×

  Warning

  JUser: :_load: Unable to load user with ID: 64

  Thursday, 26 July 2012 05:07

  A szódabikarbónáról

  Written by

  Gyerekkoromból annyi maradt meg a szódabikarbónáról, hogy nagy családi ebédek után valakinek mindig szüksége lett egy pohár vízben feloldott szódabikarbónára, így hamar tudatosult bennem, hogy ez a fehér por jó a túlevés okozta hasfájásra. Aztán teltek-múltak az évek, és egyre több helyen találkoztam ezzel az anyaggal és egyre több szerepkörben. Napjainkban pedig már kartonszámra emelem le bevásárláskor a polcról. 

  - Hatékony folteltávolítószer. Ha valamelyikünk ruhadarabunk lett foltos, akkor öntsünk meleg vizet a foltra, majd dörzsöljük be szódabikarbónával, és így tegyük a mosógépbe. Ha valamelyik bútor kárpitjára vagy a szőnyegre került folt, akkor nedves szivacsra szórt szódabikarbónát használjunk.

  - Mosáskor keverjünk a mosószerhez szódabikarbónát. Fehérítő és vízlágyító hatása van.

  - A hajkeféken, a körömkeféken, a manikűrkészlet eszközein, a fésűkön, a sminkecseteken és -szvacsokon előszeretettel telepednek meg a baktériumok. Amit tudunk, áztassunk egy éjszakára szódabikarbónás vízbe, a többi eszközt törölgessük át szódabikarbónás szivaccsal.

  - A szódabikarbóna kiváló szagtalanító. A hűtőszekrénybe rakjunk egy nyitott szódabikarbónás zacskót: "csapdába ejti" a szagokat. A hálószobában a matrac felfrissítéséhez szórjunk rá szódabikarbónát, hagyjuk állni rajta, majd porszívózzuk le. A cipők szagtalanítására szintén használhatjuk. Szórjuk a lábbelibe, majd hagyjuk állni egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is. A szódabikarbónás lábfürdő fokozott lábizzadás ellen is véd. 

  - Az eldugult lefolyóba öntsünk fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Hagyjuk, hogy a keverék pár percig habozódjon, majd engedjünk forró vizet a lefolyóba.

  - A szódabikarbóna segítségével a sütőt is könnyedén kitakaríthatjuk. Szódabikarbónából és vízből készítsünk egy homogén pasztát, majd egy szivacs segítségével kenjük el az így kapott anyagot a sütő belsejében. (Elektromos sütő esetén figyeljünk arra, hogy elkerüljük az elektromos részeit). Hagyjuk, hogy a paszta kifejtse hatását, majd néhány óra múlva súroljuk ki a sütőt.

  - Fogak tisztítására is használható a por, segíti a fog fehérítése mellett a fogkő eltávolítását is. És természetesen fertőtleníti a szájüreget.

  - Kitűnő szolgálatot tesz a fürdőszobában is. A WC-t szintén lehet szódabikarbónával és/vagy ecetes vízzel súrolni. A csempéken található makacs szennyeződésekkel is elbánik.

  Szóval elfelejthetjük a környezetszennyező és bőrirritáló szereket. Használjuk a szódabikarbónát a háztartás minden területén. 

  További ötletek:

   

  Kiemelt cikkek

  • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
     Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
  • Tópartra... De hova?
   Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
  • Élet a weben
   A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
  • …idővándor, a csodák ideje?
   Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
  • A pozitív gondolkodás tanulható
   Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
  Fityisz.com - blabla

  Please publish modules in offcanvas position.