egy női kéz látható, de a kommentárt már egy férfitól halljuk nagy hozzáértéssel, szóval a csillagok készítéséből is minden családtag kiveheti a részét.
 
Természetesen csillagot varrhatunk is. Ha egész évben rakosgattuk ide-oda azokat a ruhadarabokat, amiket már nem akarunk felvenni, de megszabadulni sem volt szívünk tőlük, akkor alakítsuk őket úgy, hogy ezentúl az ünnep díszei legyenek.
 
Ma már a konyhában is nyugodtan hagyhatjuk elszabadulni a fantáziánkat. Készítsünk csillag alakú édességeket. Van lehetőségünk csillag alakú sütit készíteni, csillag alakú muffint sütni, és csillag alakú csokit is önthetünk, ha a Mikuláskor kapott figurákat szeretnénk új formában látni. És ezt a receptet ugyan adventre ajánlják, de a mandulás csillag szerintem karácsonykor is nagy sikert fog aratni.
 
Kellemes hajtogatást, fűzögetést, sütögetést mindenkinek!
 
 

Latest from