×

  Warning

  JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

  Friday, 22 June 2012 06:00

  Gastrovat II. - Serpenyős Vendéglő

  Written by

  A Serpenyős Vendéglővel már szemezgettem egy ideje, mivel nincs messze a Daubner Cukrászdától, így sokszor elhaladtunk mellette. Tetszett a neve is, és főként a hívogató, dús növényzet a kertben. Amolyan igazi, lugasos, madárcsicsergős hely, holott egy forgalmas út szélén áll. Aztán szerencsémre kaptunk egy utalványt a szülinapomra, amelynek keretében 24 étterem közül választhattam. Hirtelen rám zuhant a bőség zavarának érzése, de aztán módszeresen elkezdtem szűkíteni a kört: vidékiek most kizárva, keressünk valamit, ami merőben más, mint a többi, és ezt nem csak mondja magáról.

  Így esett a választásunk a Serpenyősre, ami úgy hirdette magát, mint a bio éttermek úttörője. A leírás szerint az étterem a 'slow food' híve, azaz a gyorskajáldák szöges ellentéte. Ahogy a vendéglős mesél magukról, számukra "legfontosabb a kiváló minőségű, helyi termelőtől, gazdától való alapanyag.  A kézműves módszerekkel készített élelmiszer lehetővé teszi az érzékeny, finom feldolgozást. Nincsenek ipari méretek, így nincs rohanás, van idő az étel megszületésére. Nincsenek vegyszerek sem az alapanyagban, sem a készételben, én nem vagyok bűvész, és nem akarok sztárszakács lenni, csak a legjobb iparosoktól látott tisztességgel elkészíteni,  a legjobból a legjobbat."

  És tényleg ezt is kaptuk: hangulatos kis körasztalt a kertben, egy óriási fa kellemes árnyékában. Kedves, udvarias pincéreket, akiken a napi rohanás, vagy stressz szikrája sem látszott. Házi szörpöket és zamatos gyümölcsleveket. Én csorbalevest ettem, mondanom sem kell, hogy isteni savanykás volt, és ami a legjobban tetszett benne, hogy a sárgarépa és a gyökér (fehérrépa) úgy volt benne szelve, mintha a hámozóval szaladtak volna végig rajta (valószínűleg ez is történt). Itt máris elnyerték a szimpátiám, végre nem a szokásos kocka, vagy kör alakú sárgarépázás.

  A főétel aztán mindent vitt: én kacsamellet és májat ettem röstivel és erdei gombákkal, de ez messze több volt annál, mint ami ide le van írva. A húsok omlósak voltak, a szósz édes, a gombák tele ízzel, a rösti pont jó. És az egész ételt áthatotta az, hogy nem csapják össze a sütés-főzést, nem gyártják le napokkal előtte, nem valamelyik nagyáruház akciózott húsát rakják elém agyonfűszerezve. Ugyanis ők azzal is csínján bánnak, mondván, érezd inkább az ételek eredeti ízét, a fűszer legyen már csak slusszpoén.

  A desszert sem volt rossz, mákos gubát ettem, ami azért valljuk meg, elég egy igénytelen kis kaja, de én imádom. Nem is volt ez több annál, mint aminek lennie kellene: kifli tejben, mákkal, bár ők megbolondították egy kis vörösboros áfonyalekvárral. Finom volt, de tudván, hogy alig száz méterre ott a Daubner, kicsit zavarban voltam ezzel a mákos gubával, no!

  A lényeg, hogy nagyon meg voltunk elégedve az ételekkel, fenségesek voltak és öröm volt tudni, hogy most amellett, hogy finomat eszünk, még jót is teszünk magunkkal. Nem akarok én nagy szavakat használni, a mi biotáplálkozásunk még nagyon gyerekcipőben jár odahaza, mert hát valljuk meg, ha nincs rá pénz, akkor bizony mi is a tecsóban kötünk ki. Irigykedve gondolok ilyenkor vidéken élő családomra, ahol Mami szedi a kertből a borsót, a krumplit és a répát és rittyent belőle isteni levest, az otthoni tojásból készült nokedlivel. És a csirkét is még maga vágja, és a lekvár sem a bolti dzsem. Szerintem remek dolog, hogy kezdünk visszafordulni ezekhez a dolgokhoz, szép lassan lecseng a ’fast food’-ok körüli hisztéria is, és újra oda fogunk figyelni arra, hogy mennyi ’E’-t viszünk be a szervezetünkbe.

  És akkor most jöjjenek a tények!

  A hely neve: Serpenyős Vendéglő

  Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 62.

  Árak: Közepes árkategória, egy főétel kb. 1800-2500 forint között mozog.

  Nyitva tartás: Minden nap 12-24 óráig.

  Amiért imádjuk: Bio, minőségi, hangulatos, eszméletlen finom.

   

  Amit hiányolunk: Igazából nem hiányoljuk, csak nem szeretjük azt a módszert, amikor a borravaló benne van az árban. A borravaló számomra még mindig a jutalmazás egy módszere, ez meg így erőltetett, mint anno a fix hálapénz volt. Ha jól éreztem magam, úgyis adok. Ha nem, akkor ne kelljen már 12 %-ot azért ráfizetnem, mert szerintük ez nekik jár. A másik apróság, és ez már csak tényleg szőrszálhasogatás, hogy a honlap szerintem sok helyen nagyon szétesik, nem jeleníti meg a képeket, vagy nem egységesek a betűk. Szerintem egy olyan étteremnél, ahol a minőség a fő védjegy, ott erre is illik ügyelni.

  Bővebben róla itt:

  http://www.reziserpenyos.hu/?/0/Rezi_Gyorgy_Serpenyos_Vendeglo

  http://www.facebook.com/pages/Serpeny%C5%91s-vend%C3%A9gl%C5%91/195413673807947

  Értékelés (1-10-ig): 8

  +1 infó: Nemrégiben megjelent Rezi György szakácskönyve, amit szintén nagyon bátran ajánlok mindenkinek, aki híve és követője (vagy szorgos tanulója, mint jómagam) az egészséges táplálkozásnak. A könyv telis-tele van hasznos tanácsokkal (pl.: mit hol érdemes vásárolni, milyen jelölést keressünk az élelmiszereken, hogyan készítsük el és mire jó a tisztított vaj, stb.), valamint mutatós képekkel, egyetlen hibája ugyanaz, mint a honlapnak: néhol kimaradtak betűk, vagy utalások és van benne néhány elütési hiba is. Ez persze nem vonja el a figyelmem a lényegről, így azt hiszem, a hétvégén ki is próbálok belőle valamit!

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.