2011. augusztus 19., péntek 06:00

  2011. augusztus 20.

  Írta:

   

  Hosszú éveken keresztül semmilyen extra tartalmat nem jelentett nekem az államalapítási ünnep. Amikor hétvégére esett, akkor csak simán tudomásul vettem, a hétköznapi szabadnapnak örültem, a négynaposra szerkesztett hétvégéknek ujjongtam. Ha elkiáltotta magát valaki, hogy „Tűzijáték!”, nem rohantam lobogó hajjal az ablakhoz, mindent eldobva a kezemből, szóval nem voltam túl nagy augusztus 20. rajongó.

  Három – négy éve azonban rákaptam az ízére. Barátaimmal elkezdtük felfedezni az ünnepi programokat, és be kell, valljam meglepetés ért. A nagy embertömeg, a tűző napsütés ellenére jó érzés volt igazi kikapcsolódást jelentő kulturális programokon részt venni, miközben lassan beépült a szívembe államunk megalapításának ünnepe. Kezdtem a szavakat felfogni, a hömpölygő embertömeget a társaimnak tekinteni, a hazaszeretet fogalmát újraértelmezni. Ma már el sem tudom képzelni, hogy augusztus 20-át ne a szervezett ünnepi forgatag kellős közepén töltsem.


  2011-ben Budapesten ismét megszámlálhatatlanul sok program közül választhatunk, ráadásul az ünneplés már augusztus 19-én elkezdődik.

   

   

  Ünnepi program

   

  Augusztus 19. péntek

  10.00–24.00 Magyar Ízek Sétánya a Duna-parton

  Minőségi magyar termékeket, hagyományos nemzeti ételeket, italokat és a magyar uniós elnökség válogatott borait kóstolhatják meg az idelátogatók a két napos vásár alatt.

  20.00–24.00 Szabadtéri koncertek és utcabál

  Clark Ádám tér

   

  20.00–21.00 Mókus és a Fabula Rasa

  21.00–22.00 Ghymes Együttes

  22.00–23.00 Dolly Roll

  23.00–24.00 DJ Lepés Gábor

   

  Bem tér

   

  20.00–24.00 DJ Dominique és barátai

   

  Számos művészt felvonultató egész estés produkcióval készül DJ Dominique a Duna-parti helyszínen. A ’80-as, ’90-es évek és napjaink slágerei a tehetségkutató versenyekről jól ismert fiatal művészeink előadásában elevenednek fel, miközben a háttérben neves lemezlovasok forgatják a korongokat.

  Adri, Appril Projekt, Fivérek, Krizbai Teca, Lakatos Yvette, Molnár Ferenc "Caramel", Palcsó Tamás, Patai Anna, Tabáni István, Varga Viktor, Vastag Tamás, Wolf Kati, DJ Adam, DJ Tailor, DJ Erős vs. DJ Spigiboy

  Vigadó tér

   

  20.00–21.00 Ed Philips és Memphis Patrol: Elvis live!

  21.00–22.00 Supernem

  22.00–23.00 Heaven Street Seven

  23.00–24.00 DJ Szalai Attila

   

   

  16.00 Kitüntetés-átadás a Parlament Kupolatermében

  Az állami kitüntetéseket átadja Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke. Az eseményt a Magyar Televízió online közvetíti.

  18.00 Kisebbségekért Díj átadása a Parlament Delegációs Termében

  A díjat átadja Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes.

   

  Kecskeméti barackkal töltött köles torta
  Magyarország Tortája 2011
  ~ megkóstolható a Magyar Ízek Sétányán ~

   


  Augusztus 20. szombat

   

  8.00 Zászlófelvonás a Kossuth téren

  Az ünnepségen közreműködik a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége, a Budapest Helyőrség és a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara.

  10.00 Tisztavatás a Hősök terén

  A ceremóniát megelőzően az Andrássy úton mazsorettek, hagyományőrzők és katonazenekarok vonulnak fel. Az eseményen ünnepi beszédet mond Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

  9.00–18.00 Parlamenti Nyílt Nap

  Nemzeti ünnepünkön az Ország Háza megnyitja kapuit. A program mindenki számára szabadon látogatható, előzetes regisztráció nem szükséges.

  10.00–22.00 Magyar Ízek Sétánya a Duna-parton

  Minőségi magyar termékeket, hagyományos nemzeti ételeket, italokat és a magyar uniós elnökség válogatott borait kóstolhatják meg az idelátogatók a két napos vásár alatt.

  10.00–18.00 Családi programok a Duna-parton

   

  Vigadó tér

   

  10.00–12.30 Csillagszemű táncegyüttes és az Óbudai Népzene Iskola

  16.00–17.00 Operaházy Borlovagok Együttes: Magyarország 1000 éve zenében

  17.00–18.00 Váczi Eszter Quintett

   

  Clark Ádám tér

   

  10.00–11.00 Alma Együttes

  11.00–12.00 Pályi János Vitéz László bábelőadása

  12.00–13.00 Csézy

  13.00–14.30 Holdviola Zenekar, közreműködik: Szabó Enikő és a Szinvavölgyi Néptáncműhely

  15.00–15:30 Performance


   

  14.00–15.30 Történelmi karnevál és vízi-légi parádé a Dunán

  Történelmi korokat megidéző hajókkal, motorcsónak versennyel, katonai és polgári repülőgépek közreműködésével zajló látványos bemutató a Petőfi híd és Margit híd közé eső szakaszon.

  15.30 Ökumenikus kenyéráldás a Clark Ádám téren

  Beszédet mond Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere.

  16.00 Aratómenet indulása a Clark Ádám térről

  A menetben együtt vonulnak népviseletbe öltözött hagyományőrző gyermekek és mesterek, táncosok és zenészek. A menethez bárki csatlakozhat.

  17.00 Ünnepi Szentmise

  A Szent István Bazilikában tartandó liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti.

  18.00 Szent Jobb-körmenet

  A körmenet a Szent István tér, Október 6. utca, József Attila utca, Széchényi tér, Zrínyi utca, Szent István tér - Bazilika útvonalon halad.

  19.00 A Határon Túra résztvevőinek köszöntése a Parlamentnél

  A Kossuth téren 19 órakor köszöntjük a túra befutóit. A rendezvényen fellép a Hot Jazz Band együttes.

  19.00 Kívánságlánc a Duna-parton

  Élő kívánságműsor a rakpartokon a Lánchíd Rádió közreműködésével.

  21.00 Ünnepi Tűzijáték a Duna-parton

   

  Aki korábban már jelen volt egy ilyen nagyszabású rendezvényen, annak valószínűleg eszébe sem jut autóval megközelíteni a helyszínt. Akik valamilyen furcsa megfontolásból mégis erre készülnek, kattintsanak ide és olvassák el a rendezvény biztonsági tájékoztatóját, ahol a lezárt útszakaszokon kívül a baleset esetén szükséges teendőkről is olvashatnak. 

  Mivel az állami rendezvényekkel egy időben a Budai Várban a Mesterségek Ünnepe rendezvény is csalogatja a látogatókat, a BKV a Deák Ferenc tér és a Dísz tér közötti közlekedésre 216-os jelzésű menetrend szerint közlekedő rendkívül autóbuszjáratot indít. A szombat esti tűzijátékra is készül a BKV megemelt járatsűrűséggel és kitolt üzemi idővel. Pontos információt ide kattintva olvashattok.

   

  Jó szórakozást!


  {youtube}uwcDo-ugENI{/youtube}

   

   

   

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.