Videó

A Hét 7enéje
Butthole Surfers - Pepper

Az 1981-ben alakult vicces nevű amerikai rockbanda 1996-os "Electriclarryland" c. leme- zén található ez a dal, mely egyben mindenkori legsikere- sebb kislemezük is és amely eheti zenénk. - by adeeboy

Még több videó

Zöld cikkei

Hirdetések

Hirdetés

Utolsó kommentek

Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 64
2010. március 30. kedd, 20:15

Környezettudatos húsvét

Írta: 

A húsvétra sokféle szemmel lehet tekinteni. Amikor kislány voltam nagyon izgatottan készültem, nagyon vártam, hogy az ovis társaim közül mennyien jönnek el meglocsolni. Amikor hittanos voltam, akkor teljesen a keresztény kultúrkör szemüvegén keresztül néztem az ünnepre, és az ünnepet megelőző időszakra. Kamaszként nagyon örültem a hosszú hétvégének, annak, hogy nemcsak szombaton, de vasárnap is hajnalig bulizhattunk. Aztán kezdtem átérezni az ünnepel járó felelősséget, és igyekeztem levenni édesanyám válláról minél több terhet, és segítettem, ahol tudtam. Aztán felfedeztem, hogy a húsvét a második olyan ünnep a karácsony után, ahol kiélhetem a kreativitásom a tojásfestéstől kezdve, a lakásdíszítésen keresztül a gasztronómiai látványosságokig mindenben. Manapság ezen emléke keveredik és kavarog bennem, viszont a húsvétot változatlanul nagyon szeretem.

Sajnos mai világunkban nem túl trendi ez az ünnep, a lányok, asszonyok elmenekülnek otthonról, a fiúk, férfiak meg bizonytalankodnak, hogy akkor most illik-e, nem illik-e elmenni meglocsolni a szebbik nem képviselőit, de a menekülést látva nem feltétlenül marad túl sok kedvük ahhoz sem, hogy egyáltalán felkerekedjenek.

Én mindenkinek csak javasolni tudom, hogy kerekedjen fel, hiszen hál’ Istennek egyre több magyarországi településen tartanak hagyományőrző vagy –felelevenítő rendezvényeket. Például a locsolkodás fellegvára Hollókő, de várják az érdeklődőket JósvafőnÓpusztaszerenMezőkövesdenKeszthelyen is. Ha Magyarországra utazunk, az természetesen nagyon környezettudatos döntés, hiszen nem terheljük a környezetünket feleslegesen azzal, hogy Európában össze-vissza repkedünk tonnaszámra eregetve a kerozin égéstermékét.

Ha nem utazunk, hanem otthon maradunk, akkor az ünnepekre készülve elkerülhetetlen a tavaszi nagytakarítás. Felejtsük el az atombrutál, mindent elpusztító tisztítószereket. A só—szódabikarbóna—ecet—citromlé kombó tökéletesen eltüntet port, vízkövet, lerakódott szappant, rozsdát, zsírt. Mindent. Rövid ideig az ecet erős szagot áraszt, viszont a szellőztetés után eltűnik a télről maradt áporodottság utolsó molekulája is, és úgy felfrissül a házunk, lakásunk, mintha az egészet egy az egyben beadtuk volna tisztíttatni valahová. De természetesen érthető, ha nem illatmenteset lakást szeretnénk, ebben az esetben kerüljük a mesterséges illatosítókat, szerezzünk be tavaszi virágokat cserépben, vagy tavaszi virág illatú illóolajokat.

Az édességek, a zöldségek, a gyümölcsök, a tojás és a sonka vásárlásánál törekedjünk arra, hogy magyar terméket válasszunk.

Végül, de nem utolsó sorban az én szívem csücske: a dekorálás. Felejtsük el a hipermarketek médincsájna, fröccsentett műanyag figuráit, és vegyük elő az összes kreativitásunkat. Készítsünk csibéket tojáshéjból és vattából, nyuszikat virágcserépbőlbárányokat fonalból, ajtódíszt tojáshéjbólasztaldíszt barkaágbóllakásdíszt mézeskalácsból. A tojásokat fessük zöldségek levével, és mintázzuk harisnyanadrággal és falevéllel.

És semmiképpen ne vegyünk nyuszit húsvétra a gyerekeknek.

Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket!

 

A kategória további elemei: « A víz Feszt körkép »

hozzászólás  

 
+1 #3 detti 2012-04-07 19:12 Idézet
 
 
+1 #2 wikiii 2010-04-01 05:54
mikor még otthon éltem a szüleimmel, akkor mindig nagyon vártam a húsvétot. kiskoromban mindig számolgattuk a bnőmmel, hogy kihez hányan jönnek locsolni :-) gimis koromban már azért nem húztam a strigulákat, de akkor is szerettem, ha eljönnek az ismerősök, és legjobban a szódásszifonnal érkezőket vártam. általában 6-7en jöttek egyszerre... sajnos mióta feljöttem Pestre, ez az ünnep nem nagyon szól semmiről. itt minden olyan személytelen. megfőzöm a sonkát, aztán kész. Bár már lehet hogy otthon is megváltozott a helyzet, mert egyre jobban azt vettük észre, hogy a fiúk csak a pénzért locsolnak. és boldog-boldogtalanhoz becsengetnek... ez így már sztem nem az igazi.
Idézet
 
 
0 #1 B. 2010-03-31 09:36
És locsoljunk vízzel :-)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Programajánló

Ajánló

 • „There goes another one”

  Bizony, ez a pillanat is eljött. Ki-ki végiggondolhatja, mennyi élményt és emléket sikerült összegyűjtenie az elmúlt három hónapban és lassan itt az ideje azokat belepakolni a ’2011. NYÁR’ feliratú dobozba. Én is ezt teszem épp, ugyanis a tegnap esti zépés…

 • Boldog Karácsonyt!

  Kedves Olvasóink! Ezúton is kívánunk Nektek nagyon boldog és békés karácsonyt! A fityisz.com csapata

 • Szerelmi vallomás

  Lehet, hogy nem ez lesz a legnépszerűbb írás a fityisz történetében, de le kell írnom, mert minden szavát igaznak érzem. Az is valószínű, hogy az országban elenyésző kisebbségben vannak azok, akik hozzám hasonlóan hálát adnak azért, hogy az elmúlt hetekben…

 • Boldog Nőnapot kívánunk!

  Minden kedves női Olvasónknak kívánunk nagyon boldog nőnapot!  "Az igazi nőnek csak a szemét nézd, és azt sem kívülről, hanem a lelke felől. Először meg kell érezni a lelkét. Ha a lelke felől nézed, az első réteg a félelem, a…

 • Nosztalgia felsőfokon

  A hétvégén egy különleges feladatot kaptam: egy hazai sztárt kellett kísérgetnem és segítenem. Hősünk a hatvanas évek nagy slágergyárának egyik fő alakja volt, fesztiválnyertes, egy igazi ’retro ikon’.