×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

Print this page
Wednesday, 30 March 2011 06:00

Magyar népmesék

Written by
Azért különleges ez a sorozat, mert ennek alaptörténeteihez nem kellett ötletelés, kitalálás vagy mai, divatos szóval élve brainstorming. Adott volt a magyar népmesei hagyomány, mely az évszázadok során tökéletesre csiszolt történetmeséléssel, érdekes személyiségekkel, fordulatos cselekményekkel kápráztatja el olvasóit, hallgatóit, nézőit. Vagyis nézőit 1977-ig csak állóképek formájában tudta, a mesekönyvek illusztrációjaként. De ebben az évben Jankovics Marcell sajátos, sokszínű, figyelemre méltó módon dolgozta fel a történeteket a mesék eredeti humorát egy kis képi humorral szőve át, mindvégig megőrizve a népművészet motívumait. De aki azt gondolja, hogy a Magyar Népmesék csak néhány évig motiválta a készítőket és csak néhány évig kötötte le a nézők figyelmét, annak jó tudnia, hogy a sorozatot jelenleg is készítik. A 100 részesre tervezett sorozatból 2009-ig 89 epizód jelent meg. Jelenleg 3 epizód van gyártás alatt.

Az 1971-ben alakultKecskeméti Műterem kezdetben a Pannónia Filmstúdió leányvállalata volt, ahol elsősorban az anyacég nagy munkáit támogató, kiegészítő tevékenység folyt eleinte. Itt színezték, itt húzták ki a rajzfilmekhez készülő egyes fázisrajzokat. Később a Műterem vezetői önállósodni kezdtek, és kreatív alkotókat toboroztak, valamint felkértek több, a szakmában már jól ismert művészt, hogy segítsen munkájukban. Jankovics Marcell volt az egyik oktató, akinek a kecskemétiek többek közt azt is köszönhették, hogy ők lettek a hazai rajzfilmipar hagyományőrzői, akik beemelték a népi kultúrát az animációba.
Ahogyan azt már többször olvashattuk az animációknál és bábfilmeknél, a rendezők és a dramaturgok mindig nagyon fontosnak tartották, hogy "minőségi szinkronhangok" keltsék életre  a szereplőket. Nincs ez másképp a magyar népmesék esetében sem, annyi különbséggel, hogy a meséket itt nem szinkronizálni, hanem elmesélni kell, így a mesélő dolga életet lehelni különböző hangszínekkel a cselekményen belül a szereplőkbe. A sorozat harmadik évadjától kizárólag Szabó Gyula a mesemondó. Az első sorozatban 3, a második szériában 8 epizódban hallhatjuk jellegzetes stílusban mesélni. Az I. évad 2-2 epizódjának mesemondói Bánffy György, és Hrotkó Károly; 1-1 epizódban Kóka Rozália, Bánhidi László, Patkós Irma, Zsolnay Margit, Tolnay Klári, és Avar István a mesélő. A II. évadban 5 alkalommal Molnár Piroska a mesemondó.
És ha már a hangoknál tartunk, akkor ugyanilyen fontos a zene is a mesék életében. A Magyar népmesék sorozat muzsikása a Kaláka Együttes volt már az első résztől fogva. Nekik köszönhetjük a főcímdalt, amelyet bárki, bárhol, bármikor felismer, és ami mindenkiben kellemes emlékeket ébreszt.
De nemcsak Magyarországon ért el sikereket a sorozat. Tokiótól Chicagóig többek között a Nemzetközi Animációs Népmese és Legenda Fesztiválon, a Nemzetközi Animációs Seregszemlén és a Nemzetközi Gyermekfilmfesztiválon zsebelt be rangos, nemzetközi díjakat.
1977-ben, 1979-ben, 1984-ben, 1989-ben, 1995-ben, 2002-ben 13 rész készült el, 2007-ben 7 rész, 2009-ben 4 rész. A teljes epizódlista itt olvasható. A DVD-ket 2005 óta adják ki. Mindegyik DVD megvásárolható önállóan, de díszdobozos kiadása is megjelent a sorozatnak, amely kicsit más elosztásban hozza a részeket. Nosztalgiázásként a kedvenc részem ajánlom Nektek.
{youtube}KA-hD6u0cz4{/youtube}

 

Latest from