×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 64

  2010. május 06., csütörtök 06:00

  Feszt körkép

  Írta:

   

  Megállíthatatlanul tör előre a tavasz, zöldellnek a fák, a fű soha nem látott sebességgel nő, és lassacskán minden folyó- és állóvizünk bevehető lesz. Mai világunkban egyre fontosabb, hogy a kikapcsolódásunk, pihenésünk ne a természet rovására történjen.

   

  A fesztiválok évét éljük.És legnagyobb szerencsénkre ezek nemcsak olyan mondva csinált fesztiválok, melyet azért dobtak össze sebtiben, mert muszáj, hiszen 2010 a fesztiválok éve, hanem kicsiny hazánk bizony rengeteg nagy múltú fesztivállal rendelkezik. És nemcsak „iszunk, hányunk, belefekszünk” fesztiválok ezek, hanem a gyerekektől kezdve a szakembereken keresztül a vájt fülűekig mindenkire gondoltak már évtizedekkel korábban, és gondolnak ma is.
  Fesztiválozni nemcsak egyszerűen kikapcsolódás, hanem élmény. Lehet fesztiválozni szisztematikusan (tavaly a gasztronómiai fesztiválokon voltunk, idén a sportfesztiválokat választjuk, jövőre a zenei fesztiválokra megyünk), lehet spontán módon (OK, a múlt héten te böktél a térképre, akkor ezen a hétvégén én fogok), lehet meghívásos alapon (ugye nálunk töltitek a hétvégét, most lesz a…), lehet szervezőként,fellépőként és látogatóként. Lényeg, hogy nem létezik, hogy valaki egyetlen fesztivált se látogasson meg. Én minden évben kötelező terepgyakorlattá tenném, de idén meg aztán szervezett formában szállítanám az embereket a fesztiválokra országszerte.
  Na, de hogyan fesztiválozzunk zölden? Az emberek egyharmada szerint napjainkban a csapból is zöldségek folynak; az emberek egyharmada szerint, ha valaki zöld, akkor az csak azért lehet, mert beteg; az utolsó egyharmad számára pedig zöldnek lenni életmód. Attól, hogy vigyázunk a környezetünkre, nem fogyasztjuk feleslegesen a természeti erőforrásokat, és nem szeméthegyet, hanem értéket hagyunk magunk után, attól még lehet felhőtlenül szórakozni. Sőt!


  Utazás: Érkezzünk a fesztivál helyszínére biciklivel, tömegközlekedéssel, de legalább 3 fő/autó leosztásban.
  Szállás: Lakjunk sátorban, vagy helybéli rokonoknál, barátoknál, ismerősöknél. Vagy honosítsuk meg a coachsurfinget a fesztiválok idejére. Ajánld fel egy ismeretlennek, hogy lakhat nálad, Tokajban a Hegyalja idején, ha te lakhatsz nála, Sopronban a Volt idején.
  Fogyasztás: Igyunk alkoholt! Mértékkel és tartózkodással. (Mérték a vödör, tartózkodás az asztal alatt.) De ha már magyarországi fesztiválokról van szó, akkor bort és pálinkát. Csakis eredeti gyümölcsből. Enni pedig együnk helyit: Miskolcon kocsonyátKarcagon birkapörköltetSzolnokon gulyást,  BajánSzegedenTiszafüreden és a Balaton-parton halászlevet, Szilvásváradon pisztrángotSzatmárcsekén cinkét (ami nem a madár).
  Vásárlás: Vigyünk haza relikviákat. Természetesen kézműves termékeket, melyek sokkal egyedibbek, autentikusabbak, hasznosabbak és humorosabbak, mint a távol-keleti társaik. (Ugyan már honnan tudná egy kínai, futószalag mellet dolgozó munkás, hogy mire való az a betyárpohár. Ha néha még mi sem tudjuk...) 

  A 2010-es dömpingnek hála már rengeteg fesztiválon túl vagyunk, remélem, ezek közül sokat sokan látogattunk. De még csak az ötödik hónapjában vagyunk az évnek, a nyár még el sem kezdődött, tehát ezentúl mindenki gyúrjon rá ezerrel a fesztiválokra. Ha jogsira gyűjtöttél, felejtsd el. Ráérsz még volán mögé ülni. Ha külföldön nyaralnál, felejtsd el. Láttál már minden látnivalót itthon? Ha bele kell húznod a suliban, a munkahelyen, felejtsd el. Arra gondolj, hogy mire akarsz majd emlékezni. „Ja, tényleg, amikor 2010-ben, a fesztiválok évében nem mentünk el sehová, mert akkor kellett azt a nagyon nagyon fontos projektet betűről betűre átrágnunk, aminek már a nevére sem emlékszem már, és amit ősszel kukáztak is…”

  Szóval:
  Ha Balaton-imádó vagy (mint én), akkor lendülj mozgásba. Június második hétvégéjén Balatonfüreden a helyed, mert Balaton Bike Fest, július 24-én Balatonboglár és Révfülöp között Balaton-átúszás, november 20-21-én pedig Balaton Maraton.

  Általános iskolai énekóráim meghatározó élménye volt, amikor közeledvén a kortásrs zeneszerzőkhöz, a villághírűek között találtam a nagy hármast: Lisztet, Bartókot és Kodályt. Odáig úgy éreztem, hogy szép a magyar zene, gyönyörű, de ezt csak mi tudjuk. De náluk azt éreztem, hogy a világ is felfigyelt ránk. Liszt Ferencre Sopronban emlékeztek márciusban,  Kodályra Zoltánra júniusban fognak Komlón, Bartók Bélára Miskolcon júniusban majd Debrecenben júliusban.

  Ha a vizsgaidőszak végeztével szeretnél kikapcsolni, és valami teljesen infantilisre vágysz, vagy egyszerűen csak le kell kötnöd néhány általános sulis uncsitesód nyári szünetes energiáit, akkor július első napjaiban irány Győr.

  Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, aki ezt fesztivál keretében teszi, annak rossz kedve nem lehet. Bocsássátok meg nekem ezt a rímet, de nem hagyhattam ki, hogy virágnyelven írjak a virágfesztiválokról. Szóval, ha a virágokat rendszerben, szabályok szerint szereted, akkor nyilván ott a helyed a 6. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon, Fehérvárcsurgón. Ha még nem láttad a mindent betakaró levendulaszőnyeget és még nem érezted a mindent elborító levendulaillatot, akkor azért, ha pedig már volt részed ebben az élményben, akkor azért kell elmenned Tihanyba június 19-ig, a Levendula Fesztiválig, aznap takarítják be ugyanis a kertekből a virágokat. Ha te sem tudod kivonni magad a virágok királynője, a rózsa hatása alól, akkor június utolsó hétvégéjét töltsd Szeged-Szőregen, a Szőregi Rózsaünnepen. És szintén kötelező program a virágkedvelőknek a virágos fesztiválok csúcsa, a több mint a három millió szál virágot felvonultató ünnep, a Debreceni Virágkarnevál, melyet minden évben augusztus huszadikán rendeznek meg.

  Ha szerinted nem telhet el a nyár a lóerők fitogtatása és robbanómotorból származó égéstermék tömény belélegzése nélkül, akkor te a természetvédelem szempontjából nyilván az első vagy a második csoportba tartozol, és nyilván ott leszel a következő fesztiválok egyikén. Harley Davidson Fesztivál június 13. és 20. között AlsóörsönNemzetközi Motoros Hét július 27-től augusztus egyig Sirokon; a Forma-1 július utolsó és augusztus első napján tombol a Hungaroringen; a MotoGP világturnéjába pedig szeptemberben idén talán végre Magyarország is be tud kapcsolódni a vadonatúj sávolyi pályával.

  A népművészeti motívumok, a hagyományőrzés mindig nagyszerű alkalmat adnak egy fesztiválra. Ebből a szempontból is szerencsés nép vagyunk, hiszen vannak falumúzeumaink, nemzetiségi eseményeink, gyönyörű szép népzenénk, néptáncunk. Így hát nem csoda, ha ebben az évben hatványozottan igaz, hogy egymást érik a folklór fesztiválok. Csak győzzük kapkodni a fejünket és a lábunkat. A busójárásról ugyan már lemaradtunk, de minden évben ez a legelső hagyományőrző ünnepünk, melyet természetesen Mohácson csodálhat meg a nagyközönség. A húsvét szintén azok közé az ünnepek közé tartozik, melyet egyre több településen a hagyományok felelevenítésével ünnepelnek, ahogyan ezt a Környezettudatos húsvét című cikkemben már említettem. Április utolsó hétvégéjén Ráckevére látogatva az Országos Nemzetiségi Fesztiválon vehettünk részt; május 20. és 22. között már huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Pécsi Folknapokat; és ez a rendezvény szinte még véget sem ér, amikor már kezdődik a Pásztorok Ünnepe a Hortobágyon. Június közepén a főváros ad otthont a XV. Duna Karneválnak; július 23. és 25. között pedig a szintén másfél évtizedes Szoboszlói Folkhétvégén vehetünk Hajdúszoboszlón. Augusztus elején tekinteteket Észak-Magyarországra vessétek, hiszen augusztus 5. és 8. között Csángó Fesztivál Jászberényben, augusztus hattól nyolcig Matyóföldi Folklórfesztivál Mezőkövesden, augusztus 7. és 13. között pedig Gyöngyfesztivál Gyöngyösön.  És még szintén az új kenyér ünnepe előtt kerül megrendezésre Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, melyet három város vendégszeretetének köszönhetően élvezhetünk Százhalombattán, Ráckevén és Tökölön augusztus 12 és 22 között.

  A különleges helyszíneken rendezett fesztiválok sem maradhatnak ki. Nem elég, hogy Magyarországon két alföld is van, de ebből az egyik akkora, hogy még, ezért sokan úgy gondolják, hogy nincs ebben az országban semmi látnivaló, semmi érdekesség, semmilyen különleges helyszín. Májusban megpróbálkozhatunk Diósgyőr várának bevételével, június 20-27.; között várnak mindenkit a Várfesztiválra Salgótarjánba és környékére; július 9-től 11-ig Visegrádi Palotajátékokon vehetünk részt; az egri vár július 15-25. között rendezi a maga korhű fesztiváljátGyulát július utolsó és augusztus első napján ostromolhatjuk, Kőszeget augusztus 6 és 30 között, Füzért augusztus végén, Sümeget szinte egész nyáron.

  És a nagy klasszikusok, a magyarországi zenei fesztiválok fesztiváljai, melyeket mindenki ismer, melyeket senkinek nem kell bemutatni: a szezonnyitó Fishing on Orfű; aztán a fesztivál, amelyik nemcsak van és lesz, hanem már sok éve is Volt; a már húsz éve non-profit Zirci Buli; a zenei fesztiválok legifjabbika, a Balaton Sound; a kezdeti kereteket egyre inkább kinövő Vekeri Fesztivál; a tokaji Hegyalja, az örökmozgó EFOTT, a fővárosi Sziget, és a szezonzáró Szegedi Ifjúsági Napok.

  Mindenki ki a zöldbe! Kellemes fesztiválok évét, Magyarország!

   

  Tovább a kategóriában: « A víz Olajfolt »

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.