Friday, 27 January 2012 06:00

  Kortárs zenei fesztivál a Müpában

  Written by

  Kortárs zenei bemutatók is szerepelnek a pénteken este induló Mini-Fesztivál programjában a Művészetek Palotájában (Müpa): a Magyar Zeneművészeti Társaság idén már huszonnegyedik alkalommal rendezi meg a seregszemlét. A nyitókoncert – a fesztivál hangzó névjegyeként – több korosztály műhelyébe enged betekintést.

  A Fesztivál Színházban pénteken este Szokolay Sándor régen hallott II. vonósnégyese, Madarász Iván, Hollós Máté, az elhunyt Vántus István, a Parabola szerzője egy-egy műve képviseli a magyar kortárs zene derékhadát - mondta Körmendi Klára zongoraművész, a Magyar Zeneművészeti Társaság elnöke csütörtökön az MTI-nek.

  Az esten megjelenik a fiatal és a legfiatalabb nemzedék is, köztük Horváth Barnabás, Tóth Péter, Bánkövi Gyula, valamint a Fischer Annie-ösztöndíjas Virágh András Gábor.
  Hollós Máté zeneszerző szerint a különböző generációk jelenléte teszi kiemelten érdekessé és színessé a Mini-Fesztivált, amely a Korunk Zenéje és korábban a Budapesti Őszi Fesztivál mellett a magyar kortárs zene legjelentősebb fóruma a fővárosban.
  A fesztivál szerkezete hagyományos, kamarazenei koncertekkel kezdődik, énekkari művekkel folytatódik és szimfonikus esttel zárul. Ezeken a fővároson kívüli zenekaroknak, vasárnap este a Kovács László által vezetett Miskolci Szimfonikusoknak adnak fellépési lehetőséget.

  Szombaton délután a Trióhangverseny programjában a fiatal előadók, Szabó Ferenc János (zongora), Tornyai Péter (hegedű), Rohmann Ditta (gordonka) köré épül a műsor. A fiatalok sorában a Virág voltam című darabjával jelentkezik Zombola Péter, aki a 2009-es Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyén III. díjat kapott.
  A hangverseny után Hollós Máté vezetésével kerekasztal-beszélgetést rendeznek. A zeneszerző a régi korokat és a jelent hasonlítja össze vitaindítóként. Hajdan a muzsika "egykorú", jelen idejű volt korával, nem nagyon törődtek a 30 vagy 300 évvel korábban keletkezett művekkel. Ma a visszatekintés igénye jellemzi a közönséget, az emberek nem olyan naprakészek, mint a romantikus vagy a klasszikus kor hallgatói - mondta Hollós Máté.

  Este, a THReNSeMBle koncertjén egy budapesti bemutató - Kőszeghy Péter Keenje - és két magyarországi bemutató hangzik el: Yannis Kyriakidestől a "paramyth" és Georg Friedrich Haastól
  a Sextet.

   Vasárnap a nagyzenekari hangversenyen a társaság és a fesztivál egyik alapítója, Durkó Zsolt emlékét idézi az Epizódok a B-A-C-H témára című koncert. A darabot első rádiófelvételére komponálta a szerző még 1964-ben. A friss diplomás komponista néhány hónappal korábban érkezett haza a római Santa Cecilia Akadémiáról, ahol Petrassi mesterosztályában e darabjával szerzett kitüntetéses diplomát.
  Dubrovay László III. zongoraversenye friss mű, a 2011-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon volt az ősbemutatója, a Liszt-emlékév alkalmából írta a szerző, szólistája Holics László. Gyöngyösi Levente II. szimfóniája ugyancsak budapesti bemutató.
   

  forrás: MTI

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.