Videó

A Hét 7enéje
Butthole Surfers - Pepper

Az 1981-ben alakult vicces nevű amerikai rockbanda 1996-os "Electriclarryland" c. leme- zén található ez a dal, mely egyben mindenkori legsikere- sebb kislemezük is és amely eheti zenénk. - by adeeboy

Még több videó

Hirdetések

Hirdetés

Utolsó kommentek

2012. január 12. csütörtök, 06:00

Papír vagy gyakorlat?

Írta:  S. Ernő

Egész gyerekkoromban azt hallottam a szüleimtől, hogy ameddig lehet, maradjak az iskolapadban, mert minél több papírt szerzek, annál több lehetőségem lesz az életben, és ha egyszer felállok az íróasztal mellől és beszállok a mókuskerékbe, utána már egyre nehezebb lesz újrakezdeni a tanulást, ha esetleg úgy döntenék, hogy kéne. Hát én megfogadtam a tanácsukat.

Általános iskola után szakközépiskolába mentem, amelyik technikusi bizonyítványt adott a kezembe. Utána nem vettek fel főiskolára, így a választásom egy idegenforgalmi szakközépiskolára esett, ahol egy újabb technikusi papír és egy idegenvezetői igazolvány ütötte markomat. Az itt töltött két év után ismét csak kevésnek bizonyultam a főiskolai felvételhez, így újabb két év következett kommunikációs területen. Itt is kaptam papírt, de hogy mire használható, arra még nem jöttem rá. Eddig a pontig élveztem édesanyám támogatását, aki tűzön-vízen át igyekezett megóvni attól, hogy a munka szörnyetege bekebelezzen. A mai napig hálás vagyok ezért neki.

Ezután jutottam be végül főiskolára 23 évesen és következtek életem legszebb évei. Ezt a közhelyet sokszor hallottam előtte és tuti, hogy én is használni fogom jó ideig. Innentől már saját magam intéztem a dolgaimat, anyagilag is függetlenedve. Elmondhatatlan élménytenger zúdult a nyakamba, amit elsősorban az iskola melletti rengeteg utazásnak – külföldi munkának, ösztöndíjnak – köszönhetek. Végül megkaptam a diplomámat angol szakon és egy év múlva – főként a főiskolai éveket visszasírva – megkezdtem levelezőn az egyetemi kiegészítő képzést. Jelenleg ennek első vizsgaidőszakát nyögöm.

De ez mind nem lényeg. Elgondolkodtam a dolgon és arra kellett rájönnöm, hogy van egy raklapnyi végzettségem, pedig minden, amit letettem az asztalra az elmúlt rengeteg iskolapadban töltött évben, az az angol nyelv elfogadható szintű elsajátítása volt. A sok jó szakemberpalánta mellett az utóbbi évtized kitermelt egy rakás használhatatlan diplomást is és én is köztük vagyok. Ha most jönne egy világháború és összeomlana a társadalom, nem nagyon tudnék mihez kezdeni a két kezemmel. Csak hogy mindenki számára érthető legyen az aggályom: igazából nem értek semmihez. Nem tudok házat építeni, feldolgozni egy levágott disznót, bútort készíteni vagy megszerelni egy elromlott bojlert.

Körülnézek a világban és azt látom, hogy tele van ilyenekkel, mint én. Elvégeztek egy felsőoktatási intézményt, bent ülnek egy irodaházban, számítógépekkel dolgoznak és egy nagy cég papírmunkáját rendezgetik. Sokuk élvezi ezt a munkát, de rengetegen közülük egyszerűen azért végzik, mert nem tudják, mihez kezdjenek magukkal. Jó pénzt keresnek és kész, ennyi elég. Persze ez elfogadható magyarázat, hisz az ott keresett pénzből kifizetik majd a vízvezetékszerelőt, a festőt, vagy a kőműveseket, akikre majd szükségük lesz az életük folyamán.

De engem zavar ez a dolog. Azt hiszem, valahol a nagy papírgyűjtés közepette elfelejtettem a lényeget. Igenis szeretném látni a két kezem munkáját és ha alkalmas erre, akkor szeretném használni is. Szóval már most tudom, hogy az egyetem után számomra egy bútorkészítő tanfolyam következik majd a sorban. Vissza az alapokhoz! Megnyugvással látom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ezt így gondolja. Egyre több általam ismert diplomás hoz hasonló döntést. A legfrissebb élményem ezzel kapcsolatban egy hozzám közel álló jogász, aki épp tegnap iratkozott be egy cukrász tanfolyamra. Már alig várom, hogy megkóstoljam az első szárnypróbálgatásainak gyümölcsét.
 

hozzászólás  

 
+1 #4 tunderilonka 2012-02-17 10:52
érdekes cikk, köszönkük :) örülök, hogy rátaláltam az oldalra!
Idézet
 
 
+2 #3 S. Ernő 2012-01-12 23:25
Kedves Főszerkeszt(n)ő nk, teljes mértékben osztom a véleményed. Tudom, hogy van olyan diploma, ami használható szakmát ad, ezért is szerepel cikkemben a "sok jó szakemberpalánt a mellett" kitétel. Azzal is tisztában vagyok, hogy sokan nagyon szeretik is a papírmunkát, erre céloztam azzal, hogy "sokuk élvezi ezt a munkát", bár tény, hogy ez esetben talán túl körmönfont volt a fogalmazásmódom . Igyekszem majd egyértelműbben fogalmazni a jövőben, hogy elnyerjem elismerő szavaidat. Jelen cikk kifejezetten az én fajtámról szól.
Idézet
 
 
+1 #2 Anyu 2012-01-12 12:10
Az ujjacskáidra vigyázzál, nehogy ne tudj kikérni 5 sört :)
Idézet
 
 
+1 #1 O. 2012-01-12 08:14
Azért ezzel vitatkoznék egy kicsit, mert egyrészről van olyan diploma, ami igenis használható szakmát ad és nem minden irodai munka csak papírtologatásb ól áll, nagyon soknak van értelme. És az emberek nem csak azért ülnek egy irodában, mert jó pénzt kapnak érte...sokan nem is kapnak jó pénzt érte, de ezeket a feladatokat is meg kell csinálni valakinek és sokan nagyon szeretik is, amit csinálnak. Szóval, ne mossuk ezeket annyira össze, irodai munkák között is van nagy különbség és valaki 3 diploma mellett is lehet nagyon gyakorlatias...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Programajánló