×

  Warning

  JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

  Wednesday, 18 July 2012 06:00

  Lányok a vízbe, fiúk a partra

  Written by

  Két hete azt mutattuk meg, hogyan lehetséges környezettudatosan védekezni a napsugárzás és a szúnyogok ellen. Ezek a tippek mindkét nem képviselőinek szóltak. Most kicsit megbontjuk az egységet, és a pasiknak abban adunk tanácsot, hogyan töltsék a laptopot napenergiával, a csajoknak pedig abban, hogyan válasszanak környezetbarát bikinit. A www.alternativenergia.hu állított össze egy ötös listát a laptop-töltőknek, és egy tízes listát a fürdőruháknak.

  1. Sherpa 120 Adventure Kit
  Súly: 3 kg, energia: 27 watt, ár: 669,95 dollár (kb. 152.000 Ft)
  A Goal Zero készüléke egy egész kicsire összehajtogatható napelem, mely 120 wattórás akkumulátorában képes tárolni az összegyűjtött energiát. 17-18%-os hatásfokon működik, és az akku 5-10 óra alatt töltődik fel teljesen, a napsugarak erősségétől függően, és két-háromszori laptopfeltöltésre elegendő energiát biztosít. Maga a napelem nem csatlakoztatható a számítógépekhez, ezért a feltöltött akkumulátort lehet csak energiaforrásként igénybe venni. Egy mobiltelefont vagy MP3 lejátszót 1-3, egy okostelefont 2-4 óra alatt tud feltölteni.
   
  2. Voltatic Generator Solar Laptop Charger
  Súly: 2 kg, energia: 15 watt, ár: 459 dollár (kb. 104.200 Ft)
  A Voltatic Systems terméke napelemes töltő és vízálló laptoptáska egyben, melyben 17”-os készülékekig bármilyen méret elfér. Egy 15 wattos napelemből, valamint egy 50 wattórás akkumulátorból áll, mely kb. 8 óra alatt töltődik fel teljesen. A cég szerint laptoptól függően 1 órányi napfény 12-45 percnyi energiát biztosít hordozható számítógépünknek. Viszont egyes géptípusok, mint például a Dell márkájú laptopok nem csatlakoztathatóak az akkumulátorhoz, csak közvetlenül a napelemhez, melytől azért így is nyerhetnek egy kevéske töltöttséget.
   
  3. Solaris 62
  Súly: 1,5 kg, energia: 62 watt, ár: 1380 dollár (kb. 313.000 Ft)
  A Brunton Solaris 62 néven futó terméke kifejezetten a természetjáróknak készült, strapabíró tervezéssel és nagy napenergia kapacitással. A napelemet egy mindössze 21,6×36.8×5.1 cm-es csomagocskává össze lehet hajtani, mely csupán másfél kilót nyom, sőt akár több ilyen napelem is csatlakoztatható egymáshoz. Viszont ne felejtsünk el beszerezni egy akkumulátort sem hozzá, mert mégsem praktikus a laptopunkat végig a napelemhez kötni.
   
  4. Go Power! Weekender SW Complete Solar and Inverter System
  Súly: 9,1 kg, energia: 125 watt, ár: 1815,28 dollár (kb. 412.000 Ft)
  Itt már egy komolyabb szerkezetről beszélhetünk: egy erős, 125 wattos napelem és egy 1500 wattos feszültség-átalakító alkotja ezt a szettet. Ez nemcsak, hogy feltölti laptopunkat, de sok más eszköz energiaellátására is alkalmas, így hát ezzel nyugodtan kitelepedhetünk akár a semmi közepére is. Viszont legalább egy 200 amperes akkumulátorra lesz még szükségünk, melyben elraktározhatjuk az összegyűjtött energiát. Valamint némi erőnlétre is, hiszen a szerkezet kicsivel több, mint 9 kilós.
   
  5. EarthTech Solar Laptop Charger & Portable Power Kit
  Súly: 7,5 kg felett, energia: 25 watt, ár: 489 dollár (kb. 111.000 Ft)
  Ebben a készletben egy 25 wattos Sunliq összehajtható napelem, valamint egy Duracell akkumulátor van. A gyártók szerint a napelem 6-8 óra alatt tölti fel az akkut, és ez egy 15 wattos laptopot 3 óráig képes energiával ellátni. (Azonban ez többségünknek, akik 45-60 wattos hordozható számítógéppel rendelkeznek, nem feltétlenül jelent ekkora hatékonyságot.) Megfontolandó, hogy az akkumulátor és a napelem együtt megint csak a nehezebb eszközök közé tartozik.
   
  Le Chic Keyhole bikinit a Vitamin A amerikai tervezőcég alkotta meg. Csak és kizárólag újrahasznosított anyagból készült.
  Hogyha egy igazán különleges kétrészes fürdőruhára vágynánk, kedvünkre való lehet a Vin-T sorozata, melyeket régi márkás felsőkből gyártanak. 
  Az Eco Swim még mindig a környezettudatos fürdőruhák éllovasának tekinthető. Ennek újabb ékes példája a retrós Eco Classic egyrészes fürdőruha, mely használt textíliákból, 50% újrahasznosított gumiból és újrahasznosított nejlonból készült; és a kétrészes Eco Babe, amit 82% újrahasznosított nejlonból és 18% elasztánból alkottak meg.
  Az Emobi ausztrál gyártó jó választás bikini terén, hiszen termékeit vízalapú festési módszerrel, valamint UPF 50+ textíliából állítják elő. A Doubel Frill nevet viselő modell 80% nejlon és 20% lycra alapanyagból készült, és több, vidám és élénk színben is kapható.
  Akik szeretnék a Hollywood-i csillogást a strandra vinni, azoknak itt van Olga Olsson tervező két darabja. A Lara néven futó kétrészes, magas szárú alsórésszel és tüll pántos felsővel 87% poliamidból és 13% elasztánból készül, az alapanyagokat a gyártási helyhez közel állítják elő. Az Elin fantázianevet viselő, csinos kétrészes darab pedig festék és szóróanyag-mentes eljárással nyeri piros, illetve kék színét.
  Szörfös csajok, figyelem! Az Odina Surf bikinije, a Wave Catchert a gyártó egy csapat szörfös lánnyal tesztelte le a legjobb dizájn megtervezéséhez, és környezetbarát alapanyagokból, mint például újrahasznosított műanyagból és használt szövetekből készült.
  Jacques Cousteau egyrészese, a Diving Suit organikus pamut és lycra keverékéből készült, újrahasznált nejlon rácsos anyagból varrt szegélyezéssel.
  A Ruby Moon bikini Európában készül, Öko-Tex minősítésű nejlonból és poliamdiból (80%), illetve elasztánból (20%), és a bevételek teljes mértékben a fejlődő országok női munkavállalók javára fordítódnak.
   
   
   
   
   
   

   

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.