2012. március 23., péntek 06:00

  Recept férfiaknak

  Írta:

  Egy hímnemű ismerősöm arra kért engem, hogy osszam meg vele isteni süteményem receptjét, rántsam le a leplet mesterművem kulisszatitkairól. Udvariasságból – és talán némi kekeckedésből - megkérdeztem tőle, hogy ő, vagy a barátnője fogja-e elkészíteni? Mennyire menjek bele a részletekbe? Válaszképpen azt kaptam, minél jobban. Én komolyan gondoltam. Így hát elkészítettem a számomra oly kedves édesség receptjének pasi-biztos verzióját. Hogy a különbség még érzékelhetőbb és szembetűnőbb legyen, így a végére az egyszerűsített, a nők számára könnyen érthető változatot is beillesztettem.

  Szóval, a Toszkán csoki torta (férfiaknak):

  Először is egy eszközlista:
  1.    1db mérleg vagy mérőedény (Vannak olyan szép kancsók, melyeknél körben, első látásra irreálisan sok vonalka van. Ha olyat találtál, ráadásul a konyhában, akkor nagy valószínűséggel nyert ügyed van.)
  2.    1db 22 vagy 24 cm-es átmérőjű tortaforma
  3.    1db hőálló (!) kb fél vagy 1 literes edény/tál
  4.    1db edény, melyre a fent említett edény vagy tál viszonylag stabilan ráhelyezhető
  5.    1db tál kb. 2-3 literes elég (ennek nem kell hőállónak lennie)
  6.    1db fakanál (Olyan mint egy nagy nyalóka, csak fából, esetleg műanyagból van. Ha nagyon nem megy, ajánlom a Google-t)
  7.    1db hosszú nyelű kiskanál vagy sima leveses kanál
  8.    1db 1db feltört tojás számára elegendő nagyságú tálka vagy pohár
  9.    konyharuha és/vagy edényfogó kesztyű
  10.    kés
  11.    kötő- vagy hústű (nem kötelező, de jó, ha van)
  12.    tűzhelyfüggő ugyan, de lehet, hogy kelleni fog gyufa vagy öngyújtó, vagy más gyújtó eszköz is

  Hozzávalók:
  -    20dkg étcsoki (Legjobb az ízesített TIBI. Egy tábla ebből 10dkg. Ergo esetünkben 2db kell belőle.)
  -    20dkg margarin (Ha te vásárolsz be, akkor ajánlom a RAMA-t. Vannak vonalkák a csomagolásán, így nem kell külön méregetni a szükséges mennyiséget. Egy kocka 25dkg, de kell valamennyi a tortaforma kikenéséhez is.)
  -    20dkg barnacukor (Ennek más az íze, mint a fehér kristálycukornak, szóval tényleg érdemes a recept szerint ezt használni. No para! A kicsit is nagyobb boltokban kapható.)
  -    10dkg teljes kiőrlésű liszt (Ettől meg pláne nem érdemes eltérni, mert lazító adalék híján (pl.: élesztő, sütőpor vagy szódabikarbóna) ez adja a lyukacsos szerkezetet.) Lehetőleg ezen felül még legyen egy kicsi a tortaforma kilisztezéséhez.
  -    4db tojás
  -    víz

  És akkor most kezdődjön a „varázslat”!

  1.    lépés:
  Szükséges eszközök száma: 3.,4.,7.,10.,(12.)
  Alapanyagok: étcsoki (mind), margarin (20dkg), víz

  A vizet tedd a 4-es számú edénybe és tedd fel a tűzhelyre (Elég csak az edény egyharmadáig tölteni). Gyújtsd meg alatta a tüzet (12-es számú eszköz használata javasolt lehet). A 3-as számú edénybe törd bele a csokoládét. (Minél kisebbek a kockák, annál hamarabb olvad meg. Tiszta fizika. Tudod, így nagyobb a felület…) És darabold bele a margarint (10-es számú eszköz használata javasolt). (Itt is él a fizika.)
  Tedd a 3-as számú edényt/tálat a 4-es számúra.
  A 7-es számú kanállal időnként kevergesd meg, mert így egyrészt gyorsabban olvad, másrészt homogénebbé válik.

  Gratulálok! Ezennel megkezdted a csokoládé gőz fölötti olvasztását! (Ha ezt simán belevágod az edénybe, nagy eséllyel leég és keserű lesz.)

  Amíg a csoki olvadozik, jöjjenek a száraz összetevők, azaz a 2. lépés!

  2.    lépés:
  Szükséges eszközök száma: 1.,5.,6.
  Alapanyagok: barnacukor (20dkg), liszt (10dkg)
  A mérőedényben (1-es számú eszköz) egyenként mérd ki a hozzávalókat. Öntsd bele az 5-ös számú tálba és keverd össze a 6-os számú eszközzel (fakanál).

  3.    lépés:
  Szükséges eszközök száma: 8.
  Alapanyagok: 4db tojás
  Szükséges, már meglévő félkész „termék”: összekevert száraz összetevők. (A 2. lépés végeredménye.)

  Vegyél a kezedbe egy tojást, törd fel, és a héjától megfosztott részt tedd bele a 8-as számú tálkába. Győződj meg róla, hogy a tojás nem romlott. (Színe, szaga normálisnak tűnik?) Ha minden rendben, öntsd hozzá a száraz összetevőkhöz. Ismételd meg a műveletet még 3-szor. (Ne ugyanazzal a tojással!)
  Közben ugye nem felejtetted el időnként megkevergetni a csokoládét? Ha nagyon forr alatta a víz, akkor nyugodtan vedd takarékra. Ha pedig már sima, akkor zárd el alatta a tüzet.

  Ha mind a 4 tojást sikerült az 5-ös számú tálba juttatni, akkor a 6-os számú eszközzel keverd simára az egészet.

  4.    lépés:
  Gyújtsd be a sütőt és állítsd be kb. 200°C-ra (fokozatos gázsütő esetén válaszd a 3-ast) Villanysütő esetén a biztonság kedvéért inkább válaszd az alsó sütést vagy pedig az alsó és felső egyszerre opciót.
  Csukd be a sütő ajtaját, és hagyd, hogy bemelegedjen.

  5.    lépés:
  Az 1. lépésben elkezdett csokiolvasztás folyamata remélhetőleg mostanra sikeresen befejeződött. Vedd le a 3-as számú edényt és öntsd bele a tartalmát a 3. lépésnél alkotott keverékbe. Keverd homogénné a 6-os számú eszközzel.

  6.    lépés:
  Vedd elő a tortaformát (2-es számú eszköz) és kend ki a belsejét vékonyan margarinnal. Milliméternél vékonyabb, összefüggő és hézagmentes réteget alkosson rajta a margarin. Ezután szórj bele kb. egy-két evőkanál lisztet és ügyesen mozgatva oszlasd el rajta egyenletesen.

  Gratulálok! Ezennel elsajátítottad a forma kilisztezését is!

  A felesleget pedig öntsd ki a formából. Ha nem sok, akkor mehet a tésztába (az 5-ös számú edényben található (még)). De ezután újra homogénné kell keverni.

  7.    lépés:
  Az 5-ös számú tálban lévő tésztát öntsük a tortaformába (2-es számú eszköz). Azért nem árt, ha rásegítünk a 6-os számú eszközzel, hogy a sok finomság ne maradjon a tál alján.

  8.    lépés:
  Tegyük az előmelegített sütőbe. És hagyjuk kb. 20 percen keresztül bent. Ha már megszilárdult a teteje, akkor ki lehet venni. Ehhez kell alkalmazni a 9. pontban felsorolt eszközök valamelyikét, hiszen óhatatlanul forró lesz a forma (is). A 11-es eszközzel szúrjunk bele a közepébe. Ha félig szilárd, akkor már jó.
  Hagyd kihűlni.

  9.    lépés:
  Mosogasd el a felhasznált eszközöket! Töröld le a pultot, és söpörd fel a kislisztezés folytán a földre került lisztréteget! Romtalanítsd a konyhát!

  Gratulálok! Sikeresen elkészítetted életed talán legelső tortáját!

  Van még erőd belekezdeni az öntetbe?

  Női változat:

  Hozzávalók:
  10dkg teljeskiőrlésű liszt
  20dkg étcsoki (érdemes ízesítettet választani)
  20dkg margarin
  20dkg barnacukor
  4db tojás

  A margarint és a csokit megolvasztjuk.
  A száraz anyagokat és a tojásokat összekeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott csokis margarint. Összekeverjük, és tortaformába öntjük. Sütőben 200°C-on kb. 20 percig sütjük, míg a teteje meg nem szilárdul. Belül lehet lágy. A végén tűpróba.

  Öntet: kb. 30dkg piros gyümölcs + kb. 2 evőkanál méz. Összefőzzük, és a háromnegyedét átpasszírozzuk szűrön, hogy ne legyen olyan magos.

  Ha kihűlt a torta, fagyival és öntettel tálaljuk.

  Jó étvágyat!

  Még hogy mi nők vagyunk bonyolultak…
   

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.