×

  Warning

  JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

  Friday, 23 July 2010 05:00

  Milettvolnaha?

  Written by O.

  A hétvégén láttam egy filmet. A címét nem tudom, elég bárgyú kis film volt, de az alap mondanivalóját tökéletesen értettem. Egy nőről szólt, aki három gyermekes anyuka, él egy normális férj mellett, az élete szokványos, megszokott boldogságban telik. Egy nap azonban elkezd azon kattogni, hogy vajon mi lett volna, ha anno a középiskolás szerelmével marad. Végül aztán egész rápörgeti magát a témára, míg odáig nem fajul a helyzet, hogy felkeresi a pasit. És bár abban bízik, hogy a férfi már ronda, elhízott, sokgyermekes apuka, a kép, ami fogadja, megdöbbenti. A férfi sportos, izmos, álompasi, aki egyből rá is startol a főszereplő nőre, de aztán…

  A többi dolog eléggé kitalálható. Nő végül nem tesz semmit, hiszen már van neki egy normális férje, boldog családja, és rájön, hogy az álmok sokszor úgy tökéletesek, ha csupán álmok maradnak. De vajon így van-e ez a valóságban is?

  Gyors fejszámlálást végeztem, és megállapítottam, hogy kettő és fél ’milettvolnaha’-val rendelkezem. A fél azért van, mert ott nincs az a rettenetesen bosszantó érzés, hogy ’Ejj, ezt mért hagytam ki!?’, ott csupán egy ’Végülis, nem is lett volna rossz…’ szájízem maradt.

  Van egy idézet, miszerint az ember nem azt bánja meg élete alkonyán, amit elkövetett, hanem azt igazán, amit kihagyott. Rövidke kis életemben, akárhogy is nézem, meg kell, hogy állapítsam, ez egy tökéletesen igaz mondás. Bizonyára sok hibát követtem már el, de egy sem ágyazta be magát annyira a tudatomba, mint egy makacs kis tüske az ember ujjában. A ’milettvolnaha’ a világ legalattomosabb kérdése, mert válasz sosincs rá, és akinek egy kicsivel is élénkebb a fantáziája, az gyakorlatilag überelni tudja a Gyűrűk Ura trilógia + Walt Disney összest és egy olyan sztorit gyárt belőle, hogy még Danielle Steel is sírva harapna a párnájába éjszakánként egy ilyenért.

  Tehát, tegyük fel, hogy kb. 30 év alatt volt két ’milettvolnaha’-m. Az ugye barátok közt is 15 évenként egy. Ha átlagban 75 évet számolok egy embernek (ami a mai világban szerintem igencsak nagylelkű), akkor összesen 5 ilyen jut egy embernek. Öt ’milettvolnaha’ alapból nem is tűnik soknak, de ha azt veszem, hogy engem már ez a kettő is idegesít, a film főszereplőjét pedig még 20 év távlatából még az az egy is megmozgatja, azt kell, hogy mondjam, célszerű ezeket még idejében redukálni.

  És hogy miért is veszélyesek ezek? Mert többet látunk belé a valóságnál, mert az embernek mindig az kell, ami nincs, mert az álmok mindig színesebbek a tényeknél, és mert legtöbbünkben ott lapul a kisördög, aki csak arra vár, hogy holmi tiltott szerető formájában előtörjön belőlünk. Hogy mi a megoldás?

  1.    Ha szerencsénk van, és néha-néha szingliként vadászunk a nagyvilágban, akkor gyakorlatilag nem bonyolult: fel kell venni a kapcsolatot az ominózus egyénnel, vagy pedig kifürkészni, hogy mi is lett belőle.
  2.    Ha nem vagyunk szinglik, akkor vagy van a kevésbé korrekt út, amikor letudjuk a sztorit egy laza félrelépéssel, vagy pedig tisztességesen játszunk és behúzzuk a strigulát a többi közé az ’ezahajómárelúszott-listánkra’.


  Persze tudom én, hogy a dolog nem ilyen egyszerű, mert néha maradnak függőben lévő dolgok, nem csupán rég eltemetett történeteken rágódik az ember, és minden, ami még legalább kicsit is parázslik, az magában rejti a nagy lehetőséget. És azt is tudom, hogy az a néhány ’milettvolnaha’, az nem olyan sztori, amiken túllép az ember csak úgy. Azok gyorsabban jutnak el a szívhez, és okozhatnak nagyobb kárt, mint mikor öcsém belelépett egy döglött törpeharcsába. Másnap már rohanhattunk a kórházba tetanuszért, mert kúszott fel a lábán a vörös csík. Sajnos azonban ez a vörös csík nem állítható meg egyetlen injekcióval! Ezek azok a fertőzések, amik néha lebénítják a szívet, és csak kőkemény akarattal lehet újjáéleszteni.

  Persze mondhatnám, hogy nem szabad keresni a kapcsolatot az ilyen alakokkal, akik belerántanak minket egy megoldatlan ’milettvolnaha’-ba, de vannak emberek, akik minden igyekezetük és makacs ’kötömazebetakaróhoz-magatartásuk’ ellenére is úgy vonzódnak egymáshoz, mint a mágnes két oldala.
  Akkor vajon mi a Sors célja ezekkel a játékokkal? Sok dologban hiszek:

  1.    Nincsenek véletlenek, és minden ember, akivel életünk során összefutunk, valamilyen üzenetet, vagy feladatot hordoz számunkra.
  2.    Aminek meg kell történnie, az meg is történik, aminek pedig nem, az pont azért nem.
  3.    A Sorsot nem lehet kijátszani. Ha valakit nekünk szánt, az a miénk is lesz, ha pedig nem, minden görcsös igyekezetünk is hiábavaló, úgysem.
  4.    Minden embernek megvan a másik fele. És ha valóban megtalálta azt, akkor azt a másik is tudni fogja. Csak legyen elég türelme kivárni ezt mindkettőjüknek.

  Mit szűrök le mindezekből?
  1.    Várni kell!
  2.    Mégse, mert ha az égiek nekünk szánták, akkor nem is kéne várni!
  3.    De mégis, mert a türelem nagy erény.
  4.    Mégse, mert ha tényleg hozzánk tartozna, valószínűleg nem idétlenkednénk egymással!
  5.    Örüljünk annak, amink van!
  6.    Menjünk az álmaink után!
  7.    Jesssssssssssssssssssszusom, akkor most mivan????

  Sajnos a film végül nem nyújtott számomra kellő és megnyugtató megoldást az ilyen helyzetek kezelésére, pedig biztos vagyok benne, hogy mindannyiótoknak volt már legalább egy ’milettvolnaha’-ja. Nos, kíváncsi vagyok arra, hogy Ti hogyan kezeltétek ezeket a helyzeteket, ezért akinek van kedve, mesélje el nyugodtan!

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.