×

  Warning

  JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

  Wednesday, 06 June 2012 06:00

  Szervezetek a fenntarthatóságért

  Written by

  Fenntarthatóság, környezettudatosság, természetvédelem, hulladékmegelőzés... Amíg mások politikai, gazdasági, divat- vagy sportinfókkal indítják a napot, addig te a zöld híreket olvasgatod? Vagy nem igazán szoktál elmélyülni ebben a számodra semleges témában? Esetleg már unod is és túlzásnak érzed, hogy a csapból is ez folyik? Bármelyik csoportba tartozol is, javasoljuk, hogy tarts velünk, mert minden bizonnyal fogsz találni olyan cikket, amelyik érdekel. Hiszen követni fogjuk azokat a technikai újításokat, amelyek ezt a célt szolgálják, de bemutatjuk azokat az egyszerű, hétköznapi praktikákat is, amelyeknek köszönhetően te magad tehetsz a fenntarthatóságért. És persze a két véglet között majdnem mindent.

  Indításként vegyük sorra, melyek azok a magyar szervezetek, amelyek alkalmazottainak, dolgozóinak, önkénteseinek ereiben zöld vér folyik.
   
  HUMUSZ SZÖVETSÉG - "Magyarországon minden egyes ember évente 500 kg körüli mennyiséggel járul hozzá a környezetszennyezéshez, és ez a szám minden évben nő. Mindezek tetejébe elszakadtunk a valóságtól: lassan már nem tudjuk, hogyan kell növényeket termeszteni, állatokat tartani, varrni, javítani, ellátni magunkat. Rá vagyunk utalva a boltokra – többnyire a multikra. (...) Az eredetileg öt magyar környezetvédő szervezet által 1995-ben alapított Humusz Szövetség (régebbi nevén: Hulladék Munkaszövetség) éppen azért dolgozik, hogy olyan hulladékszegény, környezettudatos megoldásokat, életmódbeli mintákat mutasson, amelyek bárki számára vállalhatók, nem igényelnek őrült beruházást, csak a megfelelő gondolkodást."
   
  KÖVET - Környezettudatos Vállalatiránytási Egyesület. "Létrejöttünk fő célja a különböző szervezetek segítése a fenntartható fejlődés útján. Ezen belül a vállalatok és más szervezetek környezeti felelősségének erősítése, a környezettudatos vállalatirányítás gyakorlati ismereteinek és tapasztalatainak népszerűsítése, a tisztább termelés terjedésének támogatása, a társadalmilag felelős vállalati gondolkodásmód terjesztése. (...) Szeretnénk, ha 2105-re megszűnne a KÖVET, mert ha 100 év múlva az emberi társadalmak fenntarthatóan működnek a Földön, akkor a KÖVET-hez hasonló szervezetekre nem lesz többé szükség." Magánszemélyként is érdemes felkeresned őket, például, ha multicég alkalmazottjaként kíváncsi vagy arra, hogy mennyire környezettudatos a cég, ahol a dolgozol; vagy ha álláskeresőként fontos számodra, hogy fegy enntartható vállalatnál helyezkedj el; vagy fogyasztóként, vásárlóként felelős társaságot keresel.
   
  LEVEGŐ MUNKACSOPORT - "A Levegő Munkacsoport politikai pártoktól és gazdasági érdekektől mentes, független társadalmi szervezet. Azért dolgozunk, hogy minden ember egészséges környezetben, emberhez méltó módon élhessen. Rendkívül fontosnak tartjuk és kiemelten törekszünk az állampolgári részvétel lehetőségeinek bővítésére, a nyilvánosság, a tájékoztatás és a tájékozódás szabadságának kiteljesítésére."
   
  SZÍVLAPÁT ALAPÍTVÁNY - "A Szívlapát Közhasznú Alapítvány 2007-ben alakult. Célunk a környezetvédelem problémáinak, eredményeinek, és a fenntartható fejlődés jelentőségének bemutatása, népszerűsítése a médiában, továbbá művészeti oktatás folytatása és támogatása. (...) Mindenekelőtt politikamentes közösségi kezdeményezésünk céljai és feladatai teljesítése érdekében készek vagyunk együttműködni minden szervezettel, közösséggel és személlyel, amely e célok elérésén munkálkodik."
   
  TUDATOS VÁSÁRLÓK EGYESÜLETE - "A Tudatos Vásárlók Egyesületének célja, hogy a magyar társadalom fenntarthatóvá és etikusabbá váljon, a társadalom tagjai elkötelezetté váljanak e célok elérése iránt. A TVE célja továbbá, hogy tudatosítsa az egyéni felelősséget a fenntartható fogyasztás megvalósulásában. Ennek érdekében a TVE elsősorban előremutató programokkal tájékoztatja a fogyasztókat a tudatos vásárlás, a fenntartható fogyasztás mibenlétéről, kézzelfogható megvalósítási lehetőségeiről, s ösztönzi őket a fenntartható fogyasztást elősegítő egyéni vagy közösségi kezdeményezések létrehozására és működtetésére. A fogyasztók tájékoztatása mellett a TVE programjait önálló kutatásokkal alapozza meg, illetve érdekérvényesítő, nyomásgyakorló és közösségépítő tevékenységet folytat céljai eléréséért. Az egyesület együttműködésre törekszik az érintett magánszemélyekkel és szervezetekkel. "
   
  Ha még csak most ismerkedsz a zöld életformával, akkor keresd fel bátran ezeket az alapítványokat. A következő hetekben, hónapokban pedig a téma és a világ minden tájáról hozzuk nektek a kreatívabbnál kreatívabbnál ötleteket, újításokat és találmányokat.
   
   
   
   
   

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.