×

  Warning

  JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

  Wednesday, 29 June 2011 06:00

  Utazz a kutyáddal!

  Written by

   

  Most már tényleg mindennek vége. A bölcsődétől az egyetemig mindenki letudta az összes vizsgáját és elballagott (vagy fordítva). Úgyhogy most már ideje fejest ugrani a nyárba. Ha az év minden napját megosztod egy kutyussal, akkor a nyaralás ideje alatt sem kell lemondanotok egymás társaságáról. Lehet, hogy évtizedekkel ezelőtt, amikor még nem volt ennyi szabály, akkor egyszerűbb volt az élet. Szüleink, nagyszüleink csak felnyalábolták a kutyát, és mehettek a szélrózsa minden irányába. Most már vannak szabályok, amiknek célja, hogy csökkentsék a problémás helyzetek számát. Na, de mik is ezek az írott és íratlan szabályok?

  Kerékpár, motor
  Ha biciklis vagy motoros túrára indulunk, akkor előzetesen teszteljük, hogy szívesen utazik-e a kutya ezeken a közlekedési eszközökön. Ha már egy-két méter magasságban is tériszonya van, vagy szemmel láthatóan rosszul van az állandó instabil állapottól, akkor ne erőltessük. Ha viszont ő a kétkerekű járművek ördöge, akkor szállítsuk bátran. Ma már rengeteg szállító eszköz kapható, akár a biciklire vagy a motorra is szerelhetjük, de akár magunk után húzhatjuk. (Mármint természetesen a szállító eszközt...) Fontos, hogy bármelyik megoldást választjuk is, semmilyen körülmények között ne tudjon kiugrani, mert ha egy váratlan szituációban megijed, és az aszfaltra veti magát, akkor könnyen eltörhet a végtagja, vagy a száguldó autók közé szaladva is baj érheti. A tűző naptól, a heves esőzéstől vagy az erős széltől mindig óvjuk őt is, ne csak magunkat.
  Autó
  Bizonyosodjunk meg arról, hogy a kutya már hozzászokott az autózáshoz. Nem szabad első utazásként magunkkal vinni a kutyát nyaralni. Hosszú távon szállító boxban vagy biztonsági övhöz kapcsolható hámmal szállítsuk. Az utazás előtti hat órában már ne adjunk neki enni, mert felfordulhat a gyomra. Főleg gyakran fékezős vagy szerpentines úton. Ha érzékeny gyomrú a kutyus, és útviszonyoktól függetlenül is hajlamos rosszul lenni, akkor írassunk fel az állatorvossal ez ellen valamit.
  Nekünk is, a kutyának is jót tesz, ha másfél-két óránként megállunk. Soha ne hagyjuk napon a kocsiban, mindig az árnyékban parkoljunk! De még árnyékban se hagyjuk a kutyát a kocsiban 5-10 percnél tovább. Hagyjuk nyitva az ablakot annyira, hogy levegőt kapjon, de ne bújhasson ki rajta. Minden megállónál adjunk neki friss vizet. Ha hosszabb időre állunk meg, és ő is kiszáll velünk a kocsiból, akkor is válasszunk lehetőleg árnyékos helyet, olyan területet, ahol a kutya biztonságosan rohangászhat egy kicsit. Ha benzinkúton állunk meg, ne engedjük el a pórázról a forgalom miatt. Ne felejtsük el, hogy nyáron az aszfalt iszonyú meleg lehet, és a kocsiból kiugró kutya talpának ez nem feltétlenül esik jól, úgyhogy igyekezzünk inkább füves terület mellett megállni. De néha le is spriccelhetjük a talpát, és kicsit az egész testét is (de ne áztassuk el!), ezzel  védve a felmelegedés ellen. Ilyenkor vigyázzunk arra, hogy a kocsiba visszaülve nehogy huzatos helyen megfázzon.
  Vonat
  A MÁV Személyszállítási Üzletszabályzata így fogalmaz: "A kísérő kutya és a szolgálatban lévő rendőrségi kutya kivételével nem vihető be élő állat: a) az 1. osztályú kocsiba, b) az étkezőkocsiba, c) a pót- és helyjegyköteles, valamint a helyjegyköteles vonatba és kocsiba. Kutya csak a 2. kocsiosztályú személykocsiba vihető be. Egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával. A 2. kocsiosztályú fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. A fülkés kocsi egy fülkéjébe legfeljebb két utas vihet be kutyát. 20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutya csak a személykocsi peronján szállítható. A háló- és fekvőhelyes kocsiba kutya csak akkor vihető be, ha a kutyával utazók az egész fülkét igénybe veszik. A kutyát pórázzal és szájkosárral kell ellátni. A kutya tulajdonosa köteles az állat egy évnél nem régebbi keletű, veszettség elleni oltási bizonyítványát magával vinni, és azt kérésre felmutatni. A három hónapnál fiatalabb kölyök kutya esetében nem kell igazolást felmutatni. Ha az utas a szükséges igazolást nem tudja felmutatni, a vasúti társaság az utast és kutyáját kizárja az utazásból." A "Díjszabás" pedig a továbbiakkal egészíti ki: "A kutya részére élőállat jegyet kell váltani függetlenül attól, hogy az utas a kutyát pórázon, szájkosárral ellátva tartja vagy kosárban, ketrecben, ládában vagy más tartályban viszi be a személykocsiba."
  Távolsági busz
  Érdekes módon a VOLÁN társaságok az alapján tesznek különbséget a kutyusok között, hogy méretükből adódóan kézipoggyásznak vagy útipoggyásznak minősülnek-e. Ha kézipoggyásznak, akkor díjmentesen szállíthatóak, ha útipoggyásznak, akkor jegyet kell nekik venni. Erről a az "Utazási feltételek" VIII. pontjában illetve a "Díjszabási tájékoztató" IV. pontjában tájékozódhatunk. A konkrét összeg természetesen függ a megtenni kívánt távolságtól. Erről a "Csomag és útipoggyász szállítási díj" táblázatban informálódhatunk. Az oltási könyv, a szájkosár és a póráz mindenképpen legyen nálunk. (Itt is úgyis a sofőrök szubjektív döntésétől függ, hogy melyikre lesz szükség.) Valamint érzékeny gyomrú kutyusok esetén zacskót is vigyünk. Ha megakadályozni nem is tudjuk a balesetet, legalább a busz takarításával ne kelljen bajlódnunk.
  Helyi tömegközlekedés
  Természetesen mindegyik városnak megvannak a maga utazási feltételei. Már csak azért is, mert van olyan kisváros, ahol csak busz közlekedik; de van, ahol már troli és villamos is; és persze a fővárosban számolnunk kell a HÉV-vel, a metróval és a siklóval is. Összességében elmondható, hogy a megkülönböztető jelzést viselő kísérő kutyák és a kézipoggyászként (ölben vagy szállító eszközben) szállított kutyusok ingyenes szállíthatók, a többi kutyának annyiba kerül a jegy, mint nekünk. Részletes információkért ajánlom a városok saját közlekedési vállalatainak honlapját. Például: Budapesti KVDebreceni KVGyőri KVMiskolci KVSzegedi KVPécsi KV.
  Hajó
  A Balatonon közlekedő hajókon szájkosárral és pórázzal utaztathatjuk a kutyust, és 50 %-os mérséklésű jegyet válthatunk neki. Kompon nem kell jegyet váltanunk a kutyus részére. A link alatt található táblázatban szereplő tétel ("Nagyméretű állat") ne tévesszen meg senkit, ugyanis az állomásfőnökkel folytatott levelezésemből az derült ki, hogy ez alatt a mezőgazdasági (ló, szamár, kecske, birka, stb.) állatokat értik. A kutyus szállítására (póráz, szájkosár) ugyanazok a szabályok vonatkoznak, amelyek a közterületeken is érvényesek.
  A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. által üzemeltetett hajókon élő állatok higiéniai okokból nem szállíthatók. Ez alól kivételt képez a pórázon vezetett, szájkosarat viselő vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő kutya vagy szolgálatban levő rendőrkutya. Ha tehát a Dunán támadna kedvünk sétahajózni vagy kirándulni, akkor a kedvencünket sajnos nem vihetjük magunkkal.
  Repülő
  Végül, de nem utolsó sorban a repülés. Kedvencünket fizikailag is, lelkileg is ez terheli meg legjobban. Egyes országokba csak akkor vihetjük magunkkal kedvencünket, ha a kiutazás előtt és a megérkezés után heteket vagy akár hónapokat karanténban töltött. De maga a repülőút sem egyszerű mutatvány. Ha mindenképpen magunkkal szeretnénk vinni, akkor előzetesen tájékozódjunk, ugyanis egy gép fedélzetén egyszerre csak maximum kettő, ugyanabba a fajba tartozó állat utazhat. Tehát két kutya utazhat együtt, de egy kutya és egy cica már nem. Így, ha egy cicatulajdonos hamarabb jelezte utazási szándékát a légitársaság felé, akkor a mi kutyás igényünket arra a járatra el fogják utasítani. A kutyus utazhat az utastérben és a poggyásztérben is, mindkét térben csak ketrecben vagy boxban szállíthatjuk a kutyust, és mindkét esetben vennünk kell neki jegyet. Az utastérbe csak kisméretű kutya vihető. Mivel az egész repülés a termináltól kezdve a fedélzeten át a landolásig nagyon stresszes a kutyák számára, csak akkor vigyük magunkkal, ha több hónapra utazunk el. A pontos utazási feltételek légitársaságonként eltérőek, ezért utazás előtt mindenképpen tájékozódjunk.
  Bárhogy is utaztok, figyeljetek nagyon a kutyusra, és élvezzétek minden percét a közös útnak!
  {youtube}ebeX4stHBMk{/youtube}

   

   

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.