Videó

A Hét 7enéje
Butthole Surfers - Pepper

Az 1981-ben alakult vicces nevű amerikai rockbanda 1996-os "Electriclarryland" c. leme- zén található ez a dal, mely egyben mindenkori legsikere- sebb kislemezük is és amely eheti zenénk. - by adeeboy

Még több videó

Hirdetések

Hirdetés

Utolsó kommentek

Hiba
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64
2012. április 04. szerda, 05:16

Mi leszel, ha nagy leszel?

Írta: 

Én teljes mértékben megértem és tisztelem azokat az embereket, akik az életüket a bor készítésére és népszerűsítésére áldozzák. Már amennyire áldozatnak lehet ezt tekinteni. Anyai nagyszüleim kertjében volt egy akkora darab szőlő, ami tavasztól őszig ellátta hétvégenként a családot munkával. Kapálás, kötözés, kacsolás (ezt felénk hívják így, a túlnőtt szőlővesszők visszavágását jelenti) és persze a legvidámabb, legmozgalmasabb esemény, a szüret. Akkoriban valahogy meg sem fordult a fejemben, hogy én egész éltemben a szőlővel és a borral foglalkozzak, de jó néhány éve úgy gondolom, akár ezt a hivatást is szívesen mondanám magaménak.

Aki úgy dönt, hogy szőlész-borász szakemberként szeretné leélni az életét, annak napjainkban rengeteg felsőoktatási intézmény kínál képzést. A szőlész-borásznak meg kell osztania idejét és energiáját a szőlőművelés fizikai feladati, a borkészítés kémiája és az irodai munka között, hiszen a kórokozók elleni védekezés megszervezésétől a palackozás higiéniai szempontjainak ellenőrzésén keresztül az értékesítésig rengeteg feladata van. 
 
 
Az abszolút "fehéringes" foglalkozása a bornak a sommelier szakma. A legközelebb álló magyar kifejezés talán a borszakértő, de elég nehéz is egyetlen szóba belesűríteni az összes tevékenységet. A Magyar Sommelier Szövetség honlapja szerint a szakma "a gasztronómia, a borászat, a vendéglátás és az idegenforgalom találkozási pontja". A wwww.sommelieriskola.com szerint pedig napi feladatai az itallap és a borlap készleteinek ellenőrzése; rendelések összeállítása és leadása; a beszállítások ellenőrzése; a napi készletek feltöltése; az étlapok áttekintése a séfekkel; felkészülés a bor- és italajánlatokra; napi bortréningek tartása a munkatársak felkészítésére; eszközök, felszerelések előkészítése; foglalások, VIP listák áttekintése; egyedi ételsorok italajánlása; borvacsorák előkészítése, szervezése; kávék, szivarok választékának ellenőrzése; digestivek, pálinkák és likőrök értékesítése. Szóval nagyon sokrétű, teljes embert kívánó szakma ez, melyet az évente megrendezésre kerülő sommelier bajnokság is bizonyít. Aki kedvet kapott hozzá, májusban el is kezdheti tanulmányait
 
Aki már túl van a pályaválasztáson, és szereti is a munkáját, az is dönthet úgy, hogy a bor mellett is elkötelezi magát. Az Európai Borlovagrendet 25 éve alapították újra Eisenstadtban és mára több mint 25 országban van jelen. 2004-ben 108 taggal alakult meg a Magyarországi Konzulátus. Társadalmi elhivatottságból kezdetek óta segítik a vörösbor jótékony élettani hatásainak kutatását és az eredmények publikálását a borkonferenciák összehívásával. Hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak az egyházi szervezetekkel és a Magyarországi Gasztronómiai Szövetség tagjaival. Mindezt jelmondatuknak (In honorem Dei et in honorem vini) megfelelően, Isten és a bor dicsőségére teszik.
 
Tehát, aki szeretné további életét szőlőtőkék és szőlőfürtök, boroshordók és borospalackok, borlapok és borkorcsolyák, dekantálók és borkonferenciák között leélni, azt maximálisan támogatjuk. Számoljatok majd be, hogyan boldogultok.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Programajánló