Monday, 23 April 2012 06:00

  Boldog Hétfőt!

  Written by

  Végre túl vagyunk a rövid hétvégén, ez azt jelenti, hogy hamarosan jön a jól megérdemelt négy napos hétvége! Ahogy az időjárást nézegettem igazán pompás időben lesz részünk, úgyhogy máris beterveztem egy kis biciklizős-piknikelős-pihengetős progit.

  És, tekintettel arra, hogy az UNESCO 1996-ban április 23-át a könyv és a szerzői jogok világnapjává nyilvánította, mindenképpen elkezdem végre a rég halogatott tervemet: újraolvasom az általános- és középiskolában tanított szépirodalmat. De addig is jöjjön néhány gondolat a mai világnapról:

  Az idei világnap fő témája a fordítás. Mint az Akvárium Klub MTI-hez eljuttatott közleményében olvasható, ebből az alkalomból idén először tartanak olyan civil, közösségi kezdeményezésű eseményt, amelyen a magyar olvasók is ünneplik a könyvet és az olvasást.Az esemény házigazdái a könyves közösségek, könyvekkel foglalkozó internetes portálok, alapítványok. A rendezvény az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatásával jött létre. A nap fő témája a hazai könyvkiadás és könyvterjesztés helyzete lesz, olvasói szemszögből.

  A gyerekközönséget 12 órától várják, 15 óráig iskolai osztályokat, csoportokat fogadnak a szervezők előzetes bejelentkezés alapján. A rendhagyó irodalomórákon kortárs, talán kevésbé ismert szövegekkel foglalkoznak, a gyerekek néhány kötetet haza is vihetnek a feldolgozott könyvekből, így módjuk lesz azokat később el is olvasni.Az Akvárium Klub 15 és 19 óra között könyvklubbá alakul. A belépő egy - bármilyen - könyv, amelyet az Akváriumban létrehozandó KönyvMolyPolcra, egyfajta becsületkönyvtárba helyeznek el. Ezeket aztán bárki bármikor forgathatja, akár haza is viheti, ha helyette másik könyvet helyez a polcra vagy visszahozza.

   Az eseményre meghívtak szerzőket, kritikusokat, illusztrátorokat, képregény-rajzolókat, fordítókat, szerkesztőket, könyvmarketingeseket is. A KönyvMolyNap programjának részeként közös könyves alkotás létrehozására hívnak mindenkit. Arra kérik a vendégeket, hogy hozzanak magukkal egy olyan tárgyat, amely a kedvenc olvasmányélményükhöz kapcsolódik. Az így kialakuló Fontos Könyvek Halma installációként szerepel majd az eseményen, majd minden tárgyat visszaadnak tulajdonosának.
  Számos közismert művészt, írót, színészt, zenészt kértek fel a szervezők, hogy fogalmazzák meg üzenetüket a világnaphoz kapcsolódva. Az üzenetek a helyszínen is és az esemény blogján is olvashatóak lesznek.

  Göncz Árpád író, műfordító, volt államfő a világnapra küldött üzenetében arról ír, hogy ebben a mai, követhetetlenül felgyorsult világban jó, ha újra meg újra reflektorfénybe kerül a könyv, az olvasás mint valódi értékek hordozója, közvetítője. "Az meg külön öröm, hogy a 2012-es világnapon - az Index Translationum létrehozásának 80. évfordulója kapcsán - nemcsak a könyv, a szerzői jogok védelme, hanem a fordítás is kiemelt figyelmet kap" - fogalmaz, hozzáfűzve: ahogy a könyv kultúrát közvetít, a fordítás kultúrák között épít hidat, hoz közelebb egymáshoz népeket.

  "Őrizzétek és adjátok tovább az olvasás szeretetét, hogy mind többen érezhessenek rá ízére, örömére" - írja üzenetében Göncz Árpád.

  forrás: MTI

  More in this category: « Boldog Hétfőt!

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.