Thursday, 20 October 2011 06:00

  ...közkívánatra?...

  Written by Andi


  A művészeti ajánlók mellé most egy kis „otthonajánló”?!
  Kedves barátaim, ismerőseim, kik jól érezték - szívből remélem, érzik is - magukat kis kuckómban, javasolták: „Mi lenne, ha a festmények, fotók, kertek, terek, kiállítások stb. mellett írnál a lakberendezésről is valamit?”. Mert jó itt.
  Tétován „ragadok tollat”, szóval: valamit.


  Nos, részemről kis kuckónk otthonossá tétele szintén a pozitivista szemlélet eredményeképp történhet csak. Merthogy, ugye, bújhatjuk a magazinokat, rongyossá olvashatjuk, kivághatjuk a lakberendezési útmutatókat, végezhetünk tanfolyamokat, mégis egy csak a lényeg: otthont teremteni csak szeretettel lehet.
  Bármennyire is sablonosan hangzik, igaz.


  Ráadásul folyamatosan alakul, ez egy „neverending story”. Mire a tárgyak megtalálják helyüket, aztán valahogy elvándorolnak a lakás más részébe, esetleg épp funkciót is váltanak. Nos, azt hiszem, valami ilyes az otthonteremtéses lakberendezés. Nekem mindenesetre igen.
  És nem stílusfüggő, sőt hajrá, keveredés, eklektika. Még csak a színek érzelmi telítettsége, hatása sem tesz otthonossá egy lakot, bár kétségkívül dekoratívvá igen.


  Hogy kinek mi tetszik, sőt, mikor mi, azaz melyik életszakaszában, nos, ez - hála az égnek - teljesen egyéni, máskülönben sok-sok-sok egyformaság lenne és a lakások nem válhatnának otthonná, kuckóvá, fészekké, zuggá. Azaz, nem építenének, bújtatnának, védenének, töltenének minket. És ez a lényeg, nem?
  Az otthon én/te vagy!


  Alakítjuk szépen, kedvvel, szeretettel. Mint önmagunkat. Mindegy a mérete, fekvése és a pénztárcánktól sem függ. Viszont remekül lehet csereberélni megunt bútorokat, tárgyakat és újjávarázsolni egy kis csiszolással és festéssel! Nem beszélve a funkciók variálhatóságáról, nálam pl. az eredetileg pogilábakon álló könyvespolc kiváló fali konyhaszekrény mostanság és így csatlakozott a fürdőszobapolchoz, ami szuper fűszertartóvá vált az évek alatt. Akik kedvelik a nyitottabb, mediterrán stílusra hajazó konyhai megoldásokat, könnyű dolguk van a variálható darabokkal!
  Egy kalaptartó bögrebemutató állványként funkcionál, és kedvenceim, a lámpák néhány évente vándorútra kelnek a lakban. És még szaporodnak is! Már minden kis zugot, sarkot elérnek!


  De mit tegyek, ha szeretem a fényjátékot, a hangulatok szerinti megvilágítást a fény-árnyék kiemelést, vagy ha tetszik épp az elsötétítést?!
  És ugye már mindenki ismeri a régi varrógépek íróasztallá varázsolását? De egy fahordó remek tároló szekrény és üveglappal szuper körasztal is, egyben vonzza a társaságot egy jó kis társasjátékhoz, kártyázáshoz… és vége-hossza nincs az ötletelésnek.


  Még ma is emlékszem egyetemi albérleti szobácskámra - ez megtisztelő jelző méretét felidézve -, kis elvarázsolt barlang volt. Holott egy ágy, szekrény és asztal székkel volt az összes bútor. Na igen, amíg van festék, kreativitás, humor, képzelőerő, elszántság, játékosság, drapériák… minden lehet.
  Játszani a térrel, a színekkel, a funkciókkal, az életünkkel. Komoly-szép játék. Egyéni és társas. Kihozhatjuk a legjobbat magunkból!


  Sőt, összehozhat és szerezhet új ismerősöket, barátokat egy lakás- vagy épp óvoda felújítás. Megintcsakmindenrajtunkmúlik - bár ez már uncsi is lehetne -, de kedves szomszédkámmal a barátság épp a lakása átalakítása révén kezdődött.  És IGEN, tart a mai napig! Persze lehetett volna dühöngeni a zaj, kosz miatt, de szerintem jobb volt együtt ötletelni, töprengeni és segíteni.
  Szóval hajrá, a kuckósításhoz csak könnyedén, vidáman, bátran és szívvel!
   

  More in this category: « Pozitív péntek Október 23. »

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.