×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 64

  2010. december 21., kedd 06:00

  Műfenyő vagy igazi fenyő?

  Írta:

  Arra a megállapításra jutottam, hogy szerintem mindenkinek magánügye, hogy karácsonykor mire helyezi a díszeit, mi alá rakja az ajándékait, és miről eszi le a szaloncukrait. Nem (volna) szabad ujjal mutogatni, megbántani azt, aki az egyik vagy a másik fát választja. A cikk is ennek a gondolatnak a szellemében íródott.

  Szóval:
  Érvek az igazi fenyő mellett.
  Az illat. Az eredeti tűlevél és gyanta illata pótolhatatlan. Mindenkiben kellemes emlékeket ébresztenek, és a forralt bor, a szegfűszeges narancs és a mézeskalács mellett elengedhetetlen "illatkellékei" a karácsonynak.
  A természetesség. Aki mindenből az élőt szereti, az nyilván fenyőből is azt választ.
  Az egyediség. Bár már a fenyők is mindenféle manipulációnak vannak kitéve a termesztés során, hogy minél egyformábbak, egyenesebbek, könnyebben kezelhetőek, és eladhatóak legyenek, azért mindegyiknek van egy kis kajlasága, asszimmetriája, ami megkülönbözteti a többitől, és ami kiváltja a leendő tulajdonosokból az "Ez a mi fánk!" érzést.
  Érvek az igazi fenyő ellen.
  Ki kell vágni a fát, csak azért, hogy mindenféle színes dolgokat ráaggassunk, majd néhány hét után kidobjuk.
  Allergia. Bizony, bizony, vannak, akik a tűlevélre vagy a gyantára allergiásak, emiatt kényszerülnek a műfenyőt választani.
  Levélhullás. Érdekes módon az örökzöldek ellen ez az egyik legádázabb érv, ugyanis a gyökerükről leválasztva, szobahőmérsékleten bizony lehullatják a tűleveleiket, amiket - padlótól függően - nem egyszerű eltüntetni.
  Érvek az műfenyő mellett.
  Egyszer megvesszük, évekig használjuk. A karácsonyi kiadások egyik impozáns tétele az, amit fenyőfára költünk. Minden évben. A műfenyőre lehet tekinteni befektetésként.
  Nem kell egyetlen fát sem kivágni. Sokak szerint a fenyők millióinak kivágása ellen a műfenyő vásárlásával lehet tenni, tiltakozni.
  Szabályos, nem ferde, nem billeg, könnyen helyezhető egyik helyről a másikra, könnyen díszíthető.
  Érvek a műfenyő ellen.
  Mű. Aki soha nem főzne halászlékockával halszelet helyett, soha nem hordana műszőrmét bunda helyett, és soha nem választaná a vibrátort..., az nyilván a műfenyővel sem szimpatizál.
  A fenyőtermesztésből és -kereskedésből élők bevétel nélkül maradnának, ha hirtelen mindenki a műfenyő mellett döntene.
  Sokan úgy gondolják, hogy a műanyag termékek gyártása során sokkal több káros anyag keletkezik annál, mint amennyire környezetszennyező lenne kivágni egy fenyőfát.
  És nyilván lehetne még további érveket találni mindenhová, de továbbra is kitartok amellett, hogy mindenki úgy ünnepel, ahogyan neki tetszik.
  A kedvenc nem élő fenyőimmel kívánok mindenkinek kellemes döntéshozatalt, faválasztást, és díszítést.

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.