×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 64

  2012. november 14., szerda 06:00

  A szex vajon mi?

  Írta:

  A címet egy a Pain nevű előadótól kölcsönöztem, aki 1999-ben írt ezzel a címmel egy számot, ami a Menny és pokol albumon jelent meg. Középiskolás voltam, amikor a rádiók játszották ezt a slágert (?), és gyakran emlegettük mi is magunk között. Nem a mélyenszántó mondanivalójáért vagy a jól megkomponált összhangzatáért szerettük, de a címe most tökéletes a cikkhez.

  A szex - bár egyszerűnek tűnik, mégis - rengeteg kérdést vet fel egész életünk során. Milyen életkorban kell elkezdeni? Milyen életkorban kell abbahagyni? Abba kell-e hagyni? El kell-e kezdeni? Tényleg csak házasságon belül szabad? És aki soha nem akar megházasodni? Mennyi partner a kevés, mennyi a sok? Mennyi a normális, mennyi az átlag? És ha már számok: tényleg jobb a nagyobb? Mindenből? Mennyire fontos a hűség? Tényleg igaz, hogy ha nem tudja meg, akkor nem fáj? Mi a helyzet a gruppennel, a swingerrel? Kell-e pornót nézni? Ha igen, akkor milyet; ha nem, akkor miért nem? Jó dolog-e felmelegíteni az exünkkel az ágyat? És jó dolog-e azonos nemű partnerrel felmelegíteni az ágyat?
   
  Először akkor "támadnak meg" minket a kérdések, amikor rájövünk, hogy a babákat bizony nem a gólya hozza, és hát bizony a mi szüleink is... Khm, khm... Aztán a következő kérdéshullám akkor érkezik, amikor az elméletből a gyakorlatba ültetnénk át az információkat, és szeretnénk nem elbénázni... Aztán kialakul némi rutin; eldől, mit szeretünk (szeretnénk), és mit nem; szokásaink is lesznek. És aztán jön valaki vagy történik valami, aki/ami fenekestül felforgatja megingathatatlannak hitt forgatókönyvünket, és megint elárasztanak a kérdések. Szóval nem egyszerű dolog ez. 
   
  Az általam feltett kérdésekre nem kívánok személyes vagy tudományos válaszokat adni, mivel úgy gondolom, a szex tipikusan olyan területe ez életnek, ahol lehetetlen társadalmilag elfogadott normákat felállítani, mert a normákat mindig az adott pár hozza saját magának (akár alkalmi, akár tartós a kapcsolat). Ebből egyértelműen következik, hogy talán személyes normák sem léteznek, hiszen partnertől függően változhat, hogy mire mondunk igent, és mire nemet. Vannak kérdések, amikre már megtaláltuk a választ, és vannak, amikre még keressük. Ebben a keresésben szeretnék segítséget nyújtani három film ajánlásával.
   
  Szeretem azokat a filmeket, amik úgy szólnak a szexről, hogy nem vulgárisak. Nem alacsonyítják le a szexualitást az evés-ivás-dugás szintjére. Bár sokan hülyeségnek tartják, hogy a hálivúdi alkotásokból bármit is meg lehet tanulni az életről, de szerintem, ha valakinek kialakult már az értékrendje, akkor helyén tudja kezelni a filmes megjelenítéseket, és a nyitottság egész életünkben megőrzendő tulajdonság.
   
  Szóval a filmek. 
   
  Variációk szexre
  Roppant kíváncsi kamaszoknak ajánlom a filmet. És mindenkinek, aki szereti a vígjátékokat. Meg a szexet. Eredeti címe nemes egyszerűséggel: Young People Fucking. És a film tényleg erről szól. Van öt szituáció, ami egyetlen éjszaka alatt végigvezet minket a szex lépcsőfokain az előjátékkal kezdve. 6 férfivel és 5 nővel ismerkedhetünk meg: első randi után a lány lakásán kikötő fiatalokkal; ellaposodott szexuális életüket feldobni próbáló házaspárral; egy odaadó szerelmespárral, akik “különleges testi adottsággal” megáldott szobatársukat is meginvitálják a közös ágyba; két régi jó baráttal, akik csalódtak szerelmeikben, és az exekkel, akik egy éjszakára újra egymásra találnak. Számomra nagy érdeme a filmnek, hogy olyan szereplőket választottak, akiket eddig nem igazán láthattunk nagyobb filmben, nagyobb szerepben. Hétköznapi arcok; lányok és fiúk a szomszédból. Térdcsapkodós, szemmeresztgetős, tabufeszegetős vígjáték.
   
   
   
   
   
   
  Őrült, dilis, szerelem.
  A magyar cím az eredeti címnek szó szerinti fordítása: Crazy, Stupid, Love. Ebben a filmben látható az a bizonyos jelenet, melyben Ryan Gosling megvillantja felsőtestét. A mai napig folynak a találgatások arról, hogy természetes, felpumpált, vagy virtuálisan feljavított-e, de a film cselekményének szempontjából ez lényegtelen, szóval egyszerűen csak élvezzük a látványt. A szex és szerelem kombó örök kérdései merülnek fel a filmben. Egyéjszakás szex, házasságon belüli szex, házasságon kívüli szex, szex szerelmesen és szerelem nélkül. Mi a nehezebb: egy éjszakára megkapni vagy egy életen át kielégíteni valakit? A szereposztásban Ryan Gosling mellett Julianne Moore-t, Steve Carellt és Emma Stone-t láthatjuk. Realistán rózsaszín romantikus vígjáték, bájos és meglepő fordulatokkal.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Tegnap éjjel
  Az eredeti címe Last night, ami akár Utolsó éjjelt is jelenthet - teljesen más színezetet adva a filmnek, ezért szigorúan maradjunk a moziban is futó címnél. Adott egy fiatal pár. Házasságban élnek, szép életük van. A férjnek üzleti ügyben el kell utaznia, és reggel, amikor a férj és feleség elbúcsúzik egymástól, még egyikük sem sejti, hogy milyen irgalmatlan döntéseket kell meghozniuk aznap. Mi a rosszabb? A semmiből lecsapó kísértés, vagy a múltból érkező nosztalgikus kísértés? Hol van az a határ, ahonnan már nincs visszaút? Jól döntesz-e, ha azért nem lépsz félre, mert azt hiszed, a párod sem teszi? Jól döntesz-e, ha azért lépsz félre, mert azt hiszed, a párod úgyis megteszi? Ha megtörtént, mit mondj el belőle? Ha majdnem megtörtént, mit mondj el belőle? Mi bánható jobban: ha megtetted, vagy ha nem tetted meg? Sosem szerettem, amikor egy filmet "lírai lassúságú, szép képeket felvonultató" kifejezésekkel jellemeznek, mert akkor abból a filmből semmi érdemlegeset nem lehet kiemelni. De ennél a filmnél a lírai lassúság és a szép képek fantasztikusan egészítik ki a cselekményt. Kell bizonyos érettség és tapasztalat ahhoz, hogy értékelni tudjuk a filmet. A szereplők vonzóak, tehetségesek, már csak miattuk is érdemes megnézni a filmet: Keira Knightley, Eva Mendes, Sam Worthington, Guillaume Canet. Melankolikus, intim dráma.
   
   
   
   
   
  A hosszú, hűvös éjszakákon garantált a felmelegedés bármelyik filmet nézzük is meg.

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.