2011. november 25., péntek 06:00

  Európa legjobb karácsonyi vásárai

  Írta:

  Fények és színek kavalkádja, kürtöskalács és forralt bor illata, feldíszített fenyőfa - Európa szerte nyílnak a karácsonyi vásárok. Az adventi készület részeként most ezekből válogattunk!

   

  Kezdjük Európa egyik legjobbjával, vagyis a hazaival


  Vörösmarty tér, forralt bor, zserbó, karácsonyi fények és kézműves vásár: mindezek kombinációja idén már 13. alkalommal garantálja nekünk az ünnepre hangolódást! Az Európa legjobb adventi rendezvényei között számon tartott Vörösmarty téri Karácsonyi Vásáron népművészeti és egyedi iparművészeti alkotások közül válogathatunk. A kulináris élvezetekről vályogkemencében sült kenyérlángos, kürtőskalács, lacipecsenye és forralt bor gondoskodik. Vajon azt tudtuk-e, hogy a brit Sunday Times 2008-ban Európa legjobb karácsonyi vásárának minősítette a Budapest szívében december végéig tartó forgatagot? Az adventi időszakban legalább egyszer mindenkinek kötelező egy kört tennie a BKV-n! Addig is íme néhány kép az idei fényekről és hangulatról: 
   

  Az igazi német karácsony
   

  Németországban kötelező megkóstolni a  Glühwein-t (forralt bort) és a Lebkuchen-t (mézeskalácsot) a nürnbergi dóm előtti piactéren, miközben csodáljuk a kivilágított dómot és a vásár fényeit. Köln, München és Berlin is híres adventi vásárairól, de a leghíresebb és egyik legrégebbi a nürnbergi karácsonyi vásár. A Christkindlesmarkt, Németország legszebb karácsonyi vására, ami a leglátogatottabb (szinte egész Európában), és amelyet 1628 óta tartanak meg. Hagyománya évszázadokra nyúlik vissza s a vásár egy hónapja alatt minden évben százezrek látogatják Németországból és a világ minden sarkából. Az alábbi videón ízelítőt kapunk az eredeti nürnbergi karácsonyból: 

   

   

  bécsi vásár közelsége miatt hívogató. A Városháza és Schönbrunn előtti terek a leghangulatosabb helyszínek, ahol jégpálya, kirakodóvásár és falatozók sora fogadja a látogatókat. Akár egy napra is megéri kilátogatni az osztrák fővárosba és megkóstolni a hamisítatlan forró puncsot!

   

  Prága, Krakkó, Brugge

   

  Prágában, a cseh fővárosban karácsonyi vásár az Óvárost még különlegesebbé varázsolja, tradícionális karácsonyfája, a sok előadás és persze a finomságok által! A gyerekek simogathatnak lámát, bárányt.

  A legnagyobb lengyel karácsonyi vásár Krakkóban a Ryneken (vásártéren) kerül megrendezésre minden évben. A vásár itt nem csupán alkalom a vásárlásra, hanem igazi szórakoztató színtere számos kültéri mulatságna: színi előadásoknak, koncerteknek. Ezen kívül a hegyi gurálok népi portékáit és ínyencségeit is kipróbáljuk. Fennséges a grillezett házi füstöltsajt áfonya lekvárral és forralt sörrel! 

   

  Magyarországtól elég messze esik, de a felsorolásból nem maradhat ki Brugge. A város az év bármely részében ámulatba ejti a látogatókat, nem véletlenül becézik úgy, hogy die Scone (a szépség): a városban járva a középkor élő múzeumában érezheti magát az ember, mivel építészete azóta szinte érintetlen maradt. Mindehhez hozzávéve a karácsonyi hangulatot, fényeket, és illatokat, egy tündérmesébe csöppenünk. Ugyanakkor meg kell említeni azt is, hogy a Brugge-i karácsonyi vásár kisebb, mint a többi, itt felsoroltak, viszont a tömeg nagy: így nem mindenki tetszését nyeri el.

  Svájc karácsonyi gyöngyszemei

   

  Svájc legszebb adventi vására Bázelben található, ahol a leghosszabb kivilágított karácsonyi utcán sétálhatnak az érdeklődők. Bázel nem Európa legolcsóbb helye, de aki Svájcban jár, és szereti a karácsonyi vásárokat, annak érdemes ellátogatnia ide. Emellett Zürich és Bern is remek lehetőségeket kínál az ajándékok beszerzésére. A kivilágított Zürichben a levegőt átjárja a fahéj és forralt bor illata, miközben fülünkbe karácsonyi koncertek dallamai csengnek.
   

  Észak fénye

  A koppnehágai karácsonyi vásár talán a legkülönlegesebb mind közül: a világ második legrégebbi, és harmadik leglátogatottabb vidámparkja, az 1843-ban nyílt Tivoli Gardens ad neki otthont, több, mint ezer karácsonyfa, és félmillió karácsonyi égő díszíti, a tavon pedig korcsolyázni lehet. Emellett lehetőség van lovaglásra, és persze arra is, hogy felüljünk a vidámpark attrakcióira. Az atmoszféra itt inkább a karácsonyról, mint az üzletről szól.

  forrás: www.pozitivnap.hu

  Fények és színek kavalkádja, kürtöskalács és forralt bor illata, feldíszített fenyőfa - Európa szerte nyílnak a karácsonyi vásárok. Az adventi készület részeként most ezekből válogattunk!

  http://www.pozitivnap.hu/kultura-es-szabadido/eljott-a-karacsonyi-vasarok-ideje-europa-szerte-sorra-vettuk-a-legszebbeket

  kep: www.pink.hu

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.