2012. december 14., péntek 06:00

  Ahol a karácsonyi csodáknak mi is részesei lehetünk - Interjú Zsófival, a gödöllői Karácsonyházból

  Írta:

  1. Mintha nem is a valóságban járnánk, olyan érzés ide becsöppenni. Gyerekkoromban valahogy így képzeltem el a Mikulás otthonát is, ahol apró kis manók segédkeznek neki. Kinek köszönhető ez a fantasztikus dizájn és hangulat?

  Ez egy komoly csapatmunka, nem tudok és nem is szeretnék senkit sem kiemelni, mert a végeredmény sok esetben közös brainstorming során születik meg. Természetesen minden évben vannak meg nem valósított elképzelések, amiket magunkkal viszünk a következő évre, másrészt az az évi karácsonyi trend bemutatása is célunk, így a hazai es európai bemutatók, kiállítások is inspirálnak bennünket. Ha most kronológiailag szeretnénk egy évünket bemutatni, akkor úgy kezdeném, hogy januártól márciusig kiállításokat és bemutatókat látogatunk, amely alapján először a fejemben nagyvonalakban kialakul egy kép a karácsonyi hangulatokról, színkombinációkról, újdonságokról. Ezeket a 'csiszolatlan' gondolatokat megosztom a virágkötőinkkel, kollégáimmal és olyan barátokkal és segítőkkel, akiknek a kreativitására mindig számíthatok. Augusztus vége felé már elkezdenek érkezni a karácsonyi áruk hozzánk és onnantól felgyorsulnak az események. Az évek során megszerzett rutin alapján egy kialakult időbeosztás mentén haladunk, aminek legfőbb mérföldkövéhez október 20-án érünk el, amikor is kiürítjük a pálmaház egyik szárnyát és elkezdjük kialakítani a Karácsonyházat. Szóval csapatmunka, sok ember kreatív gondolatainak egyvelege, amiben maximum a vezérfonal az enyém.

  2. Hogyhogy épp itt, Gödöllőn, a kastély pálmaházában került kialakításra ez a vásár?

  Családi vállalkozásunk, a Tulipa Kft. végezte a Gödöllői Királyi Kastély műemléki védettséget élvező pálmaházának teljeskörű rekonstrukcióját, aminek következményeképpen a megújult pálmaház 1997-ben megnyitotta kapuit. Azóta kertészetet üzemeltetünk benne. Kertészeti téren a tél nem az egyik legpörgősebb időszak, egy-két ünneptől, névnaptól vagy téli teendőtől eltekintve nem sok minden történik egy kertészetben télen, így a november elejétől december végéig tartó karácsonyi vásár pont kitölti ezt az időszakot. Ez a hivatalos válaszom, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy imádom a karácsonyt, szeretek kreatívkodni, dekorációs ötleteket megvalósítani és megosztani másokkal, vagyis ebben a karácsonyi kavalkádban találkozik a vállalkozás érdeke az önmegvalósítási terveimmel. Szerencsés és kivételes dolog, örülök, hogy ebben a helyzetben lehetek.

  Egyébként a Hollandiában látott példákat követve, kertészetünkben már a kezdetektől foglalkoztunk karácsonyi dekorációval az adventi időszakban. Az évek során természetesen nagyon sokat változott a karácsonyi vásár hangulata és volumene is. Az első években 2-3 fenyőfát díszítettünk egyszerű dekorációs elemekkel és 15 év elteltével már tematikus bemutatót készítünk 7-8 különféle hangulatú karácsonyfával és a hozzá szükséges dekorációs elemekkel. Folyamatosan bővültünk és ezzel együtt folyamatosan nőtt látogatóink köre. Idén a Karácsonyház új lendületet kapott, új ötleteket valósítottunk meg, sokkal nagyobb hangsúlyt helyeztünk az online népszerűsítésre, blogot indítottunk és a facebook oldalunk működését is újragondoltuk. Mindezen munkánk együttes eredménye, hogy idén sok új látogatót üdvözölhettünk a Karácsonyház falai között. Számtalan pozitív visszajelzést kaptunk az utóbbi hetekben, ami egyértelműen mutatja, hogy jó úton járunk és ez persze inspirál is bennünket további ötletek megvalósítására.

  3. Ha jól tudom, ez egy ízig-vérig családi vállalkozás, amit a szüleid kezdtek el és Te pedig menetközben belecsöppentél. Hogy érzed magad ebben a szerepben? Hiányzik a régi munkád?

  Hát ez egy nagyon nehéz kérdés. Az élet hozta úgy, hogy egyre több szerepet kaptam a családi vállakozásban, mígnem a saját foglalkozásomat adtam fel érte. Nem szeretném, hogy bárki félreértse, ez áldozat volt az én részemről, de édes áldozat. Amikor 1997-ben a pálmaház megnyitotta kapuit, én már tevőlegesen részt vettem a vállalkozásban, igaz, főiskola mellett. Végigasszisztáltam szüleim mellett a pálmaház elindítását, a termékek és szolgáltatások mellett a vevői kör kialakítását, a vásárlói igények feltérképezését. Az eltelt 15 év alatt sok minden kialakult és sok minden változott, de a pálmaház újjászületése kétségkívül a (nagy) családunk munkájának eredménye, így valahol a közös gyermekünk, akiért érdemes áldozatot hozni.
  Hiányzik-e a régi munkám? Igen, nagyon. Én az idegenforgalomban dolgoztam, konferenciákat és rendezvényeket szerveztem 11 éven keresztül. A pálmaházban levő programok tulajdonképpen a foglalkozásomból adódnak, ez az a része a régi életemnek, amit átmentettem, ami megmaradt ... és amiben mérhetetlen örömömet lelem.

  4. Mit gondolsz, mitől vagytok Ti mások, mint a többi adventi vásár? Miben rejlik a Ti különlegességetek?

  Határozottan állítom, hogy a közvetlen és családias légkör tesz bennünket különlegessé, amit kiegészít az igényesen kialakított karácsonyi bemutató és ötletkavalkád, valamint a gondosan összeválogatott minőségi árukészlet.
  Nagyon sok vendégünk rendszeresen visszajár hozzánk, néha vásárolni, néha ötleteket gyűjteni, néha csak beszélgetni. Jó velük rendszeresen találkozni és szinte már régi ismerősként köszönteni. Éppen a minap gondolkoztam el ezen, hogy mennyire jól lehet az elmúlt években nálunk készült fényképeken nyomon követni, hogyan cseperednek rendszeresen visszatérő vendégeink gyermekei. Mókás dolog, amikor a fényképek átnézése során azzal szembesülsz, hogy ugyanazok a gyerekek felismerhetők a több év különbséggel készült képeken. Természetesen ez nagyon jó érzés.

  5. Tervezitek, hogy Budapesten is előrukkoltok majd valami hasonlóval?

  Terveink és évek óta meg nem valósított ötleteink is vannak. Makacs vagyok, nem szoktam a terveimet feladni, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

  6. Mi történik itt, ha elmúlik a karácsony?

  Visszaalakulunk kertészetté. Éppen, hogy elpakoljuk a karácsonyi dekorációt, rögtön érkeznek már a muskátli- és egynyári virágdugványok. Elindul egy újabb év, de ami a legérdekesebb, az az, hogy alig egy hónappal a karácsony után már kezdődik a következő évi európai karácsonyi trendbemutató, vagyis kb. egy hónap telik el karácsony nélkül és utána újra e körül forognak a gondolataim.

  7. Milyen különlegességekkel várjátok az ide látogatókat karácsonyig?

  Egyrészt meggyőződésem, hogy a különlegesség maga a Karácsonyház, a 120 négyzetméteren kialakított karácsonyi bemutató, a műemléki védettséget élvező hely páratlan hangulata. Másrészt pedig az adventi hétvégékre szervezett családi programok tesznek bennünket egyedivé. A kézműves foglalkozások mellett, amik egyaránt bemutatnak régi mesterségeket és új kézműves technikákat is, igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyek élményt kínálnak az egész család számára. Ennek jegyében advent első hétvégéjén visszatérő programunkon a hozzánk érkező családok, párok, baráti társaságok virágkötőink segítségével készíthetik el közös adventi koszorúikat. Ugyanilyen nagy népszerűségnek örvendenek állatokkal kapcsolatos programjaink. Idén december 9-én ellátogatott a Karácsonyházba a Mikulás két élő rénszarvassal együtt, emellett ugyanezen a napon pónilovak is vendégeink voltak kicsik és nagyok legnagyobb örömére. A harmadik adventi hétvégén is érdemes lesz hozzánk ellátogatni. Ezen a hétvégén kerülnek megrendezésre a XII. Adventi Kastélynapok a Gödöllői Királyi Kastélyban, ami azt jelenti, hogy színes programok várják a látogatókat a kastélyban és a Karácsonyházban is.

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.