Monday, 03 May 2010 20:29

  Interjú Annával, Nórival és Évával, azaz egy átalakítás képekben és szavakban

  Written by O.


  Egy barátnőmön keresztül jutott el hozzám a levél, hogy egy kis csapat tavasz alkalmából bárkit megszépít és készít erről az eseményről profi fotósorozatot, ráadásul mindezt igen kecsegtető áron. Így aztán nekem sem kellett több, gondoltam belevágok, hiszen egy kis önbizalom-tuningolás sosem árt!

  Már az első pár e-mail váltásakor az az érzésem volt, hogy nagyon jól döntöttem, mert a levelek annyira közvetlen és szimpatikus hangvételűek voltak, hogy megérkezésemkor már úgy éreztem, mintha barátok közé jöttem volna.
  A Budapest belvárosában lévő stúdióban egy komplett stáb fogadott mosolyogva, kedvesen: Kirschner Anna fotós, Szemes Nóra stylist és Székely Éva Andrea
  sminkes.


  A lányok egyből kezelésbe vettek, egy rakás dögös ruhából és cipőből választhattam ki, hogy mit szeretnék felvenni, mindezt persze Nóra iránymutatásával, majd beültem Évi kezei közé, aki gyönyörűen kisminkelt. A hangulat végig nagyon közvetlen és vidám volt, így amikor Anna gépe elé kellett állnom, nyoma sem volt bennem semmi félelemnek, vagy görcsösségnek. Tudtam, hogy profikhoz kerültem és ez nem csak a munkájukban látszik meg, hanem az egész személyiségükben. A képek aztán magukért beszéltek, én legalábbis nagyon elégedett voltam az eredménnyel.

  Néhány nap múlva aztán visszatértem hozzájuk, és miközben Évi épp a soron következő modellt sminkelte, kifaggattam őket a munkájukról, a fotózásokról, a terveikről.

  Először arra kérlek Benneteket, hogy mutatkozzatok be pár szóban!


  A: Kirschner Anna fotós vagyok, a Fotográfus fotós iskolában végeztem, ahol az Iparművészeti Egyetemen oktatói tanítottak. Nagy mestereim közül Göbölyös Lucát tudnám kiemelni, aki nagyon sokat segített abban, hogy eljussak oda, ahol most tartok.

  N: Szemes Nóra vagyok, reklám- divat, illetve személyi stylinggal foglalkozom, valamint divat- és portréfotózásokkal.

   


  É: Én Székely Éva Andrea vagyok, sminkeléssel körülbelül 6 éve foglalkozom és Kukovicza Tímeánál, a Dior sminkmesterénél tanultam.

  Honnan az ismeretség?

  A: A Modellonline Party volt az életünkben egy nagyon fontos esemény 2009 őszén. Ez egy divatportál Magyarországon, ami fotósok, stylistok, modellek, divattervezők gyűjtőhelye. Ezen a portálon voltunk fent mindannyian és begyűjtöttük egymást. Én azért is mentem ide, tudatosan, mert stábot kerestem és a lányok is.

  N: Nem, én csak véletlenül voltam ott a partin, a barátnőmmel mentem, őt fotózták. Én meg csak ott álltam szótlanul, és a barátnőm mondta, hogy ’Dehát a Nóri stylist!’ ’Igen? Pont stylistot keresek!’ És hát így találkoztunk.

  Honnan jött az ötlet, hogy átváltoztassátok az embereket?

  A: Nekem régi vágyam volt az, hogy be tudjam bizonyítani, hogy mindenki szép, mert én ezt abszolút hiszem, hogy mindenkiben ott rejlik a szépség, és nagyon élvezem, hogy ezt meg tudom mutatni. Egyedül nyilván sokkal nehezebb, mint egy stábbal, úgyhogy olyan stábtagokat kerestem ehhez, akik szintén nagyon elhivatottak a saját területükön, illetve ők maguk is a szépséget kutatják. Nagyon élvezzük ezt a varázslatos átalakítást.

  Mit takar pontosan ez az átváltoztatás?

  A: Ez még a tavaszi csomagunk volt, de most már jön a nyári ajánlatunk. Tulajdonképpen magánembereknek szól, de természetesen profi modelleknek  is, ha igény van rá. Két különleges ruhát és sminket kap a kedves modell, valamint két fotósorozatot.

  Honnan vannak a ruhák?

  N: A ruhák az ún. styling gardróbomból vannak, ami nagyon izgi, ezt már évek óta gyűjtögetem, a legtöbb ruha 34-38 közötti méretű, de van 38-46-os méret is, és én ezt arra tartom, hogy az ilyen fotózásokra a ruhákat elhozzam, valamint ritkább esetekben szoktam üzletekből is ruhákat szerezni, ha az üzlet hozzájárul a fotózáshoz.

  Vannak konkrét divattervezők, akikkel kapcsolatban álltok?

  N: Igen, néhány magyar divattervezővel, mint például Czinder Timivel a Myrdin Fashionből, vagy Kiss Márkkal és még vannak azért páran, valamint vannak bejáratott üzleteim, ahová járok.

  Szerintetek mitől szép valaki? Mit tudtok Ti megmutatni, hogy azt lássa az adott modell, hogy ő szép?

   


  A: A belső kisugárzás, ez egyértelmű! Mi abban segítünk, hogy a sminkkel, a ruhákkal, illetve a fényekkel harmóniába hozzuk a modell külsejét a lelkiállapotával. Általában nagyon szokták élvezni a fotózást az emberek.

  N: Mindig!

  A: Igen, ez igaz, mindig! (nagy nevetés) Ezt az extatikus állapotot fotózzuk le, ami mindenkinek nagyon jól áll, ez a ’boldog vagyok, sztár vagyok’-érzés. (Hangos nevetés)

  Mik a későbbi terveitek?

  N: Erről talán Anna tud beszélni.

  É: Igen, erről Anna tud beszélni. Anna mindenről tud beszélni. (nevetés)
  A: Későbbi terveim, hogy még jobban belemenjek az extrém fashion vonalba, erre nyilván a magánemberek fotózása csak bizonyos határok között alkalmas, hiszen az extrémebb divatfotózásokhoz már olyan küllem kell, illetve olyan lazaság, ami nem mindenkiben van meg. Engem nagyon izgat ez a vonal, illetve a művészi fotózást szeretném még jobban erősíteni.

   


  N: Én a személyi stylingot és a fotózást szeretném előnyben részesíteni. A személyi styling lényege, hogy az ügyfél teljes ruhatárát alakítjuk át egy vagy több nap alatt, együtt vásárolunk be. Nálam a munkám kb 50 %-át ez teszi ki, vagy amikor különböző médiumok keresnek meg átváltoztatással, bár az is lehet, hogy akár a tévé irányába orientálódom. Én úgy vagyok vele, hogy mindig azzal foglalkozom, ami szembe jön velem. Nem nagyon szoktam előre tervezni, mindig megtalálnak a tervek engem, és akkor nyitott vagyok, azt mondom, hogy persze, vágjunk bele!

  É: No, hát rólam tudni kell, hogy tanárcsaládból származom, aminek hatására közöltem, hogy én soha nem leszek tanár (nevet). Időközben aztán csak úgy hozta az élet, hogy elkezdtem tanítani a Tama Cosmetics Kft-nél. Eleinte kozmetikusokkal foglalkoztam, de aztán rátértem arra is, hogy privát személyeknek tartsak sminktanácsadást. Én erre szeretnék egy kicsit ráerősíteni, mert nagyon sok a pozitív élmény. S csodálatos érzés látni azt, hogy mennyire meg tud változtatni egy embert az, ha ki tud találni magának egy olyan külsőt, amire azt mondhatja, hogy ’Igen, ez én vagyok!’ A megfelelően ápolt külső rengeteget ad az önbizalomhoz, és nagy szó az, ha ezek után egy nő ki tud menni úgy az utcára, hogy nem fél attól, hogy az emberek szemébe nézzen.

  N: Igen, meg azt elfelejtettük elmondani, hogy tanfolyamot igyekszünk indítani.

  Akkor meséljetek erről egy kicsit!

  A: megint én beszélek (nevet). Szeretnénk ezt az átalakítást komolyabb formában művelni, workshop, illetve tanfolyam keretében. Imázsalakítással szeretnénk foglalkozni, amiben benne lenne a stylist, a sminktanácsadás és egy olyan profil kialakítása, amivel akár a közösségi oldalakon azt tudja magáról kommunikálni az ügyfél, amit legjobban szeretne.

  A közösségi oldalakról jut eszembe, hogy igen intenzíven jelen vagytok ezeken.


  (Mindhárman nagyon nevetnek)

  A: Igen, ez így van.

  Mennyire praktikus ez számotokra?

  A: Teljesen. Azt gondolom, hogy így, hogy el tudják olvasni a gondolataimat, meg tudják nézni a munkáimat, ettől már eleve közelebb érzik magukat hozzám, ami igaz is, és így sokkal bátrabban vágnak bele egy ilyen fotózásba. Illetve van már egy előéleted, amikor idejön az ügyfél a stúdióba, már nem vagyunk egymásnak teljesen idegenek. Szerintem ez így nagyon hasznos.

  Nóri, Téged is szoktalak fent látni…

  N: igen, nekem van egy saját oldalam, ez a Shaonille stylist, illetve van egy blogoldalam is.

  É: igen, mindannyiunknak három honlapja van.

   


  N: (nevet) Valóban. Én szoktam az oldalaimra cikkeket írni is, vagy elmesélem, hogy egy napom hogyan telt. Az emberek szeretik az ilyeneket olvasni.

  Nóri, ha jól tudom, Te modellként is dolgoztál, ugye?

  N: igen, egy pár éve hagytam abba, csak én mindig is túl alacsony voltam. Nem úgy Évi, aki szintén, csak hallgat róla (kuncog).

  É: (nevet) Csak nagyon-nagyon rövid ideig, mert én nagyon hamar kikötöttem a szakma másik oldalán.

  Mennyire hasznos ez a tapasztalat a munkátokban?

  N: Mindenképpen! Én egy ideig párhuzamosan csináltam a kettőt. 18 éves koromtól modellkedem, és 19 éves koromtól már foglalkozom a személyi stylinggal. Valójában ott forrt össze ez a kettő, amikor a modellek ún. tesztfotóit elkészítettük, tehát az első bemutatkozó anyagukat, ami a portfoliójukba belekerül, én akkor mondtam, hogy ide de jó lenne egy stylist. Anno ez még nem volt egyértelmű egy fotózáson!

  A: Most sem! Azért ezt kiemelném, hogy mi ebben egyediek vagyunk!

  N: Igen, ez igaz! Szóval én így kezdtem, és innen eveztem át a személyi stylingra, ami mindig is nagyon közel állt hozzám. Tulajdonképpen én benne voltam az első 5 emberben, aki ezzel foglalkozott.

  Ennek mennyire van itthon gyökere? Tudnak erről az emberek?


  N: Képzeld el, ez úgy van, hogy én mindenkitől meg szoktam kérdezni, hogy hogy talál rám, és 80-90%-a azt mondja, hogy gondol egyet, hogy neki személyi stylist kell, beírja a keresőbe és úgy. Tehát nem az interjúkon, vagy PR-cikkeken keresztül…

  Akkor Veled nem is beszélgetünk tovább, felesleges… (nagy nevetés) Mi az, amiben szerintetek Ti mások vagytok, mint a többi fotós?


  A: Egyértelműen az, hogy mi stábban dolgozunk. Mások anyagi megfontolásból nem csinálnak ilyen átalakításokat, viszont mi nagyon törekszünk a minőségre, mind a hárman maximalisták vagyunk, ezért nekünk sokkal fontosabb az igényes, tökéletes munka, mint az anyagi vonzata a dolognak.

  N: Igen, mi inkább dolgozunk kétszer annyit…

  É: …vagy háromszor.

   

   


  N: Nekünk az eredmény a fontos. És a másik nagyon jelentős dolog, ez igazából Anna érdeme, hogy tényleg minden e-mailre egy napon belül, vagy néhány órán belül válaszolunk és a retusált képeket is van, hogy már egy napon belül elküldi Anna, míg máshol hetekig, hónapokig kell rá várni.

  Ezentúl megjegyezném, hogy én például elmegyek az ügyféllel vásárolni, néha napokon át, míg a legtöbb stílustanácsadó itthon csak pár órát szán erre, vagy csak oktat. És hiába mondják el egy magánembernek, hogy ő milyen színtípusba tartozik és milyen fazonok állnak neki jól, ha ott áll egy boltban, nem biztos, hogy tudja, hogy mi kell neki. Lehet, hogy jó neki az a ruha színben, fazonban, de kérdés, hogy az ár-érték arány az milyen? Hiszen egy 3-4 ezer forintos felső is tudhatja azt, amit egy tízezer forintos felső. Továbbá a stílus az, ami vagy van valakinek, vagy nincs. Hiába tudja valaki, hogy mi áll jól neki, a stílust egyedül, aki nem ért hozzá, nem tudja megtalálni. Ezért jó, hogyha elmegyünk együtt vásárolni.

  A: Egyébként ez a fotózásokra is érvényes! Hiába tapasztalt egy fotós, nem fogja tudni úgy ’bestylingolni’ a modellt, ahogy szükség van arra egy tökéletes képhez.

  N: És hát a pózokon is nagyon sok múlik, hiszen kívülről látszik jól, hogy melyik póz mit mutat. Nekem ez az 5 év modellkedés ebben segített nagyon sokat.

  É: Sminknél is adott ez a lehetőség, hogy együtt elmegyünk az ügyféllel vásárolni, hiszen annyira telített a piac, hogy szinte képtelenség eligazodni a különböző termékek között. Emellett bőrtípustanácsadást is tartok, hiszen ezen a területen is egyre több kérdés merül fel.
  Ami a legfontosabb támpont a vásárláskor, hogy igyekezzünk a természetes vagy természetazonos anyagokat előnyben részesíteni, hiszen egyre gyakoribb a különböző bőrproblémák megjelenése illetve egyre több mindenre kezdenek allergiásak lenni az emberek.

  Most a modelltől kérdezem: „Te hogy érzed magad?”

  M: Nagyon jól, de még izgulok!

  (nevetnek)

  A: Ó, igen, ez nagyon fontos, ezt írjuk le, hogy 3 fiatal nőről van szó, és ezért sokkal bátrabban keresnek meg minket a leendő modellek, mint mondjuk a férfi fotósokat. Ez azért is számít, mert vállaljuk szexisebb képek, aktok elkészítését is, és nyilván előttünk, mint nők előtt sokkal könnyebb megnyílni.

   

  (Kirschner Anna, Szemes Nóra, Modell, O., Székely Éva Andrea)


  Ahogy látom, a stábtagok még nagyon sok mindenről tudnának mesélni, de az idő elrepült, és a modell készen áll a fotózásra. Így aztán mindenki elfoglalja a helyét és a vidám, cserfes lányokból ismét előbújik a profi. Számomra ismét bebizonyosodott, hogy ha valaki azzal foglalkozik, ami a szenvedélye, akkor ott általában csoda születik.

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.