Videó

A Hét 7enéje
Butthole Surfers - Pepper

Az 1981-ben alakult vicces nevű amerikai rockbanda 1996-os "Electriclarryland" c. leme- zén található ez a dal, mely egyben mindenkori legsikere- sebb kislemezük is és amely eheti zenénk. - by adeeboy

Még több videó

Zöld cikkei

Hirdetések

Hirdetés

Utolsó kommentek

Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 64
2012. február 29. szerda, 06:00

Eger borrégió - Mátraaljai borvidék

Írta: 

A borvidék a Mátra hegység déli lejtőin, kelet-nyugat irányban a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen, mintegy 15−20 km széles sávban helyezkedik el. A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek. A Kárpátok hegykoszorúja óvja a medencét a zord időktől, a Mátra hegység déli délnyugati lejtőin a sok napsugár érleli a bogyókat, a régi tűzhányók talaja pedig minden jóval ellátja a szőlőket, hogy tüzes, illatos jó bort teremjenek. Ez a hely az, „ahol a aap és a hegy összeér”. Az itt készült fehér borok elsősorban friss, virág és gyümölcs illatukról híresek.

 
Gyöngyös környékén feltárt régészeti leletek sok nép emlékét őrzik, köztük a keltákét is. Honfoglaláskor a magyarokhoz csatlakozó kunok szállták meg, akiknek a szomszédságában a besenyők telepedtek le. E korból eredhet Abasár és Heves települések neve is. 1042-ben Saár határában királyi adományból zárdát építettek, amelyhez szőlőbirtok is tartozott. 
Az Árpádházi királyok ideje alatt Gyöngyösnek nem volt különösebb politikai vagy gazdasági jelentőssége. Egy 1261-ből származó okirat Gungus Puspolyt (Gyöngyöspüspökit) szőlőivel együtt az egri rgyhéznak adta. A tatárjárás után a lakott helyek megerősítéséhez és a várépítéshez sok fa kellett. A fakitermeléssel párhuzamosan haladt a szőlőtelepítés. 
1334-ben kelt engedély szerint, Gyöngyös város a földesúrtól "menten" választhatja törvényhozó testületét, és a város területén termelt borral szabadon rendelkezik. 
A XV. században a borvidék olyan színvonalat ért el, hogy nagyobb mértékben megindult a borkereskedelem. 
A törökök elfoglalták Gyöngyöst, aminek fő oka az volt, hogy minél több dézsmabort hajtsanak be, amit a hatvani bég jó pénzen értékesített. A magyarok ugyanúgy próbáltak adót behajtani a gyöngyösieken. Ez a környék visszafejlődését eredményezte. Ekkor a sári, visontai, gyöngyösi, patai és az apci borok voltak híresebbek. 
A török uralom után a vidék népe Rákóczit támogatta, s a szabadságharc után a szőlőművesek is jobbágysorba süllyedtek. Az új birtokosok a fejlesztéssel nem törődtek, így a szőlőkultúra csak lassan fejlődött. 
Mária Terézia 1755-ös vámrendelete e borvidék borkereskedelmét is sújtotta. A XVIII. század közepén ennek ellenére nagyobb szőlőtelepítések voltak. 
A filoxéria pusztítását a mátraaljai szőlők sem kerülhették el. Ebből azonban sikeresen kilábalt, hiszen a napjainkban ez a borvidék adja az ország szőlő- és borexportjának több mint egyharmadát.
 
A Mátra hegyvonulatai védettséget biztosítanak az északi szelektől, így kedvező mikroklíma alakult ki. Változatos talajú. Megtalálható a pannonagyagon, márgán, löszön, andeziten, riolittufán kialakult csernozjom barna erdőtalaj, fekete nyiroktalaj, agyagbemosódásos barna erdőtalaj, barnaföld, de még humuszos pleisztocén és holocén homok is előfordul. Talajai többnyire mészben szegények. 
 
A Mátraaljai az egyik legszebb borvidékünk. Ha csak a borok miatt látogatunk ide, akkor is nézzünk szét alaposabban, hiszen rengeteg természeti és épített emlékhelyet találhatunk ezen a területen: a gyöngyöspatai románkori templom, a Farkasmályi pincesor, a gyöngyösi Mátrai Borok Háza, Aba Sámuel sírhelye Abasáron, a kisnánai Kompolthy vár, és természetesen maga a Mátra. Ráadásul a gasztronómiai élvezetekben is elmerülhetünk, hiszen a mátraaljai késői szüreteléső fehérborok kitűnő lehetőséget kínálnak finom desszertek elkészítéséhez. Az édességek kedvelőinek ajánljuk, hogy kóstolják meg a mátraaljai szőlőpudingot muskotályos mártással.
 
További információk:
 
 
 
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Programajánló

Ajánló

 • Hány j-vel írják, hogy Siófok

  Siófokot sok mindenért lehet utálni, és sok mindenért lehet szeretni. Én például azért nem szeretem; mert a pestiek magamutogatni jönnek ide, a többiek meg őket bámulni; mert a németek hepajkodni jönnek ide, a magyarok meg beléjük kötni; mert a menő…

 • Csak emeld fel a telefont!

  Minap érdekes dolgok sorozata történt velem: először valamilyen gyerekkori történet kapcsán eszembe jutott egy rég nem látott rokonom. Aztán róla is álmodtam, majd másnap Ernő teljesen véletlenül rákérdezett arra, hogy van-e olyan rokonom, akitől akarva-akaratlanul elsodródtunk egymástól. Említettem neki, hogy…

 • Közösségi kiskertek

  Írtunk már arról, hogy miért jó fát ültetni. Most arról írunk, miért jó úgy általában ültetni valamit. Ha most városlakóként továbblapoznál, mert azt hiszed, ez a téma a falvakban élőket és saját kerttel rendelkezőket érinti, akkor olvass tovább. Ugyanis a…

 • Budapesti Szilveszter 2011/2012

  Budapesti Szilveszter 2011/2012     Minden évben fejtörést okoz a megfelelő szilveszteri program kiválasztása, ami tökéletesen illeszkedik az éppen aktuális hangulatunkhoz, társaságunkhoz, időjáráshoz és a pénztárcánkhoz. Jól meg kell fontolni, hogyan búcsúztatjuk az óévet és ugrunk át az újesztendőbe. Íme, néhány programjavaslat az…

 • Meleg szendvics, forralt bor, barátok

  Esik a hóóóóóóóóóóóóóó!!! Ez a legeslegjobb dolog, ami mostanában velünk történhet, minden más csak ez után jön, de azért elmesélem, hogy milyen jó is volt nekem a tegnap estém. Volt osztálytársakkal találkoztam, szám szerint hatan szoktunk összejönni, bár most egyikünk…