Friday, 20 May 2011 06:00

  Az élet igazságtalanságai 1. – Szédítő magasság?

  Written by

  Vezérfonal: Életünk számtalan területén találkozhatunk igazságtalanságokkal. Véltekkel vagy valósakkal. A megítélést nehezíti a médián, felvett társadalmi szokásokon keresztül életünkbe szivárgó, sokszor csak sugallt elvárásrendszer. A cikksorozat különböző témákat próbál megkóstolni, az abszolút igazság keresésének és megtalálásának célja nélkül, akarva-akaratlan sztereotípiák és általánosítások felhasználásával.

  {youtube}3P_bfnBFMsw{/youtube}

  Hosszas vajúdás előzte meg az első részt. Próbáltam a témát (és a későbbi témaötleteim) úgy körbejárni, hogy objektíven vizsgálhassam a valóságot. Majd hetek teltek el, s egy prágai hétvége ráébresztett, ezekben a témákban tényleg nincs igazság (lásd bevezető), a tapasztalatok mindenkinél más színűre festik a képet. Innentől kezdve egyszerű dolgom van, elegendő csak a saját szemszögemből vizsgálni és várni a Ti véleményeteket.

  Az első rész a magas nők misztikumát vizsgálja. Pár éve fogalmazódott meg bennem, hogy a (hozzám képest) magas (de nem magasabb) nők általában jobban hatnak rám.

  Ez az egész magasság dolog nálam a filmekkel kezdődött. Egy-egy érdekes film kapcsán elkezdtem nézni a hírességek valódi magasságát a http://www.celebheights.com oldalon. Megfigyeltem, hogy a sztárok a legtöbb esetben a filmben magasabbnak tűnnek, mint amilyenek valójában. Ennek az az oka, hogy alacsony színészeket legtöbbször alulról felfelé szegezett kamerával vesznek fel, így keltve azt a szubjektív érzetet, hogy az adott sztár sokkal magasabb, mint amilyen valójában.

  Tovább növeli a későbbi meglepetést, hogy egy mély hangú színészhez (és színésznőhöz is) magas személyt képzelünk, USA pedig tele mélyhangú színészekkel.

  Azt is tapasztaltam, hogy utazásaim előtt érdeklődve tájékozódom, hogy az adott országban milyen „magasságviszonyok” uralkodnak: http://en.wikipedia.org/wiki/Human_height

  (Vegyük figyelembe, hogy a táblázatban országos átlagok szerepelnek (a szórást nem adták meg), így 1 cm különbség is sokat jelent!)

  Látható, hogy a pasik és a nők közötti átlagos magasságkülönbség jellemzően 12 cm, és az is, hogy Észak-Európában élnek a legmagasabb emberek a világon (a cikk elején említett prágai hétvégét emiatt emeltem ki). A sereghajtó Ázsia, Közép- és Dél-Amerika (kivétel talán Kuba, mivel itt nem bennszülött őslakosok leszármazottai élnek, továbbá jelentős az afrikai rabszolga leszármazotti ág is).

  Megalapozottan kijelenthető, hogy a nők többsége szereti, ha a pasijuk (sokkal) magasabb náluk. És vannak pasik, akiknek eláll a szavuk, ha barátnőjük magas. Itt van tehát ez a látszólagos paradoxon, hiszen a világ mégis működik, előbb-utóbb a többség megtalálja a párját.

  A magas sarkú cipők sikere (amit leglelkesebben magas nők hordanak) is utalhat arra, hogy a nők szeretnék magasabbnak, karcsúbbnak mutatni magukat, vagy egyszerűen csak felhőkarcolóként törekednek az Univerzum felé.

  A magas és vékony modelleken keresztül a média, és a divat is azt üzeni, hogy korunk nője magas és vékony. Korábban, egészen az 1900-as évekig a teltkarcsú hölgyek (mint a termékenység szimbólumai) voltak nőideálok, majd az utóbbi évtizedekben a vékonyak. A magasság pedig erősebben sugározza a karcsúságot.

  Kérdés tehát, hogy a magas nők kivételezettebb helyzetben vannak-e mai világunkban?

  Pasiként úgy látom, hogy magas nőnek lenni kétélű fegyver. A magasság átvitt értelemben is nagyítóként működik. Ha egy magas nőnek nincs önbizalma, kisugárzása és nem tud precíziós óraműként bánni kezeivel, mozdulataival, akkor ez „távolabbról” is látszik.

  Azonban, ha igen, számomra a legkisebb mozdulat is világvége….

   

  rakkenrol

   

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.