2011. május 06., péntek 06:00

  Dunaszeretet

  Írta:

   

  Gyönyörű helyen születtem és nőttem fel (Kecskeméten), semmiért nem cserélném el ezt az élményt. A mai napig imádom a várost, ismerem a Kiskunsági Nemzeti Park minden egyes pipacsát és bogáncsát (név szerint) és hullajtottam egy jókora könnycseppet, amikor a Kecskemét – Bugacpuszta között közlekedő kisvasutat bezárták, mellyel anno éveken keresztül jártunk kirándulni a homokbuckák közé. A város fekvéséből adódóan – bár elérhető közelségben volt a Duna és a Tisza is – nem tapasztaltam meg, mit jelent egy hatalmas folyó partján élni.


  Azt már korábban sejtettem, hogy hihetetlenül erős vonzódásom van a vízhez, hiszen rajongok a Balatonért, de pár éve tisztult ki a kép teljesen, amikor Budapestre költöztem.


  Számomra a főváros élhetőségének egyik alappillére a Duna. Maga a tény, hogy „csak úgy” átfolyik a városon, már nyerő nálam. Nem is tudom, milyen sorrendbe írjam szeretetem elemeit: a napfény csillogását a vízen, a folyó nyugalmas erőt sugárzó lassú folyását, a sport- és kulturális élet elengedhetetlen részét képező szigeteket, a befagyott Duna feletti sétákat a más-más hangulatot árasztó hidakon, a rakparti ücsörgések közbeni borozást, vagy a hajókázást.


  Elértünk a lényeghez. Felemelő érzés a partról csodálni a folyó látványát, de még felemelőbb a Duna közepén úszó hajóról csodálni a budai és a pesti oldalt.


  Baráti körömben végzett mini kutatásom gyászos eredményt mutat. A megkérdezett Budapesten élők (tősgyökeresek + bevándorlók) nagy része még egyáltalán nem, vagy csak 1-2 alkalommal használta ki a hajózás lehetőségét. Emberek! Mi van veletek?


  Lehet a Dunán sétahajózni. Választhatunk városnéző sétahajózást; elegánsabb, vacsorás, zenés, táncos vagy retro bulis hajókázást; Magyarország borvidékeit bemutató, vacsorával és borkóstolóval egybekötött hajókázást; szilveszteri hajókázást, de használhatjuk a hajót közlekedési eszközként a városon belül is a Vigadó tér - Batthyány tér - Margitsziget (szállodák) - Margitsziget (sportuszoda) - Batthyány tér - Vigadó tér útvonalon.


  A kirándulóhajókkal elmehetünk Szentendrére, Esztergomba, Visegrádra vagy a szárnyashajókkal akár Pozsonyba és Bécsbe is.


  A hajózási előszezon már elkezdődött, május végétől viszont a főszezon miatt szeptemberig sűrített menetrendben közlekednek a járatok.


  A MAHART járatokra (séta-, és programhajókra is) üdülési csekkel is lehet jegyeket vásárolni és elfogadják a Hungary Card és Budapest Card kedvezményeit is.

   

  {youtube}ScYVfFyVoys{/youtube}

   

   

  Tovább a kategóriában: « Majális 2011 Budapesti turi körkép »

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.