×

    Warning

    JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

    Wednesday, 21 December 2011 06:00

    Nálatok milyen színű lesz a karácsony?

    Written by
    Nagyanyáink korában nem voltak trendek, évről-évre változó divathullámok, lakberendezők, és sztájlisztok. Volt a fenyőfa, alma, dió és a gyertyák. Vagy néha még ennyi sem. Napjainkban azonban november végétől - bármennyire igyekszünk is elkerülni - mindenhol a szemünk elé tárul a karácsonyi dekorációk tömkelege. Közeledvén az ünnephez mi is igyekszünk eleget tenni díszítési "kötelezettségünknek", amikor is nem mindig egyszerű a választás. Az egész lakást vagy csak a fát? Egységesen, következetesen vagy ahogyan éppen kedvünk tartja? Adventi koszorú is legyen, vagy elég néhány itt-ott elhelyezett gyertya? Aki az adventi koszorú kérdésében nem tudott dűlőre jutni, az szerintem most már jegelje a kérdést. Úgy egy évre... De a lakás és a fa díszítéséhez még elleshet néhány ötletet.
     
    A megfelelő hangulathoz javasolt a "kevesebb több" elv. Ne vásároljunk össze mindent válogatás nélkül. Vegyük elé a régi díszeket, nézzük meg ,milyen állapotban vannak, válasszunk ki egy színpárt, és szükség esetén készítsünk vagy vásároljunk még néhány darabot a készlethez.
    A színharmónia érdekében az alábbi párosítások javasoltak.
     
    Arany és piros - a klasszikus csillogás
    A bevezetésben említett nagyanyáink bizony leggyakrabban erre hajaztak, amennyiben elfogadjuk, hogy az alma piros, a dió pedig aranyszínű. És ha a bevált módszeren nem akarunk változtatni, akkor nyúljunk nyugodtan ehhez a hagyományos összeállításhoz. Az arany a bőség, a jólét, a gazdagság színe; míg a piros - kicsit túlzsúfolva - egyszerre az élet és halál, szeretet, szerelem és szenvedély színe. Ha emellet ta színpár mellett döntünk, akkor díszítsünk piros almával, dióval, földi mogyoróval, szalmadíszekkel. A mikulásvirág kötelező.
     
     
    Kék és ezüst - a hűvös elegancia
    Az ezüst - az arany férfi ellentéte vagy párjaként, a Hold szimbólumaként - a női princípiumot hordozza magában, a második legértékesebb nemesfém színeként pedig továbbra is jelképe a gazdaságnak. A kék a végtelenség, a hűvösség színe. Ha ezekben a színekben képzeljük el az ünnepet, akkor a díszeinket készítsük alufóliából, vagy vonjuk be vele gyakorlatilag bármit.
     
     
    Bronz és barna - a szelíd ünneplés
    Az aranyhoz és az ezüsthöz képest "csak" a harmadik, így visszafogottságot tükröz. A barna - a föld színeként - a termékenység szimbóluma, illetve már az ókorban felveszi a hallgatagság és az alázat értelmét. A tökéletes hatás érdekében válasszunk fahéjrudakat, tobozokat, szárított narancshéjat, mézeskalácsot. Ha szeretnénk kifejezni az ünnep iránti tiszteletünket, nagyszerű választás.
     
     
    Natúr színek - ha a természet szólít
    Sokan giccsesnek, természetellenesnek tartják a fenyőfát mindenféle csillogó, színes mütyürökkel telepakolni. Ebben az esetben maradjunk a természetes alapanyagoknál: fa, méhviasz, cserép, só-liszt gyurma, zsákvászon, spárga, kukoricacsuhé, parafadugó, termések, szárított gyümölcsök. Az, hogy mit készítünk ezekből az anyagokból, a fantáziánkra és kézügyességünkre van bízva.
     
     
    Pink és fehér - élénk játékosság
    Albérletbe lakótársként összekerülő lánycsapat, vagy a felnőttlét önállóságát próbálgató leányzó tökéletes választása. Ha nagyon merészek vagyunk, legyen a fa fehér vagy rózsaszín műfenyő, a díszek rajta pedig az ellentét. Az alapanyagok is lehetnek merészek: tollak, strasszok, flitterek, kristályok, organza. Ehhez a stílushoz tökéletesen illik a popcorn füzér.
     
     
    Zöld és fekete - a bevállalós komorság
    Ha mélyen megérintett minket a Twilight, a Vámpírnaplók, a True Blood és társaik, vagy egyszerűen csak az előző kombinációkban nem találtunk kedvünkre valót, akkor egész nyugodtan döntsünk emellett a páros mellett. Zöld fenyőre zöld díszeket rakni talán első látásra nem tűnik nagyon bölcs döntésnek, de hál' Istennek a zöldből is rengeteg árnyalat van, így biztosan találunk olyat, ami elüt a fenyőnk árnyalatától. Másrészt alkalmazhatjuk azt a módszert, hogy a fára csak fekete díszeket teszünk, a lakást pedig zölddel dekoráljuk. A zöld egyébként a remény, a feltámadás, a megújulás és az élet színe. Ezért is állítunk örökzöldet karácsonykor. A fekete ezzel ellentétben a halál, a gyász, a világtól való elfordulás szimbóluma, így ezzel a párossal nagyon érdekes kontrasztot alkothatunk. A zöld almát egész nyugodtan használjuk dekorációs célokra: pakoljunk tele vele egy fekete tálat, vagy fekete szalagra kötve akasszuk fel minél több helyre.
     
     

    Kimaradtak a felsorolásból a citromsárga, narancssárga, lila és szürke színek. Természetesen ezek is tökéletesen alkalmasak a díszítésre. Kísérletezzünk bátran, és ne a környezetünk véleménye, hanem saját ízlésünk, és hangulatunk alapján döntsünk.

    A színek mellett a fények is rengeteget nyomnak a latba. Legalapvetőbb hangulatteremtő elemek a gyertyák. Szín, méret, forma, anyag szempontjából hatalmas a választék. Szintén tartsunk mértékletességet, a szelíden lobogó láng mindenképpen megteszi a hatását, nem kell túlzásba esni. Ami a "mesterséges" fényeket illeti, sajnos az üzleteket, piacokat elárasztották a rossz minőségű fényfüzére kés izzósorok, ez ügyben a fogyasztóvédelemnek mindig komoly razziákat kell tartani, mert nemcsak arról van szó, hogy rossz minőséget kapunk, de balesetveszélyesek is. Hangulat szempontjából kerüljük azokat, amelyek villódznak, mert ezek nem teremtenek ünnepi atmoszférát, csak idegesítővé válnak. Keressük a finoman, lassan változó, vagy egyszerűen csak folyamatosan világító verziókat. A csillagszórók is régóta elmaradhatatlan elemei az ünnepnek, vásárlásukkor igyekezzünk olyat választani, amelyet olyan gyárban készítettek, ahol méltányos körülmények között dolgoznak a munkások.Nehéz minden apró részletre odafigyelni, de nem lehetetlen. Osszuk el a teendőket a családtagok között, hiszen tudjátok: a díszítés lényege nem a tökéletesség, hanem a közösen végzett tevékenység öröme.

     

    Kiemelt cikkek

    • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
        Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
    • Tópartra... De hova?
      Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
    • Élet a weben
      A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
    • …idővándor, a csodák ideje?
      Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
    • A pozitív gondolkodás tanulható
      Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
    Fityisz.com - blabla

    Please publish modules in offcanvas position.