Monday, 12 April 2010 12:00

  Gregory Maguire: A Boszorkány

  Written by Ági

  Emlékeztek még az Óz a csodák csodája című könyvre? Neem??
  Hát nekem is csak halvány emlékeim voltak, főleg azért mert a könyvet soha nem is olvastam, valamikor időszámításunk előtt láttam a filmet, és csak az alap story volt meg a fejemben.
  Németországban jártam körülbelül fél éve, és megtetszett egy plakát, egy Musicalt reklámozott, Wicked Die Hexen von Oz névvel.

  Érdekesnek találtam, szeretem az ilyen misztikus történeteket, ezért elkezdtem utána érdeklődni. Sajnálatos módon a legolcsóbb jegy 75 Euro volt, és mindez németül... Hát ezt kihagytam... Most már bánom. Karácsony előtt egy plakáton megláttam egy zöld boszorkányt egy könyv fedőlapján, A boszorkány címmel. Erről a könyvről írok most pár szót.

  A könyv az Óz a csodák csodája Nyugati boszorkányáról szól.

  Az egyik kritikában azt olvastam, hogy az egész egy koppintás, az Óz a csodák csodáján alapszik, és igazából ez egész nem ér semmit. Az elmúlt napokban elolvastam az Óz könyvet is. A 2 történet nem hasonlítható össze.
  Az Óz a csodák csodája egy ifjúsági könyv. Teljesen egyszerű gyerek történet egy szálon futó cselekménnyel.
  A boszorkány nem gyerek könyv, igaz hogy az alap ötlet tényleg az Ózból jön.
  Egy zöld kislány születésének körülményei, életének hányatatott sorsa, boszorkánnyá válásának lépései.
  A boszorkány és a kis Dorka (Óz a csodák csodájában a kislány, aki nem tudná) életének összekapcsolódása.
  Miért zöld ez a boszorkány? Miért fél a víztől? Milyen kapcsolatban áll Elfaba (ez a neve a gonosz boszinak) és a keleti boszorkány, hogy alakult ki barátság Elfaba, és Glinda a jó boszorkány közt? Ez derüljön ki a könyvből, nem árulom el.
  A fiúk kedvéért egy kis izelítő, van egy jelenet, amikor az egyetemre járó fiatalok, ittasan bemennek egy bordélyházba, ahol egy szeánsz közepében találjuk magunkat, pár kiválasztott a többiek előtt hmmm... nemi életet él egymással. :)

  Még egy fontos szál a könyvben, az Állatok, és az állatok közti különbség kutatása. Az Állatok (nagy Á-val) beszélnek, gondolkodnak, egyetemen tanítanak. Az állatok (kis á-val) pedig az általunk is ismert tulajdonságú állatok. Miért és hogyan alakultak ki az Állatok, ki akarja elnyomni őket, és sikerül-e neki?

  Az Óz könyvből igazából nem derül ki semmi, sem a gonosz Keleti, sem a gonosz Nyugati boszorkányról. Miért is gonoszok, vagy gonoszok egyáltalán? Ha az ember más mint az átlag, kicsit nyers a modora akkor már gonosz? Félni kell tőle? Kerülni kell? Az ilyen embereket nem lehet szeretni? Milyen események befolyásolják az ember megítélését, hogy formálhat valaki, valakiről vagy akár valamiről véleményt anélkül, hogy ismerné, vagy valaha is látta volna? Ha valaki gonoszsággal illet valakit, ismeretlenül megítél valakit, és embereket fordít ellene, nem inkább saját maga a gonosz? Ha valaki különc, és kiközösítenek, akkor durva lesz, és nem is keres kapcsolatokat a többiekkel? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok foglalkoztattak a könyv olvasása során, és utána.

  Én alig tudtam letenni a könyvet, egyszer még a metrón is fennmaradtam miközben az beállt a garázsba, mert belemerültem az olvasásba. :) A történet fordulatos, érdekes, és elgondoltató.
  Más szemszögből mutatja be azt az embert, akit az egész világ a GONOSZ NYUGATI BOSZORKÁNYnak ismert. Én már nem így gondolok rá. Olvassátok el ti is, lehet nektek is megváltozik a véleményetek.

  Related items

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.