Thursday, 09 June 2011 06:00

  The Experiment - A Kísérlet

  Written by

  A Kísérlet - magyar plakát 2Valamikor réges-régen, úgy nagyjából három-öt évvel ezelőtt, már nem tudom, milyen megfontolásból avagy minek a hatására, de kivételt tettem a német filmek általam rendszerint történő kerülésében, és megtekintettem egy Das Experiment című filmet. És őszintén, férfiasan be kell vallanom, hogy nagyon tetszett. Már eleve a történet, amiről szól, illetve a témafelvetés is nagyon érdekes volt számomra, de úgy általában véve a kivitelezésével is meg voltam elégedve.
  Most - pontosabban tavaly - pedig, kilenc évvel az eredeti mű elkészülte után megszületett az amerikai remake.

  A Stanford Prison Experiment néven elhíresült kísérletet 1971-ben tényleg végrehajtották, tehát a két film abszolúte valós alapokon nyugszik.
  A kísérlet, és ily módon a filmek lényege nagyjából eképpen foglalható össze:
  Toboroznak két tucatnyi férfit önként jelentkezőkből, akiknek a többsége természetesen az alsóbb társadalmi rétegekből való avagy pillanatnyilag éppen lecsúszott és pusztán anyagi megfontolásból vállalkozik az ismeretlen, ámde a végén nagy fizetséggel kecsegtető feladatra.
  Ezután a csapatot 1:2 arányban kettéosztják. A - valószínűleg a korábbi pszichológiai vizsgálatok eredményei alapján - kiválasztott egyharmadból lesznek a börtönőrök, a maradék kétharmadból pedig a fegyencek.
  A tényleges feladat, illetve kihívás viszont szinte csak az őröké, ugyanis ők kapnak egy olyan szabályrendszert, amelyet betartva el kell végezniük a rájuk bízott munkát, mely nem más, mint a rabok felügyelete, mindennapi életük megszervezése és lebonyolítása. A szabályok - melyeknek fő magva a bárminemű erőszak és durvaság kerülése - megszegése az amúgy két hetes időtartamú kísérlet azonnali megszakítását vonja maga után, valamint a fizetségnek is búcsút mondhat mindenki. Még egyszer mondom, mindenki, és nem csak az, aki miatt véget kellett vetni a dolognak.
  Végül egy földrajzilag eleve elszigetelt helyen bezárják őket egy épületbe, aminek falain belül a kiadott feladathoz, illetve a közösség elvárt életviteléhez szükséges valamennyi feltétel rendelkezésre áll.
  Innentől kezdve pedig kamerák bekapcs és magukra hagyják a két tábort, hogy a mindennapi együttélés, a körülmények és a személyes konfrontációk előhozzák azokat a szociális és pszichológiai jelenségeket, amik miatt valószínűleg az egész kísérletet kitalálták.

  Na, de a kísérletről térjünk vissza inkább magára a filmre. A német felmenővel csak nagyon minimálisan tudom összehasonlítani, hiszen azt elég régen láttam már. Viszont van egy dolog, amivel kapcsolatban határozott különbséget vélek felfedezni. A német változatban emlékeim szerint a film vége jóval brutálisabb, és nekem több haláleset is rémlik, mint az új változatban.
  Egyébként, még az erőszaknál és a durvaságnál maradva, ugyanakkor újra előszedve a lefektetett szabályok ezekkel kapcsolatos fő irányvonalát, a filmben igen jól láthatjuk a tettek minősíthetőségének kétélű pengéjét. Értem ez alatt egyrészt azt, hogy hol húzzuk meg azt a határvonalat (majd később hogyan siklunk át fölötte), amit átlépve valakinek valamely cselekedete egy másik személy elleni erőszaknak illetve durvaságnak minősül, másrészt, hogy mikor, mit és mivel lehet, illetve kell kimagyarázni a konfliktushelyzet kiharcolása, vagy éppen eltussolása végett. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a minket és egyben minden mozdulatunkat figyelő és sorsunkról elsődlegesen és feltétel nélkül döntő "Nagy Testvér" hogyan látja, illetve értékeli mindezt, és milyen szankciókat tesz a rend fenntartása avagy helyreállítása érdekében. Ha egyáltalán tesz bármilyet is.
  Visszatérve a megemlítendő dolgokhoz, van még egy, már nem összehasonlítás-jellegű (ugyanis erre már egyáltalán nem emlékszek, hogy az eredetiben hogyan volt) negatív észrevételem. Ez pedig az, hogy a fegyőrök túlságosan gyorsan, már-már szinte egyik pillanatról a másikra változnak meg személyiségükben. A leginkább kiemelkedő példa erre a jelenségre a Forest Whitaker által játszott egyik főszereplő karakter, amely eddigi életében nemhogy visszahúzódó és szerény személyiség volt, de konkrétan vallásos múltra tekint vissza. A másik főszereplőt alakító Adrien Brody karakteréhez való, korábban barátságos viszonyulása a fegyőr-fegyenc szerepek kiosztása után pillanatok alatt a visszájára változik. Ennek az - egyébként kulcsfontosságú - átalakulásnak a lefolyása véleményem szerint a valóságtól túlságosan elrugaszkodott sebességgel történik. Az alkotók igazán szánhattak volna több időt ezekre a jellemrajz-torzításokra, és nem csak azért, mert rengeteg kiaknázatlan jelenet-lehetőséget és minőségi színészi játékot rejt magában, hanem a realisztikusabb és fokozatosabb átvezetés érdekében is. Simán megérte volna, hogy az így bő másfél óra játékidő helyett az elődhöz hasonlóan szűk két vagy akár bő két óra legyen a film hossza.

  Ettől, és a korábban említett "erőszakhiány"-tól eltekintve a film tűrhető, a színészek is jók benne, amit engednek nekik, hogy kihozzanak a filmből azt nagyjából ki is hozzák, a többiről pedig már nem ők tehetnek.
  Mindazonáltal, akinek az érdeklődését felkeltette a kísérlet témája és maga a történet, annak mindenképpen a régit (IMDb, RT) ajánlom megnézésre, amit én még emlékezetből is 8 pontra értékelek. Persze, ha valaki még nálam is kevésbé szereti a német filmeket, akkor az nyilván az új változatot fogja választani, amit viszont én az IMDb-vel nagyjából egybehangzóan 6 pont körülire értékelek (RT).
  Lehet-e ekkora minőségbeli különbség két, azonos sztoriról szóló film között? Persze, hogy lehet. És szerintem már jó pár alkalommal megtanulhattuk, hogy egy remake egyáltalán nem feltétlenül jobb az eredetinél, sem csak azért mert újabb (technikailag modernebb), sem pedig csak azért mert amerikai...

  {youtube}JlUkzfITiSs{/youtube}

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.