×

  Warning

  JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

  Thursday, 19 April 2012 06:00

  A legjobb magyar vígjátékok

  Written by

   

  A minap egy ismerősömmel éppen azon tanakodtunk, hogy milyen vígjátékot nézzünk, amikor egyszer csak felvetődött egy "régi" magyar cím: Zimmer Feri. És a reakció? Gyerünk, nézzük! És miért is ne? Miért kéne folyton innen-onnan szalajtott - elsősorban hollywoodi -, illetve vadiúj vígjátékokat nézni? Amikor vannak nekünk saját gyártású, remek komédiáink, még ha nem is mindig a legújabbak. Az élményen felbuzdulva pedig most megpróbálom számba venni a piramis csúcsát ebben a kategóriában, és egy egész cikket szánva neki, összeállítani egy amolyan top10-et.

  Mert élményem, az bizony volt! Nem tagadom, doppingoltam is hozzá egy kicsikét (tokaji fehérbor - tudom ajánlani), de az csak felerősítette a film által amúgy is kiváltott reakciókat, pozitív érzelmeket. Konkrétan időnként már a röhögő-görcs szélére sodródtam, vagy éppen kis híján átcsaptam sírva röhögésbe.

  Na, de egy kicsit elvonatkozatva a Zimmer Feritől és magára az összeállításra koncentrálva el kell mondjam, hogy a lista tartalmát több, egymástól független forrásból állítottam össze, sorrendjét pedig filmes- illetve médiaportálok - közönségtől származó - értékelései alapján, határeseteknél a saját személyes véleményemet döntőbíróként használva határoztam meg. Mindezek ellenére természetesen ahány ember annyiféle ízlés, sőt annyiféle humorérzék illetve fogékonyság a humor különböző területeire. Emiatt pedig biztosan sokan és sok filmet hiányolnak majd a listáról, vagy éppen egyeseket nem odaillőnek tartanak. Időben a rendszerváltásnál, tehát bő húsz évnél régebbre nem akartam visszamenni, hiszen akkor még egy húszas lista sem lenne elég, legalábbis ha tisztelegni szeretnénk a harmincas évektől a nyolcvanas évekig készült összes mestermű előtt.

  Hát akkor kezdjünk is neki, szokásom szerint a végétől az eleje felé haladva.

   

  10. Csocsó, avagy Éljen május elseje! (2001, rendezte Koltai Róbert)

  A főszerepet is játszó Koltai karakterének közösségi szerepét ismerhetjük meg és követhetjük figyelemmel, mindezt a tomboló szocializmusban az ötvenes évek elején.

   

   

   

   

   

  9. Argo (2004, rendezte Árpa Attila)

  A történet nagyjából annyi, hogy három banda hajkurászik egy értékes ókori műtárgyat. A filmet a káromkodások mellett még olyan nevek teszik színessé, mint Nagy Feró, Mucsi Zoltán, Csuja Imre és Jáksó László.

   

   

   

   

   

  8. Csinibaba (1997, rendezte Tímár Péter)

  Tímár Péter filmjei és azok stílusa önmagukért beszélnek, csak úgy, mint a színészek, akikkel dolgozni szokott. Ennek témája éppen a hatvanas évek elejének szocializmusa és az abból való kiszabadulási vágy nyugatra.

   

   

   

   

   

  7. Zimmer Feri (1998, rendezte Tímár Péter)

  A másik hatalmas Tímár film, melyben megtudhatjuk, hogy hogyan működnek a Balaton-parti vendéglátóegységek és az idegenforgalom. A 2010-es második rész sajnos balul sült el, ezért azt ide most nem is vettem fel.

   

   

   

   

  6. Moszkva tér (2001, rendezte Török Ferenc)

  A címében már kissé idejétmúlt filmben küszöbön a rendszerváltás, ez viszont a téren lakó fiatalokat - köztük Petyát - nem hatja meg túlságosan. Ők élik tovább az érettségizők buja, felszabadult és kalandos életét.

   

   

   

   

  5. A miniszter félrelép (1997, rendezték Kern András és Koltai Róbert)

  Ugyan ki ne emlékezne Dobó Kata másfél évtizeddel ezelőtti domborítására ebben a filmben? Továbbá van még egy kis politikai és szerelmi kavarás, féltékenység, ráadásként pedig egy komisz hulla, amivel folyton csak a baj van.

   

   

   

   

  4. Üvegtigris-trilógia (2001-2010, rendezte Rudolf Péter)

  Mára már igazi hungarikumnak számít a rendezés mellett a főszerepet is játszó Rudolf Péter büfés Lali karaktere, valamint a körülötte nyüzsgő kis csapat. Fogjanak bele bármibe is, abból garantáltan galiba és kaland lesz.

   

   

   

   

   

  3. Valami Amerika 1-2. (2001-2008, rendezte Herendi Gábor)

  A filmek, amik slágereket adtak a rádióknak. És amelyekben a filmrendező Tamás és két testvére, valamint mindegyikük nője küzdenek a szélhámos producerekkel, a szerelemmel, néha egymással, és úgy általában mindennel.

   

   

   

   

  2. Csak szex és más semmi (2005, rendezte Goda Krisztina)

  A film címe egy feladott társkereső hirdetés jeligéje. Mindezek ellenére talán a legromantikusabb film a listán, valószínűleg éppen ezért szeretik olyan sokan. Mellesleg szintén filmes berkekben játszódik.

   

   

   

   

   

  1. A (rátóti) Legényanya (1989, rendezte Garas Dezső)

  Több szempontból is kakukktojás, avagy fekete bárány ez a film. Egyrészt éppen hogy átcsúszott az alsó időkorláton. Másrészt, bár a közönség értékelése alapján egyértelmű az első helye, én szívem szerint hátrébb soroltam volna. Ugyanis, bár a film első fele zseniális és besírós poénáradattal halmoz el minket, a második fele olyannyira leül, mintha ott már nem is ugyanaz a film lenne.

   

   

   

  Nos hát, ezek voltak azok a filmek - legalábbis az elmúlt húsz-huszonöt évből -, amiket mindenképpen illik ismernie azoknak, akik szeretik kis hazánk poéngyáros rendezőit és színészeit, de még inkább azt, amit ők együtt alkotni szoktak. És, szerintem bátran állíthatom, hogy ezek olyan filmek, amiket nem lehet elégszer látni, és főleg nem lehet megunni. Sőt, sokadjára szinte jobban ütnek, mint első alkalommal. Úgyhogy öregbítsük bátran hírnevüket, ha éppen hozzájuk jutunk valamelyik tévéadón, vagy bármilyen más módon. Ne szégyelljük a magyar filmeket, legalábbis vígjáték műfajban ne, hiszen nagyon jókat tudunk csinálni...

   

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.